Home Gaming Far Cry 6 Review

Far Cry 6 Review

by Sven

Far Cry is al een laagstaande franchise van Ubisoft. De afgelopen titels waren een kleine teleurstelling in de vorm van Far Cry 5 en New Dawn. Met Far Cry 6 probeert Ubisoft weer veel aandacht te trekken naar de Franchise om Giancarlo Esposito (bekend van The Mandalorian en Breaking Bad) als de bad guy. Hierdoor moeten mensen weer terugkeren naar de franchise die eigenlijk sinds Far Cry 3 toch wat naar beneden is gegaan. De vraag is daarom ook of Ubisoft genoeg heeft kunnen doen om Far Cry 6 te onderscheiden of beter te maken ten opzichte van voorgaande Far Cry games. En toevallig hebben wij de game voor jullie gereviewed.

Laten wij dan ook maar meteen met de deur in huis vallen. Far Cry 6 is geen nieuwe formule voor Far Cry. Het is juist meer Far Cry van wat je al gewend bent. De formule is hetzelfde en als je bekend bent met Far Cry games dan zal Far Cry 6 vertrouwd voor je aanvoelen. De map is ontzettend groot, de actie is chaotisch, er zijn meerdere kampen die je kan veroveren en er zijn ontzettend veel karakters. Op het eerste oog is het dan toch denken van, nog meer Far Cry in dezelfde formule? Dat kan toch niet geweldig zijn? Toch is Far Cry 6 in mijn ogen een heerlijke game die je tussendoor kan spelen. In mijn ogen is het zelfs de beste Far Cry sinds Far Cry 3.

De game speelt zich af in Yara (totaal niet gepasseerd op Cuba, totaal niet, zeker niet). De omgevingen zijn prachtig en erg afwisselend. Het ene moment sta je in een dichtbevolkte stad of een dorp en het andere moment sta je in een prachtige omgeving met een waterval. Daarnaast is de wereld ook niet super vijandig tegen je. In Far Cry 5 was het namelijk zo dat alles, maar ook alles, jou wilden vermoorden. In Far Cry 6 kan je redelijk de confrontaties uit de weg gaan, waardoor de game toch een stuk fijner en vrijer is. Zelfs in gebieden die hoger zijn dan je huidige level kan jij je geweer weg stoppen en denken zijn dat je gewoon een staatsburger bent. Het is een kleine verandering, maar het maakt de gameplay een stuk beter. De game introduceert verder sterke gunplay, waardoor een groot gevecht vermakelijk is en niet al te lastig is (alhoewel je moet oppassen voor explosieven). Verder kan je altijd toegang hebben tot je arsenaal waardoor je on the fly je geweren kan veranderen. Komt er een helikopter aan? Pak je rocket launcher! Wil je de Macarena horen terwijl je mensen neerschiet? Gebruik je CD wapen! Wil je snel mensen opblazen of juist tanks? Gebruik je resolver wapens! Resolver wapens zijn wapens die explosieven of EMPs (en nog veel meer) kunnen afschieten, deze aanvallen moeten wel opladen, dus gebruik ze handig.

Omdat de map zo groot is, is het wel fijn dat er veel kampen zijn die je kan overnemen. Deze kampen worden namelijk ook fast travel punten, waardoor soms naar een missie gaan toch qua reistijd gehalveerd wordt. Het neerhalen van kampen is hetzelfde als in voorgaande games en je kan kiezen om guns blazing in dat kamp te gaan of juist heel sneaky door het kamp te lopen en mensen neer te steken of je kan zelfs ergens hoog gaan zitten, iedereen taggen en hen een voor een neerschieten met je Sniper met demper. Het kan allemaal in Far Cry 6 en de mogelijkheden zijn daardoor ook eindeloos.

De gameplay zit dus goed in elkaar, ondanks dat het meer Far Cry is. Dan hebben wij nog het verhaal. Het verhaal lijkt meer geïntegreerd te zijn met de wereld dan voorgaande delen. Je komt steeds via cutscenes mere te weten over Castillo en zijn zoon Diego terwijl jij als Dani Rojas (een man of een vrouw, beide canon) ook in cutscenes te zien zal zijn. Dit is voor het eerst in een Far Cry game dat je een gezicht bij je personage hebt, hierdoor voel jij je meer verbonden met het karakter en merk je ook meer of jou karakter het ergens mee eens of oneens is. Het verhaal zal geen oscars winnen, maar is vermakelijk genoeg om je door de game heen te halen.

Een van de grootste veranderingen ten opzichte van voorgaande Far Cry games is het weghalen van de Skill Tree en het te verplaatsten met de Gear System. Je kan namelijk bepaalde gear aantrekken waardoor je minder vatbaar bent voor explosieven of minder vatbaar bent voor bijvoorbeeld wapens. Daarnaast kan je ook je wapens aanpassen. Sommige wapens kan je soft target rounds geven (goed voor normale vijanden) terwijl je ook kogels kan kiezen die juist effectief zijn tegen mensen met armor. Zo heeft mijn sniper armor piercing rounds en mijn uzi gewoon soft piercing rounds. Het enige nadeel is dat je, als je bijvoorbeeld nog geen wapens hebt met armor piercing rounds, je wel eerst terug moet naar een workbench, voordat je door kan gaan met de missie (want anders wordt het een lastige uitdaging).

Verder kan je ook co-op/online spelen door middel van Special Operations. Dit is zeker vermakelijk en leuk om te doen. Het is meer Far Cry, maar dan met vrienden. Het werkt prima en is vermakelijk. Ook zitten er wat micro managing mechanics in Far Cry 6. Zoals het upgraden van kampen, dit heb ik twee keer gedaan en daarna heb ik er niet veel meer na gekeken. Daarnaast zit er ook een mini game in waarin je met twee hanen tegen elkaar kan vechten (PETA heeft zijn klacht al ingediend).

De game ziet er verder prachtig uit op de PS5, maar er zijn zeker mooiere games. Er is geen ray tracing bijvoorbeeld, maar de game loopt wel op een steady 60FPS, waardoor ik in ieder geval een geweldige ervaring uit Far Cry 6 heb mogen halen.

Far Cry 6 is de beste Far Cry game sinds Far Cry 3, alhowel in mijn ogen de Far Cry formule echt wel op de schop mag. Als ik objectief kijk, is deze Far Cry game een heerlijke game die goed in elkaar steekt, maar als ik subjectief kijk, ben ik wel klaar met deze formule die eigenlijk meer van hetzelfde bied als voorgaande delen, alleen iets beter. De wereld ziet er echter prachtig uit, de geweren zijn variërend en de wereld voelt vrij, mooi en bevolkt. Toch kan ik deze game alleen aanraden aan mensen die meer van Far Cry willen. Ben je een beetje klaar met Ubisoft open wereld games? Dan zou ik deze even links laten liggen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x