Home Featured EA Sports FC 24 Review

EA Sports FC 24 Review

by Mark van Truijen

Het is weer het najaar, september is bijna voorbij en dan kan je rekenen op één ding, een nieuwe FIFA. Ja, alleen vanaf nu heet de game dus geen FIFA meer, maar EA Sports FC. En die naam bekt gewoon niet zo lekker als FIFA deed, maar omdat de licentie deal gebroken is, is de titel wel meer dan logisch. En is deze game dan een stap naar voren of juist terug? Ik kan je verklappen, veel van jullie zullen zeggen terug, omdat er ineens vrouwen en mannen in één elftal kunnen spelen. Maar ik ga je vertellen waarom dit anders is.

Even een korte introductie waarom de banden met de FIFA gebroken werd, FIFA wou namelijk maar 1 miljard hebben voor het gebruik van de naam, ik kan je vertellen die 1 miljard kan je echt goed ergens anders insteken.

Dit eerste Soloproject van EA, die we hierna maar FC 24 gaan noemen voor het gemak, is veel meer dan alleen een nieuwe FIFA. Om te beginnen, sieren Messi, Ronaldo noch Mbappé de cover. De posterjongen van dit jaar is de Noorse voetbalcyborg Erling Haaland – en na enkele uren doelpunten maken, (nog meer) doelpunten toegeven en onevenredige druk uitoefenen op mijn tegenstanders, kan ik je echt vertellen dat er zoveel meer anders is in deze game. Behalve dan de eerder genoemde komst van de dames.

FC24 draait op een vernieuwde Frostbite-graphics engine die de perfecte basis biedt voor EA’s nieuwste buzzword-y functie, HyperMotionV. Dit is de derde iteratie van de motion capture-technologie van de ontwikkelaar, met volumetrische gegevens (vandaar de ‘V’) nu beschikbaar om nog meer op beweging gebaseerd realisme te leveren dan we zagen in FIFA 23. EA zegt dat het deze volumetrische gegevens heeft verzameld uit meer dan 180 echte professionele voetbalwedstrijden, en de verbeteringen in het spel zijn vanaf het moment dat je voet op het gras zet, duidelijk te zien.

Spelers bewegen nu op een manier die meer lijkt op hun vlees-en-bloed tegenhangers; individuele spieren spannen aan, haarstranden dansen in de wind, en de stof van het tenue rimpelt als het wordt geborsteld door een overenthousiaste verdediger. Aanvallers zullen in schoten vallen, de bal over de lijn duwen als deze met te veel snelheid wordt ingezonden om goed te controleren, en verdedigers zullen zichtbaar grimassen wanneer ze zich inzetten voor een laatste wanhoopspoging om te blokkeren (ze zullen ook agressief gefeliciteerd worden door hun teamgenoten als die inspanning een doelpunt van de tegenstander voorkomt).

HyperMotionV wordt het best gedemonstreerd door spelers met verschillende bewegingstypes: bijvoorbeeld, zoals in het echte leven, blijft Riyad Mahrez merkbaar rechtop staan terwijl hij dribbelt, terwijl Phil Foden zich tussen verdedigers door slingert door zijn schouder naar de grond te laten vallen. Er wordt echter wat slimme AI-toverij toegepast om de voordelen van de nieuwe technologie van EA toe te passen op elke speler in het spel, dus een lokale, regionale derby in het noorden van Engeland ziet er net zo overtuigend uit als El Clásico.

De HyperMotion 2-technologie van FIFA 23 bracht merkbare verbeteringen aan in de perifere gebieden van het veld – het net, het gras, het publiek, enzovoort – maar HyperMotionV vertegenwoordigt opnieuw een echt tastbare stap voorwaarts in FC24. Let wel even op, dat deze functies dus enkel tot zijn recht komen op de next gen versies van de game, speel jij de game nog op een PS4 of Xbox One dan zal je dit net even missen.

Er zijn ook enkele leuke nieuwe toevoegingen op het actiefront. De hoofdfunctie van dit jaar is PlayStyles, een door Opta-geoptimaliseerd attribuutsysteem dat de bestaande vaardigheden van spelers aanvult met stijlspecifieke boosts – het is in feite een vervanging voor het oude Traits-systeem.

Er zijn in totaal 32 PlayStyles, verdeeld over zes categorieën – Schieten, Passen, Verdedigen, Balcontrole, Fysiek en Keepen – en de allerbeste spelers profiteren ook van PlayStyles+, dat in feite verbeterde versies zijn van een bepaalde PlayStyle. Spelers die bekend staan om hun krullende schoten van een afstand kunnen bijvoorbeeld zijn uitgerust met de Finesse Shot PlayStyle, waarmee ze finesse-schoten sneller en nauwkeuriger kunnen uitvoeren dan degenen zonder. De allerbeste verre bal krullers ter wereld, zoals Heung-Min Son en Mohamed Salah, zijn uitgerust met de Finesse Shot PlayStyle+, die hen maximale curve en uitzonderlijke schietnauwkeurigheid geeft. Deze boosts vertalen zich echt in superieure in-game prestaties, en spelers in traditioneel onglamoureuze voetbalrollen, zoals verdedigend middenveld, voelen zich veel waardevoller voor het team dan ooit tevoren, tip van flip, zorg dat je bijvoorbeeld Kanté of Tchouameni in je team hebt lopen op het middenveld, deze hebben de onderschepping speelstijl, hierdoor zitten ze net wat vaker tussen de bal en heb jij die weer snel terug.

FC24 introduceert ook nieuwe passmechanismen. Er zijn nu drie verschillende Precision Pass-stijlen: de standaard Precision Pass, de Precision Lob en de Swerved Precision Pass. Net als bij het getimede loopmechanisme van FIFA 22 zijn deze met knopcombinaties geïnduceerde passes moeilijk te beheersen – en ze werken zeker niet elke keer – maar ze zijn een mooie nieuwe optie voor ervaren spelers die van de uitdaging van boven-de-handmatige besturing houden. Controlled Sprint – een andere nieuwe FC24-mechanic die je in staat stelt om met de bal veel dichter bij je voeten te rennen door gewoon R1/RB ingedrukt te houden – zal zeker een meer welkome toevoeging zijn voor casual spelers. Neem dit met een goeie dribbelaar en je kan echt zo door de verdediging heenlopen, het voelt soms als vals spelen maar het dribbelt zoveel natuurlijker.

FIFA 23 voegde de mogelijkheid toe om meer controle uit te oefenen over hoe de bal naar zijn doelwit reist vanuit een vrije trap of hoekschop, en gelukkig zijn dezelfde mechanica aanwezig en correct in FC24. Het ziet er hetzelfde uit en werkt ook vrijwel hetzelfde, je kiest hoe je de bal wilt raken en haalt de trekker over.

De speelmodi in FC24 zijn nagenoeg identiek aan die in FIFA 23, en zoals we van EA gewend zijn, hebben sommige van deze modi duidelijk meer aandacht gekregen dan andere.

De grootste verandering komt in Ultimate Team, waarin nu voor het eerst mannelijke en vrouwelijke spelers worden gecombineerd. De aan de laatste toegekende beoordelingen zijn relatief ten opzichte van de competitie waarin ze spelen, maar op het veld zijn hun kenmerken evenveel waard als die van hun mannelijke tegenhangers, dus Barcelona-ster Alexia Putellas heeft een vergelijkbare Ultimate Team-kaart als Kevin De Bruyne, bijvoorbeeld. Zo kan het zijn dat er een vrouwelijke speler beter uit de verf komt op een bepaalde positie dan een mannelijke variant. Persoonlijk vind ik het niet heel storend, het went en daarbij geeft het je veel meer opties met kaarten en het bouwen van je team.

Niet verrassend hebben sommigen EA bekritiseerd voor het samenvoegen van geslachten in wat onbetwistbaar de meest populaire modus is, maar de logica achter de zet is duidelijk: de inclusie van vrouwen in Ultimate Team zal een betekenisvolle invloed hebben op de prominentie van de beste vrouwelijke spelers in het spel. Bovendien, waarom zou je geen 90-beoordeelde Sam Kerr aan het hoofd van je voorhoede willen hebben? Ik speel FC24 nu ongeveer een week en ik ben al bekend met de namen, gezichten en kenmerken van drie keer zoveel vrouwelijke spelers als ik was voordat ik het spel oppakte. De criticasters zullen kritiek hebben, maar EA gebruikt hier zijn aanzienlijke culturele macht voor iets goeds.

Mijn eerste succesvolle Precision Pass om de verdediging van mijn tegenstander te splitsen op een manier die voorheen niet mogelijk was. Ik had in eerste instantie moeite met deze techniek, maar na het oefenen van de vereiste invoercombinaties in de Training Hub, werden Precision Passes een krachtig hulpmiddel dat ik regelmatig zal blijven gebruiken met de juiste spelers .

Combineer dit met de Playstyles, dan krijgt jouw Ultimate Team echt een uitstraling waar je u tegen zegt. Daarnaast zijn er nog Evolutions, een nieuwe toevoeging waarbij jij een speler kiest welke kan groeien in de game. Dus een 74 rating speler kan groeien naar bijvoorbeeld 80. Het is leuk om te zien wat EA doet met de game en de nieuwe toevoegingen in het spel.

Carrière-modus heeft ook enkele welkome updates ontvangen, maar ze zijn lang niet zo significant als die in Ultimate Team. De onderliggende boodschap is dat er nu een focus ligt op tactiek in plaats van training. Zodra je een team kiest, word je aangemoedigd om een tactische visie te selecteren – de opties zijn standaard, vleugelspel, tiki-taka, gegenpressing, parkeer de bus, counterattack of kick and rush. Vervolgens moet je coaches inhuren om je gekozen tactische visie uit te voeren, en deze coaches groeien in rating wanneer je wedstrijden wint door die tactieken succesvol te gebruiken. Om eerlijk te zijn, het is allemaal vrij oppervlakkig – dit is FC24, geen Football Manager – maar aangezien je tactische visie op elk moment kan worden gewijzigd, is het leuk om te experimenteren met opstellingen en verschillende tactieken tegen verschillende teams te proberen.

Gelukkig heeft EA eindelijk die vervelende dagelijkse trainingssessies in de carrière-modus afgeschaft, maar dat betekent niet dat er nu geen controle meer is over hoe je team zich voorbereidt op een wedstrijd. Zoals voorheen kun je individuele spelers op specifieke trainingsplannen zetten om bij hun speelstijlen te passen, maar nu zal je assistent-coach adviseren wanneer je dit moet doen voor bepaalde spelers. Maar, mocht jij nou echt coach willen zijn, dan is er nog iets nieuws, de tactische weergave, hiermee zie je de wedstrijden vanaf de bank, is dat even leuk.

Seizoenen, toernooien, online vriendelijke wedstrijden en Volta blijven grotendeels onveranderd ten opzichte van FIFA 23, maar Pro Clubs is omgedoopt tot Clubs, en EA heeft eindelijk cross-play specifiek voor generaties toegevoegd aan deze modus. Het voortgangsformat van de Clubs is ook veranderd; nu vertegenwoordigt elke kalendermaand een seizoen, met seizoenen onderverdeeld in een League-fase, een Promotiefase en een Play-offfase. Dit is voor mij altijd een favoriete modi geweest met vrienden, tot ik mezelf verloor in Ultimate Team. Je moet hier altijd wat tijd en liefde insteken.

Als ik één echte kritiek op FC24 heb, dan is het misschien de looks. De game zelf ziet er gruwelijk uit hoor, maar het menu is veranderd en dat is wennen. Het voelt koud en kil aan en heel strak. Het beweegt sneller, maar mist ergens de ziel van de game.

Maar ondanks het verlies van zijn sterrenlicentie heeft EA opnieuw de norm gezet voor hoe voetbalsimulatoren van de huidige generatie eruit moeten zien en, nog belangrijker, moeten spelen met FC24. Dit is een spel dat zowel leuk is voor nieuwkomers als optioneel uitdagend voor ervaren spelers, en FIFA-loyalisten zullen dankbaar zijn voor het indrukwekkende aantal betekenisvolle updates dat is doorgevoerd in de meest populaire modi van de serie. De naam is verschrikkelijk, maar FC24 is een sterke start voor de nieuwe voetbalfranchise van EA.

FC24 is de voetbal game voor het najaar, echte concurrentie is er niet, maar met de vernieuwingen die zijn toegevoegd kan ik zeker weer een jaar voort.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d