Home GamingAndroid Top 100 Gameseries Aller Tijden (50-46)

Het jaar 2021 is afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.

Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (75-71)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (70-66)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (65-61)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (60-56)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (55-51)

De regels

Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.


50. De Sims

De Sims is de digitale versie van ‘spelen in de poppenhoek’ en is vanaf het eerste deel enorm populair onder een grote groep casual gamers. Althans, dat zeggen zogenaamde ‘hardcore gamers’, die de serie zelf stiekem spelen. Wij spelen het ook en beginnen meestal vol goede moed met het bouwen van een prachtig huis. Nou ja, prachtig… eigenlijk komt het vaak neer op een simpele rechthoek met meerdere verdiepingen, terwijl andere Simmers betere architecten blijken. Zodra we klaar zijn met het huis vinden we het geweldig om hier en daar te klikken en hebben wij het voornemen geen money cheats te gebruiken al na 5 minuten verbroken. Als je graag een lange tijd wil kunnen genieten van de ‘uitdagingen’ raden wij je aan vooral niet te cheaten, want je zou zomaar eens sneller uitgekeken raken op de game.

Men heeft het altijd over de verschillen tussen zogenaamde hardcore- en casual gamers, maar De Sims laat zien dat er ook een aantal overeenkomsten zijn. Helaas is de meest voorkomende overeenkomst nogal duister van zin en laat zien dat we digitale npc’s op de een of andere manier graag martellen. Martellen!? Ja! Doe nou niet net alsof je nog nooit een Sim in een deurloze kamer hebt opgesloten, waardoor je Sim uiteindelijk een vreselijke hongerdood sterft! Of wat dacht je van een indoorzwembad waar de Sims niet meer uit kunnen komen? De arme Sims blijven zwemmen totdat ze uitgeput raken, om vervolgens te verdrinken! De grootste Sims-fan die wij kennen rekent op die manier af met digitale vrouwen, die haar digitale man lastigvallen, onder het genot van een heerlijke bak popcorn. Mocht het ooit uitkomen dat Sims echte personen blijken, gaan er nog heel wat arrestaties volgen!


De Beste Games:

 • Er zijn ontzettend veel verschillende Sims-games uitgekomen, maar wij zijn vooral fans van de hoofdgames, waarbij -The Sims (2000)- het genre op de kaart zette. Bedenker Will Wright was ook verantwoordelijk voor Sim City, maar The Sims bleek een absolute kraker. Wij kennen veel mensen die nooit een game hadden aangeschaft voordat ze dat met The Sims deden.
 • -The Sims 2 (2004)- maakte een echte 3D-game van de serie en voegde er generaties aan toe, waardoor jouw Sim zwanger kon worden en een kind kon baren.
 • -The Sims 3 (2009)- vinden wij absoluut de beste uit de serie, waarbij je bijna alles kon aanpassen naar jouw smaak.

De Slechtste Games

 • Het leuke én vervelende aan The Sims is de enorme vracht aan uitbreidingen, die stuk voor stuk veel geld kosten. Het is fijn dat er meer content wordt gemaakt na release, maar elke base-game was uiteindelijk enorm ‘leeg’, waardoor je elke keer weer ‘gedwongen’ wordt om geld neer te tellen voor het hebben van bijvoorbeeld seizoenen.
 • Verder waren er een hoop sin-offs, die vooral op de handhelds en consoles verschenen. Het probleem was dat de eerste paar Sims-games niet konden draaien op andere hardware dan de pc en we slappe aftreksels kregen met -The Sims Bustin’ Out (2003)- en -The Urbz: Sims in the City (2004)-.

Wist je dat…

 • …er ook een film in de planning stond rondom The Sims? Uiteraard is dit uiteindelijk niet doorgegaan, maar het project is pas in de afgelopen twee jaar stopgezet.

49. Dark Souls

Als gamer steken wij graag extra moeite in dagelijkse bezigheden, zoals het spelen van games. Terwijl het soms al een enorme opgave blijkt te zijn om op tijd naar de wc te gaan om daar te gaan plassen, draaien wij in-game onze hand niet om voor een beetje uitdaging. Digitaal gezien zijn we bikkelharde strijders en geven we nooit op, al zijn er momenten geweest dat we toch op moesten geven, omdat we het schijfje van de game niet konden vinden. Vorige keer lag het schijfje nog in de buurt van de bank, maar blijkbaar is het op een of andere magische wijze van plaats veranderd en worden we genoodzaakt een andere game te spelen, waarvan we het schijfje ook al niet kunnen vinden. Gelukkig zijn tegenwoordig al onze games digitaal te spelen en zodra we de inlogcode van onze wifi hebben gevonden gaan we onze digitale versie van de Dark Souls-serie spelen.

In Dark Souls leer je omgaan met de dood, want in deze serie ontkom je niet aan de dood. En dat is dan ook nog eens de reden waarom de serie zo leuk is, aangezien jij je bij een verslagen vijand de meest brute gamer ooit vindt, om vervolgens meteen dood te gaan bij het volgende monster. Daarnaast wil je graag meer van de prachtig omgeven wereld zien, al is het allemaal erg donker. Deze games kun je dan ook beter niet dronken spelen, want nuchter is het allemaal al lastig genoeg. We raden elke gamer aan deze serie eens te doorlopen en meerdere controllers aan te schaffen, want de kans is groot dat een van jouw controllers tegen de muur gegooid wordt tijdens een van de vele sterfscenes van Dark Souls.


De Beste Games

 • Er is geen slechte Dark Souls-game, al hebben ze allemaal veel overeenkomsten. Op de redactie zijn we het meest verslaafd geweest aan -Dark Souls (2011)- en -Dark Souls 2 (2014)-. Ook -Demon’s Souls (2009)- en de remake -Demon’s Souls (2020)- zijn geweldig.

De Slechtste Games

 • Er zijn geen slechte Dark Souls-games!

Wist je dat…

 • …de Souls-games nu een soort genre zijn geworden? We horen bij veel moeilijke games uit andere genres dat het bijvoorbeeld ‘De Dark Souls van de platformgames’ zijn. Das best knap voor een hack ’n slash-game!

48. Kingdom Hearts

Kingdom Hearts is een heerlijke samensmelting van RPG’s en Disney-films en weet dat allemaal erg complex te maken. Als jij de drie hoofdgames speelt heb je eigenlijk al veel informatie gemist van de kleinere Kingdom Heart-games en zou het kunnen zijn dat jij je hardop afvraagt waar ze het in hemelsnaam over hebben. Daarom ben je het beste af door gewoon met de stroming mee te gaan en te genieten van de prachtige werelden van Disney. Tussen de gedetaillerde filmpjes door ben je vooral aan het knokken met duistere figuren en dat kan een beetje eentonig worden, maar zodra je dat een beetje zat begint te worden, schotelt de game je weer een of andere adembenemende omgeving voor.

Veel stemmen klinken zoals die van de Disney-films, al zijn niet alle acteurs betrokken. In het geval van Tom Hanks is het leuk om te weten dat niet hij de stem van game-versies van Toy Story’s Woody is, maar toch klinkt hij bijna hetzelfde. Dat komt doordat zijn broer, Jim Hanks, de gamestemmen inspreekt van personages van zijn broer. Goed geregeld, toch! Kinderen zullen ook smullen van het kijken naar Kingdom Hearts, want alle bekende films komen voorbij, zelfs die van Frozen! Aangezien de dochter van een van onze redacteurs dagelijks een Elsa-pakje aandoet is het niet gek dat de game zo in de smaak viel, al zijn de combatmomenten soms nog wat aan de enge kant.

De Beste Games

 • Wij houden het gewoon bij de hoofdgames, zoals -Kingdom Hearts (2002)-, -Kingdom Hearts II (2005)- en -Kingdom Hearts III (2019)-, al hebben we niet alle spin-offs gespeeld.

De Slechtste Games

 • Nogmaals, we hebben niet alle spin-offs gespeeld, maar waren niet echt onder de indruk van -Kingdom Hearts Co:ded (2008)- en -Kingdom Hearts: Unchained/Union X (2015)-.

Wist je dat…

 • …er een tv-serie in de maak is bij Disney +? Het is inmiddels twee jaar geleden aangekondigd, maar laat ze maar lekker de tijd nemen.

47. Hitman

Wie is er in zijn dromen geen huurmoordenaar geweest? Nu denken we niet dat we enigszins succesvol zullen zijn als echte huurmoordenaar, want het gaat bij ons al mis bij het beramen van de daad. Gelukkig kunnen we onze fantasie de vrije loop laten met de Hitman-games, waarbij we zelf geen fysieke vaardigheden nodig hebben en alles overlaten aan Agent 47, de stoere dude uit de game. Deze huurmoordenaar gaat discreet te werk en maakt er een gewoonte van zich te verkleden als bijvoorbeeld politieagent, waardoor hij ‘ongezien’ op de gewenste locaties kan komen. Wat wij een beetje raar van Agent 47 vinden is het feit dat hij soms op een paar meter afstand mensen af staat te luisteren, terwijl iedereen makkelijk kan zien wat hij aan het doen is.

Daarnaast is Agent 47 voorzien van een streepjescode op zijn achterhoofd, waardoor mensen hem uiteindelijk langer zullen onthouden dan andere tegemoetkomers. Ook is het handig uit de buurt te blijven van sensoren in supermarkten, want voor dat je het weet mag hij de Albert Heijn niet verlaten zonder dat iemand 6,95 euro heeft betaald. In de laatste drie Hitman-games maakt Agent 47 een soort wereldtournee langs de meest toeristische steden en is het ons onduidelijk dat er nergens belletjes gaan rinkelen bij de duane. Een kale meneer met een streepjescode op zijn achterhoofd, die zwijgend over de hele wereld heen reist zal vast opvallen, maar misschien nemen wij het hele concept iets te serieus.


De Beste Games

 • De eerste Hitman-games waren al niet slecht. Zo hebben we genoten van -Hitman: Codename 47 (2000)-, -Hitman 2: Silent Assassin (2002)-, –Hitman: Contracts (2004)- en -Hitman Blood Money (2006)-.
 • De laatste drie Hitman-games zijn eigenlijk nóg beter en hebben veel verschillende levels. -Hitman (2016)-, -Hitman 2 (2018)- en -Hitman 3 (2021)- zijn stuk voor stuk klassiekers,

De Slechtste Games

 • Na 2006 wist men niet helemaal meer wat men moest doen met de serie en dat resulteerde in een gefaalde comeback met -Hitman Absolution (2012)-, waarmee de serie ineens een actie-game werd, terwijl het juist om het sluipen gaat.

Wist je dat…

 • …er een tv-serie aankomt rondom Hitman? Ja, er zijn al twee films, maar 4 jaar geleden is er ook een serie aangekondigd. Helaas is het al een lange tijd stil rondom het project.

46. Portal

Valve is tegenwoordig bezig met achterlijk veel centen verdienen met hun Steam, de standaard voor het downloaden van pc-games, maar ‘vroeger’ maakte het vooral geweldige games. Half Life is hier het beste voorbeeld van en terwijl de hele wereld al bijna 20 jaar wacht op een derde deel uit de serie, zijn er inmiddels allerlei andere games ontstaan. Zo ben je vast bekend met Counter-Strike, maar wij zijn vooral fan van Portal. Het eerste deel kwam samen met Half-Life 2 en Team Fortress 2 in een spraakmakende bundel, genaamd The Orange Box. Het idee is simpel; los puzzels op met een speciale gun waarmee je portals kan maken. Schiet een ingang op een muur, een uitgang op het plafond, stap er doorheen en je valt uit het plafond. Uiteraard begint het allemaal simpel, maar al snel wordt er veel denkvermogen van je verwacht.

De puzzels zijn geweldig, maar het geheel wordt stevig ondersteund door de heerlijke humor, waarbij je ook echt hardop moet lachen. Er is een schurk in de vorm van een computer AI en die steelt de show door je bijvoorbeeld te voorzien van valse hoop. De mensheid wordt bekeken door de bril van een computer AI, waarbij er vooral naar bovenkomt dat computers en mens elkaar niet helemaal begrijpen. De eerste Portal voelde als een uitgebreide tech-demo, maar Portal 2 wist er een volledige game van te maken. Daarnaast kon je die ook met zijn tweeën spelen in een speciale mode, die ook hilarisch was. Helaas is het nu ook al jaren stil rondom de franchise, maar wij willen graag nog een keer puzzelen met onze Portal Gun, maar het kan zijn dat Valve het iets te druk heeft met het tellen van geld. We kunnen ze moeilijk ongelijk geven!


De Beste Games

 • -Portal (2007)- was onderdeel van The Orange Box en -Portal 2 (2011)- maakte er een heel verhaal omheen.

De Slechtste Games

 • Er zijn nog geen slechte Portal-games uitgebracht.

Wist je dat…

 • ..ook Portal op de lijst staat voor verfilming? Dat werd in 2012 al aangekondigd en in 2016 werd bekend dat J.J. Abrams zich ermee zou bemoeien, maar dat is het laatste wat we hebben gehoord.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: