Home GamingAndroid Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)

Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)

by Jos Vis

Het is december en daarmee zitten we bijna aan het einde van het jaar. Natuurlijk is dit een prachtige tijd voor mooie lijstjes en daarom hebben wij de 100 beste games aller tijden op een rijtje gezet. Het viel niet mee om een selectie te maken uit de vele duizenden games die er ooit zijn uitgekomen en daar komt nog bij dat we niet al die games hebben kunnen testen. Het kan dus zijn dat jouw favoriete game er niet bij staat of dat je het niet eens bent met onze keuzes, maar dan is het wel zo handig om ons te laten weten welke games jij had gekozen.

Elke dag onthullen wij 10 games uit de lijst, zodat de top 10 op 31 december wordt vrijgegeven. Ook behandelen we die dag een aantal games die de lijst net niet hebben gehaald, maar wel een eervolle vermelding verdienen.

Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (100-91)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (90-81)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (70-61)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (60-51)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (50-41)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (40-31)

80. NBA Jam Tournament Edition (1994) – o.a. Arcade, Super Nintendo, Sega Mega Drive

Boomshakalaka! Deze doldwaze, 2 tegen 2 basketbal-game wist de gamers in de jaren ’90 weg te blazen met z’n ludieke stijl. De bal verover je door de andere speler gewoon omver te duwen en geen scheidsrechter die daar moeilijk over doet. Dunken is meer regel dan uitzondering en daarbij springt de speler overdreven hoog de lucht in, om vervolgens na een paar salto’s de bal door het netje te stampen. Zodra één speler drie keer achter elkaar scoort is hij ‘on fire’, wat mooi begeleid wordt door een enthousiaste commentator: “Heeeeeeeeee’s oooon fiiireee!!!’. Basketbalspektakel van de bovenste plank.

Overigens kwam de eerste NBA Jam in 1993 uit, maar de Tournament Edition is veruit de beste versie van de game. Deze zat zo vol grappige extra’s dat we niet anders konden dan voor de Tournament Edition te kiezen. Latere delen in de serie veranderden de gameplay dusdanig dat er weinig meer van NBA Jam over was en men heeft de boel ook nog proberen te rebooten in 2010. Helaas kwam men nooit meer in de buurt van de kwaliteit en chaos van het origineel en de Tournament Edition.

79. Power Stone 2 (2000) – Dreamcast

Met meerdere mensen knokken in een kleine 3D-omgeving; Power Stone 2 heeft het tot een kunst verheven. De game van Capcom is lekker chaotisch en heeft vaak tot hilarische avonden geleid tijdens een potje gamen met vrienden in dezelfde kamer. Elke omgeving in Power Stone 2 staat vol met wapens en voorwerpen waarmee je elkaar de grond in kan slaan of schieten. Dit resulteerde in een 4-player chaos die je niet vaak meer tegenkomt in een video game. In het tweede deel zit ook een verhaallijn, maar het is vooral de soepele besturing die van het tweede deel een klassieker maakt. Daarnaast kun je Power Stone 2 met z’n vieren spelen en dat moet je minimaal eens gedaan hebben in je leven.

Daarna werd het stil rondom de franchise, al kwamen deel 1 en 2 nog in een Power Stone Collection uit op Sony’s PlayStation Portable. Deze serie had zeker niet misstaan tijdens de hoogtijdagen van Xbox Live Arcade, maar helaas doet Capcom niets meer met deze franchise.

78. The Secret of Monkey Island (1990) – PC

Click and point-adventures waren erg populair in de jaren ’90 en LucasArts maakte een paar van de meest memorabele games uit het genre. The Secret of Monkey Island draait om Guybrush Threepwood, die graag piraat wil worden. Door hier en daar te klikken los je puzzels op, maar uiteindelijk is het de humor die deze game zo’n succes maakt. De conversaties en personages zijn even gevat als absurd, terwijl Guybrush zelf heerlijk naïef is. Deze klassieker komt uit de kokers van Ron Gilbert en Tim Shafer, die beide nog steeds actief zijn in de games-industrie. Ron heeft nog niet zo lang geleden gewerkt aan het fantastische Thimbleweed Park en Tim Shafer’s Double Fine is dit jaar nog opgekocht door Xbox Games Studios.

The Secret of Monkey Island kreeg nog vele vervolgen en een episodische serie, maar de eerste twee delen zijn vele malen beter dan de rest uit de serie. De originele versie heeft alleen maar tekst, terwijl latere versies werden ingesproken door stemacteurs en dat is eigenlijk heel goed gedaan. Het sarcasme van de game wordt goed vertolkt door de acteurs, terwijl meer absurde momenten een juiste draai krijgen. In 2009 werden de eerste twee delen uit de serie in een opgepoetste versie uitgebracht voor Xbox 360, PC en PlayStation 3, waarbij je tijdens het spelen met één druk op de knop kan wisselen tussen de oude en nieuwe graphics. De Xbox 360-versie is overigens Backwards Compatible op Xbox One.

77. Bioshock (2007) – Xbox 360, PlayStation 3, PC

In augustus van 2007 verscheen er een demo van Bioshock op verschillende systemen en deze liet een diepe indruk achter bij de meeste gamers. In de demo speelde je het begin van de game en werd je op een spannende wijze steeds meer ondergedompeld in het verhaal en de prachtige onderwaterwereld van Rapture. Zelf ben ik wel te porren voor een sci-fi-game met horror-elementen, maar ook mensen die daar niet zo van houden werden gelijk gegrepen door die geweldige sfeer die Ken Levine heeft weten neer te zetten. Bioshock voelt even avontuurlijk als spannend aan en je eerste ervaring met zo’n indrukwekkende Daddy vergeet je nooit meer. Noem mij een mietje, maar ik zat letterlijk onder de tafel in-game, omdat ik niet wist hoe ik deze meneer moest verslaan. Het metalen geluid van de voetstappen die steeds luider klonken zorgde voor één van mijn favoriete momenten in games.

Er kwamen nog wat vervolgen uit, zoals Bioshock 2 en Bioshock Infinte, al hebben we nooit het beloofde PS Vita-deel gekregen. Inmiddels is er een nieuwe Bioshock aangekondigd, maar ziet het er niet naar uit dat Ken Levine daarbij betrokken is. Het is dan ook even afwachten of dit een waardig deel uit de serie gaat worden. Mocht je Bioshock nog willen aanschaffen is het goed om te weten dat er een Bioshock Collection is uitgebracht op PC, Xbox One en PlayStation 4.

76. Super Mario Bros. (1985, 1987) – Nintendo Entertainment System

Dit is een absolute klassieker die niet mag ontbreken uit de lijst van beste games ooit. Zodra je de game opstart zullen mensen om je heen mee ‘zingen’ met de muziek en genieten van de simpele graphics. De impact van deze game was erg groot en het zorgde ervoor dat vele kinderen gedesinteresseerd raakten in het spelen van games. De besturing van Mario is perfect, waardoor je precies weet waar hij terecht gaat komen met de plannen die je hebt. Mocht het dan toch niet lukken is dat jouw eigen fout. De muziek was in handen van DE legende van de game-muziek: Koji Kondo. Ondanks de beperkingen van het geluid van de NES wist hij toch een onvergetelijke soundtrack te maken die na al die jaren nog steeds even aanstekelijk klinkt.

De enige reden dat deze game niet veel hoger staat is heel simpel: Ondanks dat dit een tijdloze klassieker is zijn er een aantal games uit hetzelfde genre die nóg beter zijn. Je zult ze verderop vinden in de lijst. Super Mario Bros. is meerdere malen uitgebracht bijna alle Nintendo-consoles, behalve de Virtual Boy. Niet elke port is het spelen waard overigens, dus let goed op welke je aanschaft. De remake in Super Mario AllStars op de Super Nintendo is eervol, al is niet iedere Mario-fan het met mij eens. Met het aanschaffen van de NES Mini krijg je overigens een puike versie voorgeschoteld, maar blijf weg van de Wii- en Wii U-versie.

75. Project Gotham Racing 2 (2003) – Xbox

Deze serie begon ooit als Metropolis Street Racer op de Dreamcast, maar na de ‘dood’ van Sega’s console kreeg het een nieuw leven als Project Gotham Racing op de Xbox. Het eerste deel was al geweldig, maar het tweede deel spande de kroon en dat had allemaal te maken met de introductie van Xbox Live. Natuurlijk was het al een tijd mogelijk via internet te gamen op de PC en had de Dreamcast al een modem, maar Xbox Live gaf de console een extra dimensie. Halo 2 en Project Gotham Racing 2 waren de games die iedereen online speelde, al moest ondergetekende het in die tijd doen zonder internet. Ook offline stond de game ‘zijn mannetje’ en bracht het mij vele nachten vol race-plezier. Het Kudo-systeem zorgde ervoor dat het rijden iets meer variatie kreeg, maar het was vooral de juiste mix van een arcade- en een sim-besturing.

Deel 3 en 4 uit de Project Gotham-serie verschenen op Xbox 360 en waren zeker toppers, maar daarna is de serie van ontwikkelaar Bizarre Creations verdwenen. Microsoft had inmiddels een nieuwe race-serie genaamd Forza Motorsport en Bizarre Creations is opgeheven in 2011 met als laatste game Blur in 2010. Hoe leuk ik Forza en Forza Horizon ook vind, vaak mis ik nog de opzet en gameplay van Project Gotham Racing.

74. Super Smash Bros. Ultimate (2018) – Switch

Dit is de fighting-game die het meest verkocht is en dat is best een indrukwekkende prestatie. Het eerste deel kwam uit op de Nintendo 64 en vele Smash Bros.-fans zullen Super Smash Bros. Melee (GameCube) de beste vinden. Brawl op de Wii had ook zeker zijn momenten, maar het is toch echt Ultimate die de meest complete en … eh … ultieme versie is van de serie. Het bouwt verder op de toch al sterke fundering die gelegd is met Super Smash Bros. for Wii U en heeft letterlijk elk personage ooit uit de serie in één game zitten, terwijl het nog wordt aangesterkt door nieuwkomers zoals Bamjo & Kazooie!

De game had bij release maar liefst 74 speelbare vechters die allemaal uit de geschiedenis van Nintendo of third party ontwikkelaars komen en de daarbij iconische kenmerken. Heb je je ooit afgevraagd hoe het is om die Italiaanse loodgieter eens hard op z’n bek te slaan met Snake van Metal Gear Solid? Je dromen komen uit met Super Smash Bros. Ultimate!

73. Command & Conquer (1995) – PC

Het kunstje deden ze al eerder met Dune 2, maar met Command & Conquer zette onwtikkelaar Westwood Studios zichzelf op de kaart als de koning van het Real Time Strategy-genre. De tactische oorlogvoering werd gecombineerd met het vergaren van rescources en het bouwen van een basis. De juiste mix tussen het aansturen van je manschappen, het verdedigen van je basis en en opbouwen van een geavanceerd netwerk zorgden voor een verslavende werking. Deze gameplay kwam het nóg beter tot zijn recht tegen een tegenstander van mens en bloed. Het is overigens wel raadzaam dat je met elkaar een tijd afspreekt waarin je elkaar niet mag aanvallen, zodat je allebei de tijd krijgt om een goede basis te bouwen, anders is de lol er snel vanaf.

Na het geweldige origineel kwamen er meer delen uit in de Command & Conquer-serie, waaronder meerder spin-offs waaronder Red Alert. Niet elk deel was even geweldig en dat heeft er vooral mee te maken dat de originele ontwikkelaar inmiddels niet meer bestaat en dat heeft de serie geen goed gedaan, want het is al lang niet meer de grote franchise die het was in de jaren ’90. Overigens is er een remaster in de maak, waarbij je nu in- en uit kunt zoomen op de actie. De stem zal van de originele stemacteur komen, die alles opnieuw heeft ingesproken.

72. Super Mario Kart 8 (2014) – Wii U

Wie heeft er geen plezier gehad met een versie van Super Mario Kart? Natuurlijk heb jij als zelf-respecterend gamer uren verloren in Super Mario Kart 64 en misschien stap je nog wel eens stiekem in het origineel uit 1992, maar de kans dat je dit gedaan hebt op een Wii U is een aanmerkelijk stuk kleiner. Er zijn helemaal niet zoveel Wii U-consoles verkocht en daardoor is deze titel niet het grote succes geworden als Nintendo had gehoopt. De game ziet er zeer fraai uit en is daarmee de mooiste titel uit de serie, terwijl je in dit deel ook een beetje ondersteboven kunt rijden. Nadat de race is afgelopen zie je nog wat momenten terugkomen uit de wedstrijd en dat zorgt altijd voor een brede grijns. Het is geweldig om bijvoorbeeld Luigi voorbij te zien komen na het gooien van een schild, terwijl hij zich omdraait en je gemeen aankijkt.

Gelukkig is Super Mario Kart 8 niet helemaal in een stoffige kast gezet, want er is een deluxe-versie uitgekomen op Switch, maar die wist mij minder weg te blazen dan de versie op de ondergewaardeerde Wii U. Dit zal vast niet de laatste keer zijn dat we Mario in een kart gaan zien in de toekomst en het kan natuurlijk zomaar gebeuren dat er nog een versie uit de serie in de lijst van beste games ooit staat….maar welke zou dat zijn?

71. FIFA 10 (2009) – Xbox 360, PlayStation 3

De FIFA-serie loopt al sinds 1993 en een jaarlijkse release is nu nog steeds een zekerheidje, maar de serie beleefde zijn hoogtepunt in 2009. De serie was inmiddels al jaren voorbij gelopen door Konami’s Pro Evolution Soccer (PES), maar die laatste liet sinds de release van de Xbox 360 flink wat steken vallen. Dat terwijl FIFA inmiddels de besturing goed had afgekeken bij PES en de graphics van hoog niveau waren. Tel daarbij op dat je voor het eerst met één voetballer kon spelen in plaats van het hele team en dat dit het eerste deel was waarbij je Ultimate Team als DLC kon aanschaffen. De graphics zagen er fris en indrukwekkend uit en de game werd helemaal kapot gespeeld via lokale en online multiplayer.

De serie lijkt inmiddels al een paar jaar stil te staan, al heeft dat op zich niets te maken met de hoeveelheid content die is toegevoegd, waaronder The Journey. Toch is PES ondertussen op het gebied van gameplay weer een stuk sterker geworden en kijken we uit naar een nieuwe, frisse FIFA op de aankomende consoles van Sony en Microsoft. Het is overigens enorm jammer dat de Virtual Pro-mode een beetje is verwaarloosd door de jaren heen, maar misschien zijn er gewoon niet genoeg virtuele voetballers die hier gebruik van maken. Daarnaast liep deze mode vaak uit op pure egoïsterij en heb ik zelf niet genoeg vrienden om een serieus team op te zetten.

Tot morgen!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x