The Crew en The Crew 2 waren opzich twee uitstekende race games, maar eigenlijk waren het ook games die net perse het wiel opnieuw hadden uitgevonden. The Crew 1 en 2 gaven natuurlijk een grote open wereld met Amerika, maar toch voelde die wereld niet altijd aan zoals je hoopte dat een race game gebaseerd op het volledige Amerika zou uitvoeren. Het woord zielloos wil ik niet gebruiken, maar het voelde soms alsof de ontwikkelaars veel wilden doen, maar dat de wereld te groot was om echt een ziel erin te stoppen. Met The Crew Motorfest hoopt Ubisoft een oude formule van Forza Horizon om te toveren naar een eigen succesformule. Een vergelijking kan dan ook niet uitblijven. Het Motorfest is een festival op Hawaii, net zoals de Festivals van van Forza Horizon. En ondanks dat de ideeën op elkaar lijken, is de uitvoering toch echt anders.
Wat The Crew Motorfest geweldig neerzet is de ademende Hawaiiaanse setting. Hawaii is prachtig om op rond te rijden met zijn zomerse uiterlijk. Het spel hercreert op schitterende wijze diverse flora en fauna, beroemde herkenningspunten van het eiland, waaronder steden, vulkanen, velden, droge uitgestrekte zones, stranden, regenwouden en nog veel meer. De ontwikkelaars hebben ontzettend veel aandacht besteed aan de open wereld en dat voel je aan alles. De wereld leeft om je heen en dat is zeker een verbetering ten opzichte van andere delen.

Wat wel minder is aan The Crew Motorfest in vergelijking met Forza Horizon, is dat Forza Horizon het idee van een festival net wat beter kan overbrengen dan Motorfest. Het rijden door Hawaii heen is prachtig, maar je voelt je niet onderdeel van de wereld of het evenement. Het voelt soms alsof je door Hawaii rijdt en er simpelweg wat races zijn die je af moet vinken om verder te komen. Het voelt simpelweg niet als een festival en dit had misschien beter gekund door ballonnen, vuurwerk en standjes toe te voegen om zo een beter gevoel van een festival te krijgen.
Soms kunnen deze racegames heel erg groot aanvoelen en weet je niet altijd waar je moet beginnen. Met Motorfest heb je een duidelijk doel, namelijk de afspeellijsten van de game afgaan. Elke afspeellijst heeft een uniek theme en een reeks voertuigen die je daarvoor kan gebruiken. Door de verschillende afspeellijsten voelt de game gevarieerd in zijn opbouw en blijft de gameplay fris en boeiend. In deze afspeellijsten krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan normale races, tijdritten, snelheidstest met auto’s, maar ook quadbikes en je hebt zelfs bezorgopdrachten. het zorgt ervoor dat de game steeds gevarieerde uitdagingen naar je toe gooit, terwijl de gameplay blijft draaien om auto’s, bikes, vliegtuigen en boten. Het van auto naar een vliegtuig gaan is eerst ontzettend wennen, maar uiteindelijk ontzettend gaaf.
En dan over het uiterlijk van de game, daar kunnen wij simpelweg kort over zijn. The Crew Motorfest ziet er prachtig en spectaculair uit. De auto’s zien er perfect uit in het daglicht, maar ook in de nacht. Hawaii, zoals hierboven al vermeld, is prachtig en de scenes waar je doorheen rijdt zijn telkens een pracht om te zien. Daarbij is het dynamische weer ontzettend gaaf. Natuurlijk is het daglicht op je auto mooi, maar rijden in de regen is simpelweg geweldig om te zien. Wel moet ik zeggen dat de game soms op hoge snelheden wat vaag eruitziet, zoals hieronder ook te zien is. De omgevingen zijn dan net wat minder mooi als je veruit kijkt, wat soms wat afdoet aan de beleving. Verder is dat echt zeuren om het zeuren, wat 99% van de tijd ziet de game er prachtig en speels uit.

De moeilijkheidsgraad van de game is gelukkig makkelijk aan te passen, maar voelt soms niet helemaal in balans. Waar ik in bepaalde races makkelijk kon winnen, was de volgende race juist lastig. Bij het wisselen van moeilijkheidsgraden was er soms ook iets teveel verschil in mijn ogen. Op een bepaald moment reed ik 10 seconden voor iedereen uit, terwijl ik bij de volgende moeilijkheidsgraad amper bij de top 3 kon horen. Opzich is dit niet verkeerd voor de uitdaging, maar het laat wel zien dat er grote verschillen zijn. Verder is er weinig noodzaak om echt een autocollectie op te bouwen, je krijgt namelijk leenauto’s bij de afspeellijsten, waardoor sommige races ook wat onpersoonlijk aanvoelen.
Gelukkig hoef jij het Motorfest niet alleen te doen. Als je vrienden hebt kan je namelijk met maximaal vier vrienden Hawaii onveilig maken en kan je de singeplayer doorspelen met je vrienden. Wel is dit zonder cross-play, waardoor je niet met je vrienden op Xbox kan spelen als je op Playstation speelt en vice versa. Ook zijn er online game modi waarbij je tegen elkaar kan strijden, zoals Grand Race en een modus waar je elkaar kapot kan maken in Demolition Royale. Het voegt toch iets extra’s toe voor de multiplayer, dan alleen maar rijden in Hawaii.
Verder is het aanpassen van je auto een beetje summier. De onderdelen voor je auto’s krijg je door afspeellijsten af te werken en dit is in de vorm van kaarten. Het is een eenvoudig systeem om je auto up te graden, maar innovatief voelt het niet. Het voelt onpersoonlijk om op deze manier je auto aan te passen en daardoor mist dit stukje flink wat diepgang en kan dit soms teleurstellend zijn voor liefhebbers van auto’s.
In conclusie, onderscheidt The Crew Motorfest zich van Forza Horizon door zijn eenvoud en focus op een gevarieerde open wereld race-ervaring. Hoewel het mogelijk niet voldoet aan de verwachtingen van gamers die op zoek zijn naar uitgebreide aanpassingsmogelijkheden of een festivalsfeer, biedt het een grafisch een adembenemende Hawaïaanse omgeving, gevarieerde gameplay en een leuke multiplayer. De transformatie van het spel ten opzichte van zijn voorganger verdient complimenten en maakt het een alternatief voor games zoals Forza Horizon. Ondanks zijn eigenaardigheden en gemiste kansen biedt The Crew Motorfest een verfrissende kijk op het genre en is het de moeite waard om te verkennen voor race-liefhebbers die op zoek zijn naar iets anders.