Het is december en daarmee zitten we bijna aan het einde van het jaar. Natuurlijk is dit een prachtige tijd voor mooie lijstjes en daarom hebben wij de 100 beste games aller tijden op een rijtje gezet. Het viel niet mee om een selectie te maken uit de vele duizenden games die er ooit zijn uitgekomen en daar komt nog bij dat we niet al die games hebben kunnen testen. Het kan dus zijn dat jouw favoriete game er niet bij staat of dat je het niet eens bent met onze keuzes, maar dan is het wel zo handig om ons te laten weten welke games jij had gekozen.

Elke dag onthullen wij 10 games uit de lijst, zodat de top 10 op 31 december wordt vrijgegeven. Ook behandelen we die dag een aantal games die de lijst net niet hebben gehaald, maar wel een eervolle vermelding verdienen.

Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (100-91)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (90-81)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (70-61)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (60-51)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (50-41)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (40-31)

50. Halo 3 (2007) – Xbox 360

De Xbox 360 lag al twee jaar in de winkel, maar Halo 2 (2004) was nog steeds het meest gespeelde online-spel en dat is best opmerkelijk, aangezien het tweede deel maar liefst drie jaar eerder op Microsoft’s eerste Xbox verscheen. De verwachtingen voor Halo 3 waren hooggespannen en de release was dan ook een compleet gekkenhuis. Een blik op je Xbox Live-vriendenlijst liet je zien dat werkelijk iedereen urenlang rondhing in Halo 3. De game zat tjokvol met vermakelijke content die je gemakkelijk met je buddy’s kon spelen. De campaign was brute pret, de forge-mode briljant en de multiplayer verslavend. Persoonlijk gezien, is dit met afstand de console-game waarin ik absoluut de meeste uren van mijn leven heb gestopt en daar heb ik elke seconde van genoten.

Halo 3 is typisch zo’n game waar PC-gamers graag mee aan de haal wilden gaan, maar dat leek er nooit van te komen totdat eerder dit jaar werd aangekondigd dat Halo The Master Chief Collection (MCC) ook naar de PC komt. Inmiddels kunnen PC-gamers rondknallen in Halo Reach, maar in de aankomende maanden zullen de andere Halo’s worden vrijgelaten. Halo MCC is echter al in 2014 op Xbox One verschenen, al was het bijna onspeelbaar voor een lange tijd, maar gelukkig is de collectie in ere hersteld. Daardoor kun je Halo 3 in 4K60 spelen op een Xbox One X en dat is iets wat iedere Halo 3-fan gedaan moet hebben. Heb je fijne herinneringen aan de oude Halo’s? Doe jezelf een plezier en schaf Halo MCC aan!

49. Banjo-Kazooie (1998) – Nintendo 64

Nog zo’n klassieker van Rare op de Nintendo 64! Banjo & Kazooie zijn de beste en leukste personages die de Britse ontwikkelaar ooit heeft gemaakt, want zeg nou zelf; wie wordt er nu niet blij van een slungelige beer met een vogel in z’n rugzak? Zodra je Banjo-Kazooie aanzet begint één van de beste game-intro’s aller tijden, waarin de cast van de game een nogal aanstekelijk deuntje speelt. De heks Gruntilda neemt de zus van Banjo (Tooty) gevangen en het is aan de twee hoofdpersonages om haar te bevrijden. Wat volgt is een feest aan 3D-platforming, waarin je achterlijk veel dingen kunt en moet verzamelen. Dit is allemaal overgoten met veel Britse humor en absurde personages.

Twee jaar later bracht Rare Banjo-Tooie uit en ook dat was een fijne game, al werd daar de nadruk iets teveel gelegd op het verzamelen van allerlei meuk. Daarna was het wachten geblazen op een opvolger, maar Rare werd gekocht door Microsoft. Na verschillende hints en een korte teaser leek het erop dat Rare Banjo-Treeie op de Xbox (360) zou uitbrengen, maar dit werd uiteindelijk Nuts & Bolts. Nu was dit op zich geen slechte game, maar het klassieke platformen werd al binnen 5 minuten in de game verwisseld voor een mix van voertuigen maken, racen en missies uitvoeren in een semi-open wereld. Fans waren erg teleurgesteld en werden enigszins blij gemaakt met een remaster van de eerste twee games uit de serie op Xbox Live Arcade. Deze versies werden later toegevoegd aan een collectie van wel 30 Rare-games in Rare Replay (Xbox One).

48. The Sims 3 (2009) – PC

Will Wright (SimCity) raakte in 1991 zijn huis kwijt en kwam op het idee van The Sims toen hij zijn leven en bezittingen weer moest opbouwen. Wat volgde was een interactief poppenhuis genaamd The Sims (2000) en het werd meteen een groot succes. Wright ging daarna aan de slag met een minder succesvolle game (Spore), terwijl een ander team verder ging met opvolgers van The Sims. Het tweede deel voegde veel toe, waaronder generaties en veel bouwmogelijkheden. The Sims 3 is tot nu toe het hoogtepunt uit de serie en bracht ons veel opties om alles in de game naar smaak aan te passen. Daarnaast was je nu niet gebonden aan alleen je huis en kon je je Sims daadwerkelijk volgen onderweg naar het werk. De hele stad was open en dat gaf je een scala aan verschillende verhalen die je Sims meemaken.

Uiteraard kreeg ook het derde deel uit de serie een waslijst aan uitbreidingen en spullen, maar de sterke gameplay stond als een (poppen)huis. Ook de mod-community was erg actief en daardoor was er voor de doorgewinterde Sims-fan altijd weer wat nieuws te vinden. In 2014 verscheen The Sims 4 en die werd niet echt met open armen ontvangen. Veel features uit het derde deel waren afwezig, maar inmiddels is er veel aangepast. En ondanks de flexibele build mode komt het vierde deel niet eens in de buurt van het plezier van The Sims 3.

47. Uncharted 2: Among Thieves (2009) – PlayStation 3

Uncharted haalde zijn inspiratie uit de Tomb Raider-games met iets meer nadruk op de actie. Terwijl het eerste deel zeker niet slecht was kun je met zekerheid zeggen dat Uncharted 2: Among Thieves de beste game uit de serie is. Alles werd vanaf het eerste moment in beeld gebracht als een wrede actiefilm, waarbij je mond telkens weer openviel van de indrukwekkende set-pieces. Nathan Drake bleek veel meer in zich te hebben dan een mannelijke Lara Croft-kloon en werd meteen een memorabel personage in gaming. We zullen bepaalde momenten nooit meer vergeten, waaronder het moment dat Drake wakker wordt in een trein die aan een klif hangt en de actie plaatsvindt terwijl je rondloopt op een rijdende trein.

Uncharted 4 is één van de mooiste games van de huidige generatie consoles, maar wist niet de hele game te boeien, zoals deel 2 dat wel deed. Ook Uncharted 3 was een prima spel, terwijl Uncharted: Golden Abyss het zeker niet slecht deed op PS Vita. Uncharted 2 is een van de beste actie-games gemaakt en verveelt geen moment. Gelukkig is er een remaster-collectie beschikbaar van de eerste drie games op PlayStation 4 en heb je de mogelijkheid alsnog of weer door deze heerlijke top-game te lopen.

46. Brothers in Arms: Earned in Blood (2005) – Xbox, PlayStation 2, PC

Rauwe actie, gebaseerd op echte historische veldslagen uit de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Terwijl jij de vijand probeert uit te schakelen kom jij terecht in vervelende situatie. Gelukkig ben je niet alleen en kun je jouw manschappen aansturen om een tactisch voordeel te halen ten opzichte van de Duitsers. Brothers in Arms draait om het onder druk zetten van de tegenstander, om ze vervolgens te flanken. Soms lijkt dat allemaal te gaan zoals jij dat precies wil, maar dan komt er ineens een tank de hoek om zetten. Je zult opzoek moeten gaan naar grover geschut, maar je voelt constant de druk van de tank en dus zul je goed moeten nadenken over je volgende stappen. Brothers in Arms: Earned in Blood is de opvolger van Brothers in Arms: Road to Hill 30 en streeft het toch al sterke origineel aan alle kanten voorbij.

Na Earned in Blood kregen we een opvolger (Hell’s Highway) op de volgende generatie consoles en die speelde zich deels af in Nederland. Zo stond je op een gegeven moment Duitsers af te knallen vanaf het gebouw van Philips in Eindhoven. Daarnaast zaten er Nederlands sprekende personages in, die soms gek genoeg ineens Russisch praatten. Ondanks de coole setting kon Hell’s Highway niet tippen aan de kwaliteit van de eerste twee games en toen werd het even stil rondom de franchise. Totdat Furious 4 werd aangekondigd… Dat zou een spin-off worden, maar fans reageerden…eh.. furieus op de richting waarin men ging met de serie. Het ging hier immers om een grappige co-op-shooter die een denkbeeldige middelvinger opstak naar de oorspronkelijk serieuze, rauwe toon van de serie. Gelukkig werd de game niet voortgezet, maar we wachten al meer dan 11 jaar op een volwaardig nieuw deel uit de serie.

45. Fallout 3 (2008) – PC, Xbox 360, PlayStation 3

Honderden uren raak je zo kwijt in de wereld van Fallout 3, de beste game uit de serie van Bethesda. De post-apocalyptische RPG zat tjokvol verhalen, missies en ontdekkingen, terwijl de weidse en troosteloze omgevingen ervoor zorgde dat jij gevoel had echt in de wereld te lopen. Het Vault-Tec Assisted Targeting System bleek een schot in de roos en gaf de game soms rauwe slow-motion close-ups van de inslag van jouw kogels, waarvan je soms nog wel eens van gruwelde. Ook het hebben van een hond kan een enorme toevoeging zijn aan de ervaring van de speler en dat werd keihard bewezen met Fallout 3. Dit is typisch zo’n game die je even gaat spelen, om vervolgens te schrikken van het aantal uren dat je in de game hebt gestoken. De wereld slokt je op en laat je niet snel meer los.

Veel fans keken uit naar een nieuw deel, maar werden eerst heerlijk zoet gehouden met Fallout: New Vegas, al werd die game gemaakt door een andere ontwikkelaar (Obsidian). In 2015 kwam Fallout 4 en die game bleek achteraf stukken minder te zijn dan zijn voorgangers, maar het is ook weer niet zo dat het een slechte game was. Dat is Fallout 76 overigens wel en dat is een enorm grote teleurstelling voor iedereen die graag rondloopt in de wereld van Fallout. De focus lag meer op online survival, maar zelfs dat was erg saai en bij vlagen onspeelbaar. Blijkbaar is niet alles wat uit de keuken komt van Bethesda briljant, maar ondanks dat geven we ze graag een nieuwe kans om de serie weer in ere te herstellen. Als ze er maar de tijd voor nemen.

44. Perfect Dark (2000) – Nintendo 64

Dat Rare niet alleen maar vrolijk uitziende games kan maken bewees de Britse ontwikkelaar al met GoldenEye 007 op de Nintendo 64, maar men ging nog een stapje verder met Perfect Dark. Oorspronkelijk was het idee om een game te maken rondom James Bond’s Tomorrow Never Dies, maar EA kocht de rechten. En dus werd James Bond ingeruild voor een vrouwelijke special agent, genaamd Joanna Dark, terwijl de game zich afspeelde in de toekomst. De gameplay lijkt daarom ook veel op GoldenEye 007, maar dat is absoluut geen probleem. Ook in Perfect Dark gebruik je soortgelijke gadgets als die van James Bond en de stijl is lekker overdreven.

Tijdens de release van de Xbox 360 kregen we een heuse sequel te zien, genaamd Perfect Dark Zero, maar helaas bleek dit niet zo’n klassieker als het eerste deel. Beide games vind je overigens terug op Rare Replay (Xbox One), dus dan kun je goed het verschil bekijken tussen de twee. Het gaat hier dan wel om een geremasterde versie van Perfect Dark die eerder op Xbox Live Arcade werd aangeboden. Zo nu en dan laaien er geruchten over een nieuw deel op en dat is meestal rondom de jaarlijkse E3, maar die geruchten moet je altijd met kilo’s zout nemen, omdat er op dit moment gewoonweg weinig leven zit in de serie. Rare heeft al jarenlang gene shooter meer gemaakt en is op dit moment bezig met andere projecten.

43. Pro Evolution Soccer 5 (2005) – PlayStation 2, Xbox, PC

Terwijl je voor graphics en licenties bij de FIFA-serie moest zijn, kwam je in 2005 voor gameplay naar Pro Evolution Soccer toe. De serie had inmiddels een reputatie opgebouwd als een franchise waarbij de gameplay dichter bij voetbal kwam dan de concurrentie. Terwijl PES 4 al geweldig was, dribbelde PES 5 daar keihard overheen met de juiste mix van makkelijk op te pakken controls en een tragere spelsnelheid. Tel daarbij op dat de weersomstandigheden daadwerkelijk van invloed waren op het verloop van de wedstrijd en de mogelijkheden tot aanpassen redelijk ver gingen. Waar het in eerdere delen meer ging om het maken van snelle combinaties en dribbels, moest PES 5 het hebben van creëren van ruimte en het benutten daarvan.

Ontwikkelaar Konami had het rond 2005 bijna voor elkaar meer exemplaren te verkopen dan FIFA, maar de serie raakte zijn kracht kwijt op de volgende generatie consoles. Gelukkig is PES weer sinds een aantal jaar de betere, al komt men qua verkopen niet in de buurt van de concurrent. Wat beide series voor elkaar hebben gekregen is dat er verder geen concurrentie meer is als het aankomt op goede voetbalgames. Waar je in de jaren ’90 en begin 2000 nog de keuze had uit veel verschillende franchises kom je nu niet verder dan 2. Wie weet worden we ooit nog wel een verrast met een footie van een andere ontwikkelaar, maar tot die tijd moeten we het met PES en FIFA doen.

42. The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991) – Super Nintendo

De eerste Legend of Zelda voor de NES was al legendarisch en liet vele gamers avonturen beleven in een fantasiewereld. De tweede Zelda-game was een totaal ander soort game en de meningen van de fans waren gemixt. Gelukkig maakte Nintendo het helemaal goed met de release van Zelda A Link to the Past voor de Super Nintendo. Link had inmiddels meer mogelijkheden gekregen en de wereld was groter met veel meer dingen om te ontdekken. Wat Nintendo met deze serie doet is werkelijk ongelooflijk, want men weet ons altijd te imponeren met de verschillende grafische stijlen die bij deze games horen. Ook A Link to the Past stelt daarin niet teleur, maar de muziek is misschien nog wel de grootste ster van deze game. Veel van de muziek wordt hier en daar nog steeds gebruikt in games uit de Zelda-serie.

Nu kan ik wel gaan ouwehoeren over eventuele opvolgers van A Link to the Past, maar het zou natuurlijk zomaar kunnen dat er nog meer Zelda’s te vinden zijn in deze lijst. De serie is dan ook van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De meeste Zelda’s zijn min of meer opzichzelfstaande games, maar fans van A Link of the Past kregen op veel verzoek een direct vervolg op Super Nintendo’s klassieker. A link Between Worlds kwam uit in 2013 voor de Nintendo 3DS en is ook een feest om te spelen.

41 Half Life (1998) – PC

First person-shooters waren al geen straf om te spelen, maar Valve’s Half Life maakte het verschil door het hele verhaal door de ogen van het hoofdpersonages te laten afspelen, waardoor je altijd het gevoel had onderdeel te zijn van het hele geheel. Dit wordt inmiddels in veel games gedaan natuurlijk, maar het was Half Life die daar de eerste echte stap in heeft genomen. Het resultaat was een spannende game die jouw liet rondlopen in een mix van sci-fi en horror. Gameplay-technisch hield Valve de game fris van begin tot eind en liet het ons genieten van telkens weer nieuwe set-pieces. Daarnaast werden er veel mods gemaakt door de community en dat resulteerde in klassiekers als Counter-Strike.

Half Life kwam later ook naar consoles en er werd zelfs een versie gemaakt voor de Dreamcast. Helaas ging die console al kopje onder voordat men de game kon releasen, maar de port was zo goed als klaar en is inmiddels volledig speelbaar. Half Life kreeg ook een opvolger, maar daar lezen we later in de lijst genoeg over. VR-bezitters zullen in ieder geval blij zijn dat er een VR-game aankomt in de wereld van Half Life, maar of dat wat wordt is afwachten.

Tot morgen!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x