Het is december en daarmee zitten we bijna aan het einde van het jaar. Natuurlijk is dit een prachtige tijd voor mooie lijstjes en daarom hebben wij de 100 beste games aller tijden op een rijtje gezet. Het viel niet mee om een selectie te maken uit de vele duizenden games die er ooit zijn uitgekomen en daar komt nog bij dat we niet al die games hebben kunnen testen. Het kan dus zijn dat jouw favoriete game er niet bij staat of dat je het niet eens bent met onze keuzes, maar dan is het wel zo handig om ons te laten weten welke games jij had gekozen.

Elke dag onthullen wij 10 games uit de lijst, zodat de top 10 op 31 december wordt vrijgegeven. Ook behandelen we die dag een aantal games die de lijst net niet hebben gehaald, maar wel een eervolle vermelding verdienen.

Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (100-91)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (90-81)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (70-61)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (60-51)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (50-41)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (40-31)

60. Conker’s Bad Fur Day (2001) – Nintendo 64

Een scheldende eekhoorn met een flinke kater springt en schiet door kleurrijke omgeving in een poging de weg naar huis te vinden. Conker’s Bad Fur Day zit tjokvol hilarische personages en persiflages op bekende Hollywood-films. Oorspronkelijk was ontwikkelaar Rare van plan een kindvriendelijk spel te maken met een eekhoorn in de hoofdrol, maar gelukkig zag men in dat er al genoeg van dat soort games te vinden waren op de Nintendo 64. Het absolute hoogtepunt van de game is natuurlijk The Great Mighty Poo, een poepmonster die een prachtig operanummer zingt.

Rare was erg lekker bezig op de Nintendo 64 en het is jammer dat zij jarenlang geen games hebben gemaakt van dit soort kwaliteit. Sterker nog; nadat Microsoft de studio had ingelijfd is er nog een remake van Conker’s Bad Fur Day verschenen. Ondanks dat deze er geweldig uitzag heeft men de game flink gecensureerd, terwijl dat juist een bepaalde sfeer toevoegde aan de game. Overigens kun je een prima versie vinden in de Rare’s fraaie collectie, Rare Replay.

59. Tetris (1989) – Gameboy

Wie had er geen Gameboy begin jaren ’90? En als je er een had aangeschaft kreeg je daar uiteindelijk Tetris bij en Nintendo’s keuze om die in de bundel te stoppen bleek een schot in de roos. Nu zijn wij sowieso niet vies van potje Tetris, maar op Nintendo’s handheld kwam de game het beste tot zijn recht. Vele vakanties zijn bij een hoop mensen helemaal opgegaan aan het spelen van deze game, terwijl de muziek van de game nu nog steeds iconisch is.

Er zijn ‘duizenden’ versies van Tetris uitgekomen, maar ze zijn niet allemaal de moeite waard. Dat wil niet zeggen dat er geen toppers tussen zitten, kijk maar eens naar Tetris Effect, van de maker van Lumines en Rez. Ook is het verhaal achter Tetris bijzonder interessant, dus raad ik je aan om deze documentaire te bekijken van Gaming Historian. We zullen ook de aankomende jaren overspoeld worden met talloze Tetris-games, omdat het nu eenmaal een verslavend spelletje is.

58. Arma III (2013) – PC

Ontwikkelaar Bohemia Interactive is al sinds eind jaren ’90 bezig met het maken van de perfecte militaire simulatie en het komt steeds dichter in de buurt van dat doel. Na Operation Flashpoint is men begonnen aan de Arma-serie en het derde deel is tot nu toe het absolute hoogtepunt uit de serie. Dit is geen shooter waarbij je even met je wapens een kamp binnen-rent, maar je zult tactisch te werk moeten gaan. In Arma 3 voel jij je een militair en zul je op alle details moeten letten. Het leuke is dat je deze moeilijke game met veel anderen online kunt spelen, waarbij sommige medespelers het bijzonder serieus nemen. Op deze manier speelt men alsof het een echt leger is met verschillende rangen, maar gelukkig zijn er ook servers waarbij men iets gezelliger is.

De Arma-serie geeft modders een leuke zandbak en zo waren bijvoorbeeld DayZ en PUBG oorspronkelijk een mod, terwijl dat nu standalone-games zijn. Het is ook best een prestatie om zo’n groot eiland zo getailleerd te maken, waarbij je ontzettend ver kunt kijken. Bohemia Interactive heeft aangegeven graag games voor de consoles te maken, maar het zal heel lastig worden om de besturing over te zetten naar een controller.

57. Daytona USA (1994) – Arcade

‘Gentlemen, start your engines’! Na Virtual Racing kwam Sega met een arcade-kast waar je gewoon niet zomaar omheen kon lopen. De graphics van Daytona USA waren toen ongeëvenaard en alles werd met gevoel voor spektakel in beeld gebracht. Vele uren en guldens zijn verdwenen in de arcade-kast die het race-landschap voorgoed veranderde. Uiteindelijk waren er maar 3 tracks, maar zo’n opzet werkt uitstekend in de arcade-hal en zorgde ervoor dat je de banen sneller kon onthouden. Het driften werkt erg lekker in deze game en dat werd uiteindelijk Sega’s specialiteit als het aankomt op het gebied van race-games.

Er zijn meerdere versies van deze game verschenen op verschillende consoles. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik graag een Sega Saturn wilde hebben, puur vanwege Daytona USA. Helaas had ik daar geen geld voor en tegen de tijd ik eindelijk een Saturn kocht, was de officiële productie van het geflopte apparaat al een aantal jaar gestopt door Sega. Daytona USA 2 is een fantastische opvolger van het origineel, maar helaas is die game nooit naar de consoles gekomen. Misschien is het tijd voor een race-collectie van de beste Sega Arcade-games. Kom op, Sega!

56. The Legend of Zelda: Twilight Princess (2006) – GameCube

Veel Zelda-fans waren teleurgesteld na het zien van de eerste beelden van The Wind Waker op de GameCube, omdat het te cartoony uitziet. En dus sprong men een gat in de lucht tijdens de e3 van 2004, toen Nintendo een meer volwassen uitziende Zelda-game aankondigde voor Nintendo’s paarse kubus. Ook al zijn de graphics van The Wind Waker meer tijdsloos gebleken, Twilight Princess heeft veel meer content. Het aantal items en dungeons in deze Zelda zorgt ervoor dat ik de game nog regelmatig opnieuw opstart en geniet. De muziek zit goed in elkaar en de gameplay is spot-on.

Er zijn meerdere versies van Twilight Pincess verschenen, maar als je voor het beste gaat moet je die Wii U-versie aanschaffen. De versie op de gewone Wii is wat vreemd, omdat de spelwereld in spiegelbeeld is ten opzichte van de GameCube-versie en helaas moet je met je Wiimote wapperen om te slaan. Mijn verwachting is dat er vroeg of laat een port komt voor Switch, want het lijkt mij erg fijn deze game te spelen in het vliegtuig.

55. Splinter Cell: Chaos Theory (2005) – Xbox, PlayStation 2, GameCube, N-Gage

De Xbox en PlayStation 2 zaten aan het einde van hun leven en men was in afwachting van de ‘next-gen’-consoles. Ubisoft blies ons alsnog weg Splinter Cell: Chaos Theory en liet ons zien dat er best nog mooie graphics uit de ‘oude’ generatie geperst kon worden. De gameplay was zelf ook meesterlijk, waarbij je heerlijk langzaam door het spel liep. Dit lage tempo mis ik heel erg in de latere Splinter Cell-games en in combinatie met de coole gadgets is Chaos Theory de beste Splinter Cell-game ooit.

Sam Fisher is eigenlijk nooit meer zo cool geweest als in Chaos Theory en Ubisoft is sindsdien meer richting actie-games gegaan met de serie. Double Agent was aardig en ook al heeft Conviction zijn sterke elementen, het voelde niet aan als een Splinter Cell-game. Blacklist was weer een stap in de goede richting, maar helaas zijn er geen nieuwe delen verschenen op de huidige consoles. Elke E3 komen er weer geruchten, maar elk jaar blijken de geruchten een storm in een glas water.

54. Dark Souls (2011) – PlayStation 3, Xbox 360, PC

Deze game is niet voor mensen die graag snel door een game wandelen met zo weinig mogelijk tegenstand. Nee, Dark Souls speel je als je plezier beleeft aan het zien van het game over-scherm en dat scherm zul je enorm vaak voorbij zien komen. Je gaat namelijk vooral dood, al zul je op een gegeven moment merken dat je patronen begint te zien in de gruwelijke vijanden en je steeds meer vertrouwen krijgt in je kwaliteiten. Op het moment dat je denkt de game de baas te zijn komt er wel weer een andere freak jouw kop in slaan. De omgevingen geven al helemaal een sfeer van een episch, maar lugubere wereld waar je in je nachtmerries nog niet durft te komen.

Ontwikkelaar From Software staat inmiddels bekend om de moeilijke games die ze maken en blijkbaar zijn er genoeg gamers die zichzelf graag martelen, want de games verkopen goed. Ook is er een scherp uitziende remaster te vinden op de huidige generatie consoles en is Bloodborne (PlayStation 4) absoluut de moeite waard om te checken. De ontwikkelaar is op het moment bezig een game te maken met George RR Martin, schrijver van de Game of Thrones-serie. De game heet Eldenring en wij hopen daar tijdens E3 2020 meer van te zien.

53. Portal 2 (2011) – Xbox 360, PlayStation 3, PC

De eerste Portal was een bijzonder spelletje die samen met Half Life 2 en Team Fortress 2 in de Orange Box zat. Deze Box bleek een enorm succes en ondanks de kwaliteit van de twee andere games, was het vooral Portal dat veel aandacht kreeg. Terwijl het eerste deel een kleinschalige game was, heeft Valve het met het vervolg anders aangepakt. Een volledig verhaal in een grotere wereld werd gemixt met grappige figuren en steengoede puzzels. Portal draait om het oplossen van puzzels met de hulp van onder andere een wapen waarmee je portals op muren en objecten kunt schieten. Door de portals juist te plaatsen kun je zo op verschillende plekken komen.

Valve heeft grote games gemaakt, maar is tegenwoordig vooral bezig met hun games-platform, Steam. Zo had men ‘heel simpel’ remasters van hun games kunnen uitbrengen op de huidige consoles, maar helaas. Inmiddels is er wel een VR-game in de Half Life-serie aangekondigd, al is het even afwachten of een game is die ons allemaal een VR-set laten aanschaffen. Wie weet krijgen we in de toekomst ook een nieuwe Portal te zien en het concept achter deze franchise leent zich uitstekend voor een VR-ervaring.

52. Mortal Kombat II (1993) – Arcade, Sega Mega Drive, Super Nintendo

Waar de eerste Mortal Kombat vooral veel stof deed opwaaien, leek Mortal Kombat II de perfecte sequel. Meer vechters, meer moves, meer geheimen, meer fatalities en mooiere graphics; het zat er allemaal in. Dit is de ultieme Mortal Kombat die uitkwam tijdens de grootste hype in de Mortal Kombat-geschiedenis. Iedereen had wel wat te zeggen over deze game op schoolpleinen en vaak werden er codes en moves verwisseld met elkaar. Om de protesten met humor te bestrijden werden er naast fatalities ook friendship en babalities aan het vervolg toegevoegd. Dit zorgde trouwens ook voor de perfecte vernedering na het verslaan van een vriend, omdat zo’n babality de tegenstander veranderde in een jankende baby.

Ook van deze game zijn er veel verschillende versies te vinden en de franchise zelf is nog steeds draaiende. Toch heeft de serie niet alleen maar goede games opgeleverd, denk maar eens aan games als Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero (een platformer!) en Mortal Kombat 4. Gelukkig is de serie weer in ere hersteld en hebben fans inmiddels een aantal goede delen gekregen, waaronder Mortal Kombat 11 (2019). De fatalities zien er inmiddels ‘levensecht’ uit, maar de ophef rondom het geweld in de serie is vrijwel afwezig. Toasty!

51. Resident Evil 4 (2005) – GameCube

Voordat deel 4 uitkwam was Resident Evil al een goede serie, maar bestonden de games uit gameplay die wat oud begon te worden. Vaste camera-standpunten en gebrekkige controls moesten vervangen worden en Capcom is daar ontzettend in geslaagd. De camera zit nu achter het hoofdpersonage en hierdoor is de actie een stuk spannender en beter bestuurbaar. De onheilspellende omgeving is al fantastisch maar het gevoel wat in je opkomt als er een grote groep wezenloze idioten heel langzaam op je af ziet lopen is onvergetelijk. De game zorgde er altijd wel voor dat je moest herladen of zoeken naar wapens en dat gaf een extra dimensie tijdens je pogingen al het geweld te overleven.

Resident Evil 4 is een meesterwerk op de GameCube en het was opmerkelijk hoeveel grafische kracht Capcom uit de kleine kubus wist te trekken. De game ziet werkelijk prachtig uit. Er zijn inmiddels meerdere versies van de game, al raad ik de GameCube-serie vooral aan, terwijl je die dan wel op een oude tv moet spelen. De Resident Evil-franchise kreeg een aantal films van twijfelachtige kwaliteit en de games waren ook niet allemaal even enthousiast ontvangen. De serie leek steeds verder weg te wandelen van het survival horror-genre, maar men heeft dat weer hersteld met Resident Evil 7 en de remake van Resident Evil 2.

Tot morgen!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x