Home Gadgets Met AI verbetert Samsung diagnostiek in zorgverlening

Met AI verbetert Samsung diagnostiek in zorgverlening

by Mark van Truijen

Samsung presenteerde de afgelopen dagen op de jaarlijkse Radiological Society of North America (RSNA) 2021 een reeks hoogwaardige diagnostische hulpmiddelen. Met geavanceerd beeld kunnen medische professionals hun diagnostiek en workflow sterk verbeteren, vooral op het gebied van echografie, digitale radiografie en mobiele computertomografie (CT).

“Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan nóg betere diagnostische oplossingen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI)-technologieën”, zegt Sera Yoon, Business Director New Business bij Samsung Benelux.“Door de toevoeging van tal van AI-functies in onze producten willen we zowel zorgprofessionals als patiënten van dienst zijn.”

Echografie
Op het event presenteerde Samsung met de V8 een high-end echografiesysteem voor medische professionals. Het apparaat heeft niet alleen een verbeterde beeldkwaliteit, maar is ook zeer gebruiksvriendelijk. Het geheim is Crystal Architecture™, een technologie die zijn kracht dankt aan de combinatie van innovatieve beamforming (CrystalBeam™), gedetailleerde beeldverwerking (CrystalLive™) en geavanceerde S-Vue Single Crystal Transducers™. Het resultaat: heldere en uniforme beelden in hoge resolutie.

Onder de vele functies van de V8 verdienen twee nieuwe AI-functies speciale aandacht. NerveTrack™ detecteert niet alleen zenuwen, maar toont ook in real-time waar die zich precies bevinden. Zo hebben anesthesiologen en andere medische professionals toegang tot accurate detectie, snelle beeldverwerking en een betere workflow. UterineAssist™ stelt weefselverandering vast en helpt bij metingen van de baarmoeder.

Ook op het gebied van vrouwengezondheid werkt Samsung hard aan specifieke echografieoplossingen. Onlangs werden de nieuwe AI-functies van de Hera W9 en W10 goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) 510(K). Zo worden metingen van anatomische structuren en beeldanalyse sterk verbeterd, wat weer belangrijk is bij de diagnostisering.

De nieuwe functies:

  • HeartAssist™: Levert bij weergave van metingen op basis van deep learning een classificatie van ultrasone beelden. De functie herkent bepaalde weergaven en stelt aan de hand daarvan plaatsing van schuifmaten en aanvullende metingen voor. Resultaat: tijdswinst en efficiënter verlopende onderzoeken.
  • ViewAssist™: Classificeert op basis van deep learning ultrasone beelden en combineert de belangrijkste scanweergaven met annotaties. De functie herkent een reeks weergaven, waarna het corresponderende anatomische annotaties voorstelt en metingen initieert.
  • BiometryAssist™: Automatische oplossing voor biometrische metingen die gebruikers zelf kunnen aanpassen. Zo kunnen medische professionals de parameters van de groei van een foetus met één klik meten, zonder dat dit ten koste gaat van de consistentie van het onderzoek.

Digitale radiografie
Samsung presenteerde op RSNA ook zijn eersteklas digitale, mobiele röntgenapparaat. De AccE GM85 levert een ongeëvenaarde diagnostische precisie en verbetert de workflow. Onlangs ontving Samsung FDA 510(k)-clearance voor de functie Auto Lung Nodule Detection (ALND), die gebruikt wordt in de AccE GC85A en andere systemen. ALND is een on-device CADe-software met een AI-algoritme dat longknobbeltjes tussen de 10 en 30 mm detecteert*.

Voordelen van ALND:

  • Helpt bij diagnostisering door de plek van vermoedelijke longknobbeltjes aan te geven op röntgenfoto’s van de borstkas.
  • Biedt de optie (Autorun) om automatische knobbeldetectie uit te voeren direct na thoraxfoto’s. Ook zijn er specifieke PACS-oplossingen voor afzonderlijke ziekenhuizen. Dit vereenvoudigt vanzelfsprekend de workflow.
  • ALND is klinisch geverifieerd door meerdere universitaire ziekenhuizen en goedgekeurd met een gevoeligheid van 80% of meer**. Samsung breidt de toepassing van de thorax CADe-software de komende tijd uit ter verbetering van de diagnostische nauwkeurigheid en workflow.

CT
Ook toonde Samsung de OmniTom® Elite. Deze mobiele CT-scanner levert hoogkwalitatieve non-contrast CT, CT-angiografie en CT-perfusiescans. De bijzonder handzame OmniTom Elite CT levert beelden in hoge resolutie. De scanner optimaliseert niet alleen de diagnostisering, maar ook de snelheid en samenwerking tussen verschillende afdelingen, zoals neurochirurgie, pediatrie, intensive care, diagnostische radiologie, enzovoorts.

Eerder dit jaar kondigde NeuroLogica aan dat de OmniTom Elite met Photon Counting Detector (PCD)-technologie zal worden getest door het Massachusetts General Hospital, waardoor CT-scans aan het bed van de patiënt kunnen worden uitgevoerd. In afwachting van goedkeuring door FDA 510(k) test het ziekenhuis de OmniTom Elite met PCD bij het monitoren van posttrauma- en postoperatieve patiënten. 

Omdat de OmniTom Elite veelzijdige en mobiele beeldvorming in real-time verzorgt, kunnen zorgverleners bij patiënten ter plekke CT-onderzoek doen zonder ze te hoeven overbrengen naar een speciale afdeling. Zo verlaagt de mobiele unit de tijd die nodig is voor diagnostisering en wordt het opstarten van een behandeltraject van patiënten op de IC juist versneld. Tijdens de testfase van de OmniTom Elite met PCD zal het Massachusetts General Hospital vastleggen hoe het nieuwe systeem het beste gebruikt kan worden.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x
%d bloggers liken dit: