Home GamingAndroid Top 100 Gameseries Aller Tijden (55-51)

Het jaar 2021 is afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.

Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (75-71)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (70-66)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (65-61)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (60-56)

De regels

Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.


55. Guitar Hero

Wij kunnen ons voorstellen dat de meest hardnekkige Rock Band-fans enorm boos zijn dat de Guitar Hero-franchise hoger genoteerd staat in onze lijst, maar we kunnen het uitleggen! Ten eerste waren de eerste Guitar Hero-games revolutionair en ja, we weten dat Harmonix hier verantwoordelijk voor was en dat zij ook Rock Band hebben gemaakt. Toch is er nog een belangrijkere reden: Guitar Hero heeft kwalitatief betere nepinstrumenten! Het materiaal is een stuk fijner en dan hebben we het niet alleen over de gitaren, maar ook over het geweldige drumstel. De set van Guitar Hero World Tour is onovertroffen, waarbij de gitaar een touchpad had waarmee je nog even extra kon friemelen met het geluid, helemaal naar eigen gevoel.

De drums waren voorzien van een kwalitatieve laag rubber, waardoor je niet direct op plastic stond te rammen en het geluid een stuk gedempt werd. Het deed ons denken aan de kindertijd, waar we regelmatig met drumstokjes op krukken hebben geslagen, eveneens voorzien van zo’n fijne rubberen laag. Daarnaast was het drumstel voorzien van rubberen bekkens, waar je lekker hard op kon rammen en je daadwerkelijk het gevoel gaven dat je op bekkens stond te meppen. Bij het verhaal onder Rockband, nummer 75 in de lijst van beste gameseries, hebben we al onze excuses aangeboden aan Fred en An, de buren die het hele repertoire van de gehele Rockband- en Guitar Hero-serie meerdere keren hebben moeten aanhoren. Dat door constant de meest vreselijke zang, de afschuwelijkste meppen op het drumstel en het muur-doordringende gestamp op het bijgeleverde drumpedaal.


De Beste Games:

 • -Guitar Hero (2006)- zette de serie meteen op de kaart en de games werden steeds beter met de eerste paar delen. -Guitar Hero 2 (2006)- en -Guitar Hero III: Legends of Rock (2007)- voegde vooral betere tracks toe en wij hebben het derde deel zelfs een tijd lang gespeeld met een 360 controller! Eerlijk gezegd missen dat nog steeds een beetje, maar we hebben geen Xbox 360 meer staan op de redactie!
 • -Guitar Hero: World Tour (2008)- is onze favoriet, al komt dat vooral door de bijgeleverde instrumenten. De songs waren trouwens ook niet slecht, maar de serie ging daarna wel een beetje de uitmelk kant op.

De Slechtste Games

 • Na de goede delen werd de serie enorm uitgemolken, maar dieptepunt was de versie voor DS. Het was wel een leuk idee dat je een extra stuk moest aanbrengen om het geheel te kunnen spelen, maar daardoor was de game ook duurder dan andere DS-spellen.

Wist je dat…

 • …de serie in 2014 nog een reboot kreeg, tegelijkertijd met Rock Band? Ze pakten het dit keer wel anders aan met een ander guitaarsysteem en live songs. Helaas werd het geen succes.

54. Perfect Dark

Hé, wacht even, er zijn maar twee games uitgekomen in de Perfect Dark-franchise! En als het aankomt op de kwaliteit van het tweede deel, zijn de meningen nogal verdeeld. Als je heel eerlijk bent was dat tweede deel echt niet zo slecht, maar het is ook weer geen klassieker. Het eerste deel is dat wel en zou je eigenlijk een beetje moeten mee laten rekenen als James Bond-game, omdat deze game bijna speelt als een opvolger van GoldenEye 007, dat ook door Rare werd gemaakt en uitgebracht op Nintendo’s 64-bit-console. Ja, Joanna Dark is een spion in de toekomst en heeft ook allerlei gadgets tot haar beschikking, maar James Bond is nu eenmaal geen science fiction.

Overigens vergeten veel mensen dat er uiteindelijk drie games zijn uitgekomen in de Perfect Dark-franchise, want er is ook een versie voor GameBoy Color. Deze kwam tegelijkertijd uit met Nintendo 64’s versie en was het daarnaast ook nog eens mogelijk om bepaalde dingen uit te wisselen tussen de twee versies. Dat hebben we zelf nooit gedaan, net zoals we nooit de GameBoy Color-versie hebben getest, maar de game kreeg lage cijfers. Toen Microsoft Rare aantrok voor vele miljoenen ging ook Perfect Dark mee en kwam het tweede deel uiteindelijk uit op de fijne Xbox 360. We zijn gelukkig nog niet van de serie af, want er is een nieuw Perfect Dark-project aangekondigd tijdens de afgelopen E3, al gaat het nog wel even duren voordat we er meer van gaan zien.


De Beste Games

 • Zoals gezegd voelt -Perfect Dark (2000)- aan als een spirituele opvolger van GoldenEye 007 en bevat het ook een sterke mutiplayer, waarmee wij vroeger heel wat uren hebben weggespeeld. Later kregen we met -Perfect Dark XBLA (2010)- een perfecte remaster, waarbij de graphics en controls werden gemoderniseerd.

De Slechtste Games

 • Oké echt heel slecht was -Perfect Dark Zero (2005)- nu ook weer niet, maar men had er toen gewoon meer van verwacht. Daarom hebben we besloten deze game alsnog bij de slechte games te zetten.

Wist je dat…

 • …de aankomende Perfect Dark-game door een nieuwe studio wordt gemaakt? The Initiative is een studio van Microsoft, samengesteld uit diverse oude rotten uit de gamesindustrie. Dat moet wel goed gaan komen, al hopen we op een indrukwekkende single player mode.

53. Mega Man

Wij zijn niet allemaal de jongste meer op de redactie, al hebben we de 50 nog niet bereikt. Toch worden we nog wel eens game-opa’s genoemd en dat vinden we helemaal niet erg. Wij hebben immers nog een tijd meegemaakt waarin gamen uitsluitend als kinderactiviteit werd gezien en we wisten toen al dat we dit zouden blijven doen als volwassenen. Ach jongen, we hebben zoveel dingen op gamesgebied meegemaakt en moesten meestal onze fantasie gebruiken om nog iets van de pixelbrij op het veel te kleine scherm te maken. Vroeger moest je als gamer keihard werken voor je punten en hadden we helemaal nog geen achievements, nee, we moesten ons zelf motiveren om door te blijven gaan. En doorgaan gingen we! Games waren ontzettend moeilijk en we speelden die ene game, máánden lang! Steeds kwamen een stukje verder, maar moesten we helemaal opnieuw beginnen, omdat nu eenmaal je levens op waren!

Nee, tegenwoordig staat je scherm vol met aanwijzingen en nemen games je bij de hand. Tot op de koop toe kun je in veel games niet eens écht dood gaan. Stel je voor dat je halverwege Red Dead Redemption 2 dood gaat en weer helemaal opnieuw moet beginnen! Ja, knul, voor de grap zou je eens zo’n oude game moeten uitproberen en je zult zien dat je binnen een paar minuten game over bent! Begin maar eens met de Mega Man-serie op de NES! Vroeger hadden we geen ergonomische controllers met 12 knoppen, nee, je speelt de game met een rechthoek, voorzien van twee rode knoppen. Succes! Die verwende snotneuzen van tegenwoordig zijn alleen maar bezig met hun telefoons en hebben ineens geen tijd meer om op bezoek te komen. Laatst was er zelfs eentje die met zijn skateboard constant op onze stoet bleef skateboarden! Bah!

De Beste Games

 • -Mega Man (1989)- was al niet slecht, maar -Mega Man 2 (1988)- en -Mega Man 3 (1990)- zijn nog steeds de beste van de serie. Er is verder ook weinig mis met de Mega Man X-games, waarbij -Mega Man X Legacy Collection (2018)- de beste manier is om deze te spelen.

De Slechtste Games

 • Er zijn kasten vol slechte Mega Man-games gemaakt, waarbij je bijvoorbeeld met allerlei figuren moest praten, terwijl wij gewoon willen knallen! Toppunt van saaiheid is -Mega Man Battle Chip Challenge (2014)-, maar het toppunt van gekkegheid werd bereikt met een heuse voetbalgame, genaamd -Mega Man Soccer (1994)-.

Wist je dat…

 • …Mega Man al meerdere keren bijna in de bioscoop is verschenen? Uiteindelijk zou Disney het project produceren, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. Nu liggen de rechten in handen van Netflix en is men bezig een film rondom Mega Man naar de streamingservice te brengen.

52. Out Run

Out Run wist eind jaren ’80 elk kind bezig naar zich toe te trekken met de gave cabine waarin je kon gaan zitten. Deze was namelijk in de vorm van een Ferrari en bewoog ook nog eens met je mee! Op het scherm zag je ‘frisse’ graphics en werden we weggeblazen door de snelheid van de game, de verschillen van hoogten en de awesome soundtrack. In de jaren ’90 werden ardcadehallen overgenomen voor prachtige 3D-racers en zag je de rode cabines van Out Run een stuk minder vaak. En eigenlijk hebben we er nu al jaren geen meer gezien, al kun je ze virtueel nog wel vinden in de Shenmue- en Yazuka-games. Als je de hoogtijdagen van de eerste Out Run hebt beleefd, dan denk je meestal meteen aan de opzet van de game. Je zit namelijk in een Ferrari en naast je zit een blonde mevrouw, die de hele tijd laat weten wat ze van je rijkunsten vind. Je gaat van omgeving naar omgeving en aan het einde van een omgeving kun je kiezen welke kant je opgaat, terwijl je zo snel mogelijk onder checkpoints door rijd om je tijd niet op te laten raken. Ondanks de pogingen van SEGA om de 2D-racer nog wat te voorzien van nieuwe delen, raakte de Out Run-naam een beetje in de vergetelheid.

Maar toen we in de jaren ’00 belanden kwam daar eindelijk verandering in en kregen we een geweldige opvolger met Out Run 2! De serie werd door SEGA overgezet naar 3D, maar de gameplay bleef nagenoeg hetzelfde. Weer zat er een blonde dame naast jou in de Ferrari en je reed weer van omgeving naar omgeving. Wij kunnen je met een gerust hart zeggen dat Out Run 2 de aller beste arcaderacer ooit is en dat erg geen andere game in de buurt komt. Uiteindelijk kwam de game naar de eerste Xbox console en die overzetting werd prima gedaan, waardoor je met veel plezier de weg op kon gaan. Na een tijd spelen weet je precies in welke bocht je beter kunt driften en in welke bocht je dit beter niet kunt doen. Vergeet ook de Heart Attack Mode niet, waarbij je telkens verschillende opdrachten moet uitvoeren tijdens het racen, waaronder tellen, driften en onthouden van figuren. Dikke fun! Met de Coast 2 Coast- en Xbox Live Arcade-versie kreeg je meer van het goede van Out Run 2, maar helaas is de serie niet meer onder ons. SEGA heeft op het moment geen contract met Ferrari en daarom is het ook niet meer mogelijk om de game te downloaden, terwijl de Xbox 360-versie helaas niet backwards compatible is. Jammer!

De Beste Games

 • -Out Run (1986)- was vooral sterk in de arcadehallen en een stuk minder op de consoles. Daar kwam met -Out Run 2 (2003)- verandering in, want wij durven zelfs te stellen dat het de beste arcaderacer op de consoles ooit is

De Slechtste Games

 • Er zijn allerlei opvolgers geweest tussen het eerste en officiële twee deel van de serie, maar buiten de twee grote klassiekers is het vooral een teleurstelling op het gebied van kwaliteit. Zorg er dus voor dat je Out Run 2 in je huis haalt op de een of andere manier, want de rest is de naam Out Run niet waard, zoals -Outrunners (1994)-.

Wist je dat…

 • …er veel verschillende meningen zijn over de beste song uit de Out Run-games, maar dat wij gewoon even beslissen welke dat nu écht is? Hier komt ie: ‘Life was A Bore!’, graag gedaan!

51. Crysis

De eerste Crysis sloeg meteen in als een bom, al had je een enorm sterke pc nodig om het enigszins te kunnen draaien. Het werd meteen een meme, waarbij bij super pc’s de vraag moet stellen: ‘But can it run Crysis?’ Het is dan ook niet helemaal gek dat we eigenlijk nooit hebben kunnen genieten van het eerste deel in die vorm, al zijn pc’s van nu stukken beter in het draaien van de game. Maar ja, die eerste game is inmiddels ook gewoon oud geworden. De tweede game was wel speelbaar op allerlei pc’s en liet de serie ook naar consoles komen. Wat maakt een crysis-game zo goed? Heel simpel: het laat je voelen als een bad-ass! Je bent namelijk in het bezit van een geavanceerd pak, vol met allerlei technische foefjes. Deze foefjes kun je zelf upgraden en laten je bijvoorbeeld onzichtbaar worden of extra sterk.

De actie zelf is lekker over de top en bikkelhard, waardoor de impact van jouw agressiviteit altijd aanvoelt als stoer en je waant je dan ook een soort van supersoldaat. Naast menselijke tegenstanders vecht je ook tegen buitenaards tuig en deze aliens zijn dan ook niet voor de poes. Geen probleem, want met jouw brute uitrusting knal jij je al schreeuwend een weg door al dit gespuis. Het derde deel geeft je de mogelijkheid tot het gebruiken van pijl en boog en dat vinden wij eerst een beetje suf klinken, totdat we de game uiteindelijk speelden. Als een soort RoboHood (een kruising van Robin Hood en Robocop) wordt de wereld met plezier bevrijdt van alle bedreigingen en dat allemaal door zo’n stoer pakkie.

De Beste Games

 • -Crysis (2007)- was een genot voor die 3 mensen voorzien van een computer die de game daadwerkelijk soepel kon draaien. -Crysis 2 (2011)- en -Crysis 3 (2013)- lijken erg sterk op elkaar, maar dat geeft niet, want het zijn bijde topgames van het hoogste niveau.

De Slechtste Games

 • Er zijn geen slechte Crysis-games, al zijn er genoeg fans te vinden die geen goed woord hebben over de remaster van het eerste deel. Het gaat om een remaster van een console-versie van het eerste deel, dat maar weinig lijkt op de pc-versie.

Wist je dat…

 • …er bijna een bordspel verscheen van Crysis? Jammer genoeg kreeg men niet genoeg funding bij elkaar en werd het project stilgezet.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: