Home GamingAndroid Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)

Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.

Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)

De regels

Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.


80. Castlevania

De eerste Castlevania is bij ons een graag geziene gast tijdens Halloween, maar ook buiten die feestdag om zijn we niet vies van de latere Castlevania-games, waarbij de opzet zelfs een eigen genre is geworden (MetroidVania-games). Zo loop je eigenlijk rond in een soort 2D-open wereld en kun je bepaalde plekken pas bereiken als je daar de juiste krachten voor hebt gevonden. Backtracken is de serie dan ook niet onbekend en het hele geheel krijgt zo een enorme puzzelvibe, gemixt met duistere personages, zie zo uit een boek van Bram Stoker komen kruipen. Gelukkig ben je zelf bewapend met een heuse zweep, waarmee je het kwaad zal moeten bevechten.

De serie is inmiddels bijzonder groot geworden, waarbij niet elk deel even goed is en de goede delen meer dan bovengemiddeld scoren. Welke console je ook hebt, er is altijd wel een Castlevania-game voorradig, al kwamen eerdere delen voornamelijk op Nintendo-consoles uit. Daar waren Mega Drive-bezitters best jaloers op, totdat ook SEGA’s 16-bit een erg goede Castlevania-game in het assortiment kreeg. Sla en slinger je een weg door de duistere levels en voel je aan het einde van de game een van de bruutste gamers ooit. Dát is Castlevania!


De Beste Games:

  • -Castlevania (1988)- wist gelijk te imponeren, al konden we toen nog niet weten dat de serie later zo enorm uitgebreid zou worden. Jij bent Simon Belmont en jij krijgt het aan de stok met niemand minder dan Dracula! Het derde deel, -Casltevania III: Dracula’s Curse (1992)- was een heuse prequel en het sterke -Castlevania IV (1992)- was de eerste 16-bit-game uit de serie. Mega Drive-gamers kregen het briljante -Castlevania Bloodlines (1994)-, waarmee de sterke 16-bit-periode op gepaste manier werd afgesloten.
  • Daarna kon je maar beter een PlayStation hebben, aangezien -Castlevania: Symphonie of the Night (1997)- de eerste MetroidVania uit de serie is en de gameplay ultra verslavend, terwijl gamers met een Nintendo 64 het moesten doen met een aantal verschrikkelijke 3D-Castlevania’s.
  • Op de handheld kom je ook fantastische Castlevania’s tegen, zoals -Castlevania: Aria of Sorrow (2003)-, -Castlevania: Dawn of Sorrow (2005)- en -Castlevania: Portrait of Ruin (2007)-.

De Slechtste Games

  • Voor elk sterk deel uit de serie is er minstens een slecht deel, en het was meteen al raak bij -Castlevania II: Simon’s Quest (1990)-, waarbij de puzzels soms onnavolgbaar waren en je zonder tips niet verder komt. Iemand op onze redactie heeft deze game wel eens gehuurd in die tijd, maar hij wil verder graag anoniem blijven.
  • Verder heeft de serie meerdere pogingen gedaan de serie over te zetten naar 3D, maar dat kan ons maar niet bekoren. Het absolute dieptepunt werd bereikt tijdens de Nintendo 64 periode. -Castlevania (1999)- laat ons ’s nachts soms nog wakker schrikken en de verschrikkelijke camera in -Castlevania: Legacy of Darkness (2000)- vinden wij nog steeds bij de grootste schurken in gaming horen.

Wist je dat…

  • …de serie verhaaltechnisch gezien een grote rommel is? Zo zijn verschillende Castlevania-games officieel gebrandmerkt als ‘non-canon’, waarmee men wil zeggen dat die games niet meetellen in het overkoepelende verhaal. Nu maakt dat voor ons niet uit, maar de allergrootste fans van de serie liggen regelmatig met elkaar overhoop over wat wel of niet bij het verhaal hoort.

79. Gears of War

Bij elke nieuwe generatie consoles is het altijd even wachten op titels die technisch gezien een enorme sprong voorwaarts maken, ten opzichte van de generatie ervoor. De eerste Xbox 360-games waren niet lelijk voor die tijd, maar pas na het zien van Project Gotham Racing 3 en Gears of War wisten wat voor moois we op het apparaat konden gaan verwachten. Wij herinneren ons nog hoe hard we werden weggeblazen bij het spelen van Gears of War tijdens oudejaarsavond 2006 en dat was zelfs nog een oude televisie met zo’n enorm grote kont. De reactie was nóg enthousiaster toen we de game eindelijk konden testen op een hd-tv en sindsdien is ons leven voorgoed veranderd. Toch is het vreemd als je het origineel op de 360 nu nog eens opstart, want grafisch gezien bleek de game niet tijdsloos. De serie draait om overdreven gespierde mannen en vrouwen, die het constant aan de stok hebben met buitenaardse aliens, genaamd de Locust.

De eerste Gears of War liet ook zien dat je indrukwekkende games kon maken met Epic’s Unreal Engine 3 en vanaf dat moment werden we figuurlijk doodgegooid met Unreal Engine 3-games. De man achter de eerste games uit de serie, Cliff Bleszinski (Cliffy B. voor gamers), stond in 1988 al eens in een groot Amerikaans maandblad van Nintendo met zijn high score voor Super Mario. Hij droomde er altijd al van een grote naam in gaming te zijn en eerlijk is eerlijk, dat is hem gelukt, want hoeveel individuele personen staan er nu eigenlijk bekend om hun games en engines? Niet veel in ieder geval. Toch wilde hij na 2008 wat minder in de schijnwerpers staan en tegenwoordig werkt hij aan theaterproducties. Recentelijk heeft hij te kennen gegeven dat hij graag zou willen terugkeren naar de Gears of War-serie, als adviseur.


De Beste Games

  • -Gears of War (2006)- vinden wij stiekem de beste uit de serie, omdat deze iets minder ‘Hollywood’ was en iets meer tactiek. Overigens is die titel ook een van de meest invloedrijke games ooit, aangezien het cover-systeem ineens de norm werd in gaming. Daarvoor moest je zelf dekking zoeken door te bukken, maar nu kon je met een druk op de knop achter een muurtje blijven plakken, waardoor je de focus kan leggen op verplaatsen en o pde juiste momenten kan schieten.
  • -Gears of War 2 (2008)- en -Gears of War 3 (2011)- leverde meer spektakel en iets minder tactiek. Toch zijn ze wat ons betreft nog steeds beter dan latere delen. Na het derde deel stopte Cliffy B. met het maken van Gears of War-games en liet Microsoft een speciale studio openen voor het maken van nieuwe delen. Deze waren erg matig, al is de meest recente game, -Gears 5 (2019)-, weer een stap in de goede richting. Ook geinig is de spin-off, -Gears Tactics (2020)-, waarbij de game een uitstapje naar een ander genre maakt en leentjebuur speelt bij de X-Com-games.

De Slechtste Games

  • -Gears of War: Judgement (2013)-, -Gears of War 4 (2016)- en -Gears of War: Ultimate Edition (2015)– wisten ons niet te bekoren en waren gewoon ronduit saai.

Wist je dat…

  • …er ook een Gear of War-film aankomt? Deze zit echter al jaren in ‘devolopment-hell’ en het is nog maar de vraag of we deze ooit te zien krijgen.

78. Shenmue

Ryo Hazuki’s vader is vermoord en nu is Ryo boos. Zó boos, dat hij besluit een zoektocht naar de moordenaar in te zetten om hem eens goed de waarheid te vertellen. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want dader Lan Di is inmiddels naar allerlei andere landen gereisd, waardoor Ryo door veel verschillende landen en regio’s moet trekken. Dan is het wel handig als je in een herberg of hotel kunt slapen, maar dat is uiteraard niet gratis. Dus moet Ryo, net als alle andere mensen, gewoon werken voor z’n centen en dat is natuurlijk een beetje lullig als je de hoofdpersonage van een game bent. Zit je net effe te gamen om de realiteit te ontvluchten, wordt je in je game gewoon gedwongen te werken! Zo moet je dozen verplaatsen met een vorkheftruck, dozen verplaatsen met je blote knuisten, boeken verplaatsen met je blote knuisten, muren schoonmaken en de wacht houden bij het illegale goktentje om de hoek. En als je het werk niet naar behoren hebt uitgevoerd kun je ook nog eens een preek verwachten!

Elke winkel in Shenmue is begaanbaar en heeft een werkend persoon en daarnaast hebben alle NPC’s zo hun eigen routine en zelfs stem. Het is dan ook niet gek dat het maken van de eerste twee Shenmue-games enorm veel geld heeft gekost en dat SEGA dat niet meer heeft terugverdiend. Het verhaal was echter niet af en fans hebben bijna 20 jaar moeten wachten op een vervolg, waardoor men eigenlijk de hoop had opgegeven. Toch kregen de fans wat ze wilden, want tijdens de E3 van 2015 stond Yu Suzuki, maker van de serie, op het podium bij PlayStation om Shenmue III aan te kondigen. Dat moment was geweldig en achteraf gezien beter dan het derde deel zelf, maar dat komt omdat dat deel niet het budget had van de eerste twee. Het verhaal is nog steeds niet af en dus loopt Lan Di nog op vrije voeten, maar we verwachten hem ergens in 2048 eindelijk te mogen verslaan.


De Beste Games

  • Niet iedere gamer was enthousiast toen -Shenmue (1999)- op SEGA’s Dreamcast werd uitgebracht, maar gamers met iets meer geduld zagen meteen dat we hier met een klassieker te maken hadden. -Shenmue 2 (2001)- deed min of meer hetzelfde, maar dan in twee grote steden, in plaats van één klein dorpje. De controles waren niet geweldig, maar de unieke gameplay wist fans lang aan de buis te kluisteren.

De Slechtste Games

  • Helaas hebben we lang na het tweede moeten wachten en heeft SEGA nog geprobeerd wat van het geïnvesteerde geld terug te verdienen met -Shenmue Online (2010)-, maar uiteindelijk is het project gestopt. Toen we eindelijk verder konden met het verhaal in -Shenmue III (2019)- kwamen we erachter dat de serie veel van zijn charme had verloren, al is het wel even geinig om er doorheen te lopen.

Wist je dat…

  • …er een animatieserie rondom Shenmue gaat verschijnen in 2022? Wij zijn alleen een beetje bang dat de serie uiteindelijk Lan Di gaat vermoorden en dat wij dan alleen maar toe kunnen kijken, in plaats van spelen. Bah!

77. Tony Hawk

Goed worden in skateboarden en keihard op je bek gaan zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden en dat houdt ons helaas ver weg van deze coole sport. Gelukkig bestaan er genoeg skateboard-games en dat scheelt ons de aanschaf van verband, pleisters of een nieuw been. En áls je dan virtueel gaat skateboarden, dan moet je bij de Tony Hawk-serie zijn. Toffe omgevingen, strakke controls, heerlijke muziek en ’s werelds meest herkenbare skateboarder blijken een perfecte mix. Ondanks dat we veilig zijn en ons niet zorgen hoeven te maken over gebroken benen, komen de valpartijen van je personage erg pijnlijk over en dat is de verdienste van de makers van de serie.

Na een aantal delen wilde men bij Activision wel eens wat andere dingen proberen en zo werd de Tony Hawk-serie ineens open wereld, maar op zich niet minder leuk om te spelen. Nee, dat gebeurde pas bij de Ride-serie, waarbij Activision dacht dat het om Guitar Hero ging. Dat is niet gek, want de Guitar Hero-games leverde erg veel geld op, omdat het meestal gekocht werd met allerlei hardware, zoals een drumstel. Bij de Ride-serie verkocht men een skateboard zonder wieltjes en moesten we het idee hebben daadwerkelijk in de game te zitten door op het apparaat te gaan staan. Maar ja, die ligt nu eenmal plat op de grond, waardoor je meer het idee hebt dat je aan het steppen bent in een fitnessruimte. De serie was meteen ten dode opgeschreven, maar werd recentelijk nog succesvol in leven gewekt met een remake van de eerste twee delen.


De Beste Games

  • -Tony Hawk Pro Skater (1999)- en -Tony Hawk Pro Skater 2 (2000)- werden meteen enorme hits en kregen later een geslaagde remake, genaamd -Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 (2020)-.
  • De Tony Hawk Underground-games waren ook een feest om te spelen, maar de eerste twee delen blijven het best.

De Slechtste Games

  • -Tony Hawk: Ride (2009)- liet je skateboarden met een dom plankje in je huiskamer en de serie heeft meer dan 10 jaar nodig gehad om weer te herstellen. -Tony Hawk Pro Skater 5 (2015)- moet je overigens flink vermijden, aangezien een zwerende teen een fijnere ervaring is dan het spelen van die game.

Wist je dat…

  • …er een tijd is geweest dat Activision en Tony Hawk geen contract hadden en dat de fans toen maar zelf zijn gaan rommelen? -THUG Pro (2013)- was eigenlijk een soort collectie van Tony Hawk Undergroudn-werelden.

76. Wii Sports

Je kunt zeggen over Wii Sports wat je wil, maar het is een van de weinige games die jouw oma aan het gamen heeft gekregen. Eerlijk is eerlijk, het werkt ook allemaal erg intuïtief, waardoor je meteen weet wat er van je wordt gevraagd. Met boksen maak je slaande bewegingen (kijk wel uit voor het kunstgebit van je oma), tijdens een potje tennis gebruik je de Wii-mote als een tennisracket en om te bowlen moet je ook daadwerkelijk bowlingmoves uitvoeren. Bij dat laatste zijn overigens belachelijk veel tv’s kapot gegaan en ook jij doet er goed aan om het polsbandje van de Wii te gebruiken, zodat je Wii-Mote niet veranderd in een gevaarlijk projectiel.

Wij weten niet of die oma’s nu nog aan het gamen zijn, al zouden ze dan natuurlijk nog wel in leven moeten zijn. Toch is het een feit dat veel mensen de Wii hebben gekocht om deze serie te kunnen spelen en verder geen spel meer hebben gekocht! Dan is dat best een duur spelletje geweest! Hoe dan ook, uiteindelijk kregen alle gamers te maken met de invloed van Wii Sports, want ineens gingen alle consolereuzen aan de slag met motion controls. Gelukkig is die trend grotendeels verdwenen en kunnen we weer gewoon relaxt op de bank zitten, zonder dat we met onze handen moeten wapperen.


De Beste Games

  • -Wii Sports (2006)- en -Wii Sports Resort (2009)- waren enorm leuk om te spelen en brachten een soort revolutie voort in het besturen van games. Uiteindelijk kregen alle mini-games ook een HD-versie op Nintendo’s Wii U en ook die waren prima speelbaar.

De Slechtste Games

  • Eigenlijk zijn de games zelf niet slecht, maar bepaalde minigames wel. Zo hebben wij op de redactie een enorme hekel aan de Golf-minigame en vinden we gooien met een frisbee in het echte leven al saai, laat staan in een game met motion controls.

Wist je dat…

  • …Wii Sports Resort 33 miljoen exemplaren verkocht, maar dat Wii Sports bijna 100 miljoen keer is verkocht? Dat komt omdat de game bij aanschaf van een Wii kwam, maar de meeste mensen kochten het apparaat voor deze game, dus je zou kunnen zeggen dat de Wii toen ‘gratis’ kwam bij aanschaft van een Wii Sports-exemplaar.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x