Het is december en daarmee zitten we bijna aan het einde van het jaar. Natuurlijk is dit een prachtige tijd voor mooie lijstjes en daarom hebben wij de 100 beste games aller tijden op een rijtje gezet. Het viel niet mee om een selectie te maken uit de vele duizenden games die er ooit zijn uitgekomen en daar komt nog bij dat we niet al die games hebben kunnen testen. Het kan dus zijn dat jouw favoriete game er niet bij staat of dat je het niet eens bent met onze keuzes, maar dan is het wel zo handig om ons te laten weten welke games jij had gekozen.
Elke dag onthullen wij 10 games uit de lijst, zodat de top 10 op 1 januari wordt vrijgegeven. Ook behandelen we die dag een aantal games die de lijst net niet hebben gehaald, maar wel een eervolle vermelding verdienen.
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (100-91)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (90-81)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (80-71)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (70-61)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (60-51)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (50-41)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (40-31)
Dit zijn de 100 Beste Games Aller Tijden! (30-21)
20. Wii Sports (2006) – Wii
Dit is misschien geen game waar je aan denkt bij een lijst als deze, maar uiteindelijk zijn er bijna 83 miljoen exemplaren over de toonbank gerold. Ja, je zou kunnen zeggen dat het grote aantal verkopen komt doordat Wii Sports gebundeld werd met de Wii zelf. Toch draaien wij het liever om; bij elke aankoop van Wii Sports kreeg je een Wii! De game is namelijk voor veel mensen de aanleiding geweest om Nintendo’s console aan te schaffen en veel daarvan hebben daarna niet of nauwelijks andere games gekocht. Het was dan ook een meesterzet van Nintendo om dit spel in de bundel te stoppen, omdat iedereen gelijk zag wat de bedoeling was van de motion controller (Wiimote). Volgens Nintendo waren de traditionele controllers te moeilijk voor non-gamers, terwijl je bijvoorbeeld gemakkelijk een slaande beweging maakt als je een tennisspel speelt. Het Japanse bedrijf bleek helemaal gelijk te hebben en zelfs hardcore gamers zullen moeten toegeven dat de controls in Wii Sports erg goed werken.
Nintendo deed dit kunstje nog een keer over met de introductie van Wii-Motion Plus en ook opvolger Wii Sports Resort werd als een gek verkocht (34 miljoen exemplaren). Ook deze versie was erg leuk om te spelen, al waren niet alle sporten even briljant als die van het eerste deel. Er kwamen ook nog HD-remasters van enkele individuele sporten van de Wii Sports-serie, al waren de twee delen ook gewoon in zijn geheel te spelen op een Wii U. Het origineel staat officieel op nummer 4 in de lijst van best verkochte games ooit, net vijf plaatsen voor Wii Sports Resort. Iedereen heeft het wel een keer gespeeld, waaronder je oma. Niet gek dus dat deze game zo ontzettend hoog staat in onze lijst.
19. Super Mario Galaxy (2007) – Wii
Vaak kijken gamers met negatieve gevoelens terug naar de Wii en zijn motion controls. De kleine console van Nintendo zorgde voor een tijdelijke hype rondom het wapperen met controllers en een focus op gamen met het hele gezin. Toch zijn er genoeg games op de Wii die zelfs vandaag nog de moeite zijn om te spelen, maar naast Wii Sports doen wij eigenlijk weinig ‘wapper-games’ en zijn het vooral de Wii-games met een meer traditionele besturing die nog regelmatig worden opgepakt. Het beste voorbeeld hiervan is Super Mario Galaxy, al gebruik je hier en daar toch nog een beetje motion controls. Persoonlijk vind ik het fijner een 3D-platformer te spelen met één vaste controller dan met den combinatie van WiiMote en Nunchuck, maar dan nog is Super Mario Galaxy de beste Mario-game op de Wii, al zullen sommige Mario-harten liggen bij het tweede deel uit de Galaxy-serie. Het eerste deel zat vol met sublieme platform-kwaliteit en voegde zwaartekracht toe om het genre (vaak letterlijk) op z’n te gooien.
De graphics doen ons soms nog wel eens verbazen en dat komt vooral door de Disney-achtige gloed die over Galaxy’s wereld hangt, terwijl de kleine planeetjes en vijanden er prachtig scherp uitzien. Het springen met Mario werkt erg goed en de levels zijn weer lekker creatief. Het vermogen van Nintendo om elk level boeiend te houden door het toevoegen van nieuwe elementen is enorm indrukwekkend, ondanks dat het genre vaak als ‘gedaan’wordt gezien. Wat zou het overigens fijn zijn als de Super Mario Galaxy-games een remaster krijgen op Nintendo’s Switch en het lijkt mij een kwestie van tijd dat zoiets uiteindelijk gaat gebeuren.
18. Battlefield 1942 (2002) – PC
De variatie aan om elkaar af te knallen in Battlefield 1942 was ongekend in 2002 en eigenlijk zie je niet veel van dit soort games in de huidige tijd. Ja natuurlijk kun je met veel mensen de mulitplayer spelen van Battlefield V of 1 en kunnen de veldslagen behoorlijk episch en chaotisch zijn, maar de gameplay is ons vaak wat te snel. De impact van Battlefield 1942 was door zijn epische schaal aan oorlogsvoering erg groot in 2002 en het lijkt alsof DiCE de weg een beetje kwijt is geraakt. Men voegde later een singleplayer toe aan de serie, al ging dat vaak om flinterdunne verhaaltjes met vooral losstaande gevechten. Battlefield gaat om de gigantische multiplayer, waarbij je ten eerste bepaalde plekken in de map moet veroveren en verdedigen, maar daarnaast in allerlei voertuigen kon stappen om je tegenstander hard aan te pakken.
Als een veldslag in gaat kies je of je een Scout, Assualt, Medic, Anti-tank of Engineer wilt zijn en als jij je netjes aan je taken houdt heeft jouw team weinig te zeuren, maar je zult regelmatig iemand tegenkomen die zich niet aan de taken houdt. Het zijn de momenten dat iedereen voor zijn doel gaat die de meest memorabele momenten hebben achtergelaten en waardoor ik mij een klein onderdeel van een groot, efficiënt leger voelde. Overigens heeft Battlefield nog een leuke spin-off gekregen met de Bad Company-serie, maar zo leuk als de eerste is het eigenlijk nooit meer geworden. Tegenwoordig battled Battlefield al jaren tegen de grootste concurrent Call of Duty, terwijl het in concept eigen twee verschillende spellen (moeten) zijn.
17. The Elder Scrolls V: Skyrim (2011) – Xbox 360, PlayStation 3, PC
Nu staat The Elders Scrolls-serie al een lange tijd bekend om zijn kwaliteit en het aantal uren dat je ‘kwijt’ zal zijn aan een episch avontuur in een adembenemend grote wereld. Morrowind en Oblivion waren al erg goed, maar Skyrim is met afstand het beste deel uit de serie. De wereld is op elke plek interessant, de gameplay is stukken minder repetitief en de draken voegen een extra element toe aan de toch al rijke gameplay. Urenlang hebben wij rondgelopen op ons paard en allerlei spreuken uitgeroepen. Wil je meer sluipen in de game en je vijanden van een afstand doden of ben jij meer een type die zich als een idioot in een groep vijanden gooit om vervolgens om je heen te gaan zwaaien met je zwaard? In deze game maakt het niet uit, want er zijn legio aan verschillende manieren van spelen mogelijk.
We wachten al een aardige tijd op de opvolger van Skyrim en het ziet ernaar uit dat de game precies tien jaar oud is als we eindelijk aan de slag mogen met The Elder Scrolls 6. De vraag is ook of men bij Bethesda de verwachtingen waar kan maken, nadat games als Fallout 4 en Fallout 76 wat minder goed zijn ontvangen. Daarom zal men inderdaad de tijd nemen om de game in een zo goed mogelijke staat uit te brengen, want het gaat hier wel een bijzonder grote serie. Gelukkig kun je Skyrim inmiddels op vele apparaten spelen nadat men een Special Edition heeft uitgebracht. Daarnaast kunnen mmorpg-liefhebbers ook los gaan in de wereld van The Elder Scrolls Online, maar geef ons maar een heerlijke singleplayer als die van Skyrim.
16. Counter-Strike (1999) – PC
Mods van games kunnen erg populair worden, kijk maar naar games als DayZ en PUBG. Counter-Strike begon als een mod van Half Life, al werden de rechten van die mod al snel opgekocht door Valve. De mod bleek namelijk erg populair bij PC-gamers, die de game niet los konden laten. Counter-Strike is een online shooter waarbij je met één schot al dood kunt zijn. Veel andere shooters laten je veel kogels opvangen, maar in Counter-Strike denk je wel twee keer na over de stappen die je maakt. Al snel werd dit dé game voor competitieve spelers die voor wat meer realisme gingen in hun games. Tot op de dag van vandaag wordt de game nog gespeeld, al zijn er inmiddels meerdere versies verschenen.
Er kwam in 2003 een versie naar Xbox Live en ook die was populair, maar eigenlijk is een Counter-Strike-game een pure PC-game. Ook Counter-Strike Scource en Global Offensive waren populair bij de fans, al zullen veel oudere spelers zweren bij het eerste deel. En geef ze eens ongelijk, want buiten de nostalgie om is dit de meest memorabele Counter-Strike en werkte de community overuren om het grote aantal maps te maken die speelbaar waren in de game. Ook van Counter-Strike zijn we nog niet af en krijgen we in de toekomst vast weer een mooie update.
15. Final Fantasy VII (1997) – PlayStation
Final Fantasy was eigenlijk vooral bekend om de games die op de Super Nintendo werden uitgebracht. Fans gingen er dan ook vanuit dat het zevende deel ‘gewoon’ uit zou komen op Nintendo’s toenmalige next-gen console N64. Dat bleek toch wel even anders te liggen en dat lag vooral aan het verschil tussen de aanpak van Nintendo en Sony. Waar Nintendo games wilde uitbrengen op een cartridge en daar ook nog eens veel geld voor vroeg, koos Sony voor soepelere voorwaarden en het cd-formaat, die veel meer data met zich mee kon dragen. En dus bracht Square Enix Final Fantasy VII uit op Sony’s PlayStation en dat heeft de verkopen van hun eerste console erg goed gedaan. De game is bijzonder groot en de cut-scenes van hoge kwaliteit, waardoor gamers van die tijd keihard werden weggeblazen.
Het leuke is dat Final Fantasy VII nu nog steeds erg leuk om te spelen is, al zijn de cut-scenes na al die jaren wat minder indrukwekkend. Na het zevende deel zijn er nog vele Final Fantasy-games uitgebracht hebben sommige delen zelfs een eigen opvolger. Hoe leuk veel van deze ook zijn, de impact van de prachtige graphics zijn door de jaren heen wat minder krachtig geworden. Op de eerste twee PlayStation-consoles beleefde de serie zijn hoogtijdagen. Fans vragen al een lange tijd om een remake van de game en gelukkig gaat die er nog komen ook. Square Enix kennende zal het voorlopig nog wel even duren voordat we daarmee aan de slag kunnen, maar het is al wel bekend dat de game in twee delen zal worden gesplitst.
14. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998) – Nintendo 64
Waar Super Mario 64 de besturing voor 3D-platformers op de kaart zette, heeft Nintendo dat kunstje ook gedaan voor 3D-action adventures. Ocarina of Time is de eerste 3D-zelda en voegde systemen toe als het kunnen ‘locken’ van je vijanden, zodat jij je meer met je aanvalsstrategie kunt bezighouden in plaats van het kunnen raken van de tegenstander op zich. Waar veel franchises die stap van 2D naar 3D niet overleefde, liet Nintendo zien dat ze precies wisten wat een Zelda-game zo goed maakte en hoe je dat moet omzetten naar een 3D-wereld. Het avontuur is voor die tijd episch en de opzet van de dungeons meesterlijk. Natuurlijk zijn er tegenwoordig mooiere Zelda’s te vinden met nog meer dungeon-gepuzzel, maar eigenlijk deden bijna alle delen Ocarina of Time na.
Het blazen op je Ocarina, het oplossen van de puzzels, de mee-ster-lijke muziek van Koji Kondo, het elfje Na’vi, het tijd-systeem, het gebroken zwaard, de dansende Goro, het rondrijden op Epona, het uitspelen van de watertempel. Het zijn maar grepen uit alle memorabele momenten uit The Legend of Zelda: Ocarine of Time. Er is nog een remaster uitgekomen op de Nintendo 3DS, maar wij zouden wel eens een grote remake willen zien voor de Switch. Niet dat we geen goede Zelda-game op de Switch hebben….
13. Call of Duty 4: Modern Warfare (2007) – PC, Xbox 360, PlayStation 3
Halo was al jaren dé game om online te knallen op je consoles, maar vanaf 2007 werd het duidelijk dat de Call of Duty-serie dat stokje nog wel eens kon gaan overnemen. Eerlijk is eerlijk, de singleplayer was van een hoog niveau en de spektakulaire set-pieces waren episch. Al vanaf het eerste moment van spelen viel je op dat de graphics erg mooi waren en dat we hier met iets nieuws hadden te maken. De Call of Duty-serie was al niet slecht, maar speelde zich voornamelijk in de tweede wereldoorlog af en daar hadden gamers in 2007 even genoeg van. Wat volgde na Modern Warfare was een golf aan games waarin je te maken had met een hedendaagse oorlog en soms iets meer in de toekomst. Nu juicht men weer als een game zich afspeelt in de tweede wereldoorlog of Vietnam.
De multiplayer was vanaf dag 1 een grote concurrent voor Halo en Modern Warfare werd uiteindelijk de blauwdruk voor online games. Het is best knap dat je jaarlijks een game kunt uitbrengen die dan ook nog eens verkoop als een idioot. Nog steeds zien we elk jaar een nieuwe Call of Duty en dit jaar hebben we zelf een reboot gekregen van Modern Warfare. Hoe leuk die game ook is, het originele Modern Warfare heeft Call of Duty in één klap de populairste shooter gemaakt van de afgelopen 12 jaar. Natuurlijk zullen er nog vele edities volgen, maar wij vinden het in 2007 zo ontzettend knap dat het populaire Halo 3 zomaar ineens van de multiplayer-troon werd gegooid.
12. Metal Gear Solid (1998) – PlayStation, PC
De invloed van Kojima’s Metal Gear Solid is nu nog steeds te zien in games, al zul je daar niet zomaar bij stilstaan. Voordat deze game uitkwam was er namelijk geen enkele game die een game-wereld zo kon neerzetten alsof je in een film zat. Daarnaast waren er veel actie-games, maar werkte een stealth aanpak niet zo goed als in deze topper. Eigenlijk is Snake een betere James Bond dan James Bond zelf en hebben we inmiddels veel games gezien die de stealth-gameplay hebben nagekeken van Metal Gear Solid. Het leuke aan games van Kojima is dat hele serieuze stukken game worden afgewisseld met bizarre characters en absurde gesprekken.
De game is nog steeds goed speelbaar, al zijn de graphics van de eerste PlayStation niet meer om aan te zien. Gelukkig zijn er meerdere versies waaronder een schitterende PC-versie en een remake op Nintendo’s GameCube. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty was ook een goede game, al vonden we het jammer dat je zo weinig kunt spelen met Snake en het in plaats van hem moet doen met de minder interessante Raiden. De delen erna waren ook van hoge kwaliteit, maar het eerste deel blijft nog steeds de beste. De toekomst van de serie is wat minder rooskleurig, aangezien Kojima inmiddels is vertrokken naar Sony, terwijl de rechten van de serie nog steeds bij Konami liggen. Zonder Kojima bracht het Metal Gear Survive uit en dat was geen waardig deel uit de serie.
11. Football Manager 2014 (2013) – PC
Hier had net zo goed een ander deel uit de Football Manager- of Championship Manager-serie kunnen staan, want er zijn meerdere mijlpalen voorbij gekomen die de serie op de kaart hebben gezet. Elke keer komen er soms wat kleine dingen bij en soms wat grote dingen, maar elke vernieuwing heeft altijd een impact op de lange termijn van de game. Ondanks dat er elk jaar een nieuw deel uitkomt, merk je vaak dat je achterlijk veel vrije tijd met veel plezier bent ‘kwijtgeraakt’ aan de game. Waar andere games uit het genre je bijvoorbeeld een cadeautje voor je in-game vrouw laten kopen, blijft ontwikkelaar Sports Interactive zich puur focussen op het realisme in de game. De data-base aan spelers is erg groot en diverse clubs hebben interesse gehad, want het levert goede informatie aan echte scouts. Deze serie speelt absurd lekker weg en zorgt ervoor dat jij je echt verbonden bent met je spelers en de club, terwijl je de verantwoordelijkheid voelt. Dat terwijl je in de eerdere delen alleen maar naar tekst en spreadsheetjes zat te kijken.
De wedstrijden waren in eerdere delen niets meer dan tekst en sinds Championship Manager 4 werden daar stipjes aan toegevoegd, die ons echt het gevoel gaf dat we naar een wedstrijd zaten te kijken. Later kregen we ook een heus 3D veld, al had ik het spel waarschijnlijk nog steeds gespeeld als we alleen maar wat stipjes konden zien. De beste uit de serie zijn: Championship Manager ’93, 2001-2002, 4 en Football Manager 2005, 2007, 2012, 2014, 2017 en 2019. De tv staat bij mij gewoon aan op de achtergrond op momenten dat ik Football Manager speel en daardoor blijf ik ook nog op de hoogte van ‘de buitenwereld’. Geen enkele andere games uit het genre hebben ooit kunnen tippen aan de kwaliteit van de serie van Sports Interactive.