De 100 beste games aller tijden (2024)! (100-96)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (95-91)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (90-86)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (85-81)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (80-76)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (75-71)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (70-66)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (66-61)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (60-56)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (55-51)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (50-46)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (45-41)
40. The Elder Scrolls: Skyrim (2011)
The Elder Scrolls-serie was al erg populair onder de liefhebbers van Westerse RPG’s, maar Skyrim is naar ons idee absoluut de beste uit de serie. Honderden uren aan side quests, zakkenrollen, wapens verzamelen, wapens verkopen, proberen niet gezien te worden of juist als een gek op vijanden afrennen, huizen kopen, draken bevechten, ontdekkingen doen, Fus Roh Dah! roepen, objecten bekijken (en rondraaien) en de ridder uithangen. Menig gamer is er maanden, zo niet jaren mee bezig geweest.
Het is ‘nog maar’ dertien jaar geleden dat Skyrim uitkwam en het wordt gezien als het zesde deel van de Elder Scrolls-serie, maar ondertussen zijn er meer verschillende versies verschenen van Skyrim dan het aantal Elder Scrolls-games voor Skyrim bij elkaar. Daarnaast kun je de game op zo’n beetje elke apparaat spelen sinds Xbox 360/PlayStation 3. Of je nu een VR-helm hebt, een pc, console of zelfs op een Alexa, jij kunt Skyrim spelen!
Het wordt dan ook eens hoog tijd dat er een nieuw deel gaat verschijnen, maar dat lijkt nog wel even te gaan duren. Ja, een aantal jaar geleden werd de game min of meer aangekondigd met een concept teaser, maar sindsdien krijgen we eigenlijk alleen maar te horen dat het nog flink wat jaren gaat duren voordat we aan de slag kunnen met The Elder Scrolls 6. In de tussentijd zou je The Elder Scrolls online kunnen proberen, misschien dat het je even zoet houdt. Toch gokken wij op een mooi nieuw deel tijdens de volgende generatie consoles.
39. Super Smash Bros. Ultimate (2018)
Eind jaren ’80 en begin jaren ’90 was de Super Mario Bros.-franchise al heel erg populair en dan vooral op basisscholen. Wij kunnen ons nog wel herinneren dat er altijd kinderen waren die iets te graag ‘cool’ wilde zijn en die status probeerden ze dan te bereiken met leugens over games. Je kon toen ook van alles verzinnen, want je kon het toch niet even op internet checken. En dus kwamen er allerlei onzinverhalen voorbij, waaronder ‘Ik heb wereld 9 ontdekt!’, maar ook ‘Er komt een vechtgame met Mario!’. Dat klonk te mooi om waar te zijn, al hadden we allemaal nog geen idee hoe zoiets eruit zou zijn, want we waren toen nog niet eens bekend met games als Street Fighter, er was nog niet eens een Super Nintendo.
Pas in 1999 werd het uiteindelijk tóch een werkelijkheid om Mario in een gevecht te zien met bijvoorbeeld Luigi en de aankondiging ging dat ook gepaard met een heerlijke trailer. Daarin was een aantal mensen te zien, verkleed als figuren uit de wereld van Super Mario. Ze liepen eerst hand in hand, maar al snel sloegen ze elkaar redelijk aan gort. Het ging uiteindelijk om Super Smash Bros. voor de Nintendo 64, gevolgd door Melee op de GameCube, Brawl op de Wii en For Wii U/3DS op de Wii U en 3DS (duh!). Deze games werkten allemaal anders dan de gemiddelde fighting games en zo heeft de serie een unieke stijl te pakken.
Hoe kun je dan nog steeds een betere game maken? Nou, dat is heel erg ‘simpel’: je maakt gewoon een deel met alle eerder verschenen personages, levels en soundtrack! Dan voeg je er ook nog eens een hele zooi personages aan toe en je hebt een behoorlijk volgepakte game te pakken. Kies figuren uit het Super Mario-universum, veel personages uit andere Nintendo-games en zelfs allerlei coole karakters uit spellen van andere uitgevers en ontwikkelaars. Zo kun je met Banjo & Kazooie de strijd aangaan tegen Sonic of zelfs Solid Snake! Met deze game ben je een behoorlijke tijd zoet en wij verwachten dan ook dat er voorlopig geen nieuw deel uitkomt, want hoe kun je dit nu weer overtreffen?
38. Kingdom Hearts (2002)
Het lijkt misschien een beetje een niche: een game voor de liefhebbers van de Final Fantasy-games die ook nog eens kapot gaan op alles Disney! Nou, bij Square Enix dachten ze in ieder geval dat het een goed idee was en daar geven wij ze helemaal gelijk in. Het eerste deel was meteen een succes en het liet zien dat je een prima RPG kon beleven in de wereld van Disney. Van Goofy en Mickey Mouse, tot Donald Duck en tot bijna alle Disney-prinsessen, ze zitten er allemaal in. Je speelt overigens met Sora, een personage die er typisch ‘Final Fantasy’ eruit ziet, met een prachtig puntige kapsel en een hele grote sleutel. Met die sleutel sla je ook nog eens vijanden op hun gezicht, heel erg prettig!
Is dit deel dan ook meteen het beste uit de serie? Ja, dat vinden we wel, al zijn de andere delen op de console ook erg sterk. Het probleem is alleen dat de serie erna een beetje moeilijk is gaan doen met allemaal tussendelen en halve remakes. Daarnaast hebben wij minder genoten van Kindom Heart-games op de handheld en mobiele telefoons, maar die zijn dan weer wel onderdeel van het hele verhaal. Hierdoor is het uiteindelijk allemaal zeer lastig te volgen, maar veel wordt goedgemaakt door de Disney-franchises die in elk deel weer anders zijn. Er zijn gedeeltes waarbij er iets nieuws met zo’n franchise wordt gedaan, maar veel vaker nog speel je een soort van mee in bekende scenes uit Disney-films.
Nogmaals, het eerste deel houdt het redelijk simpel en is nog steeds een feest om te spelen. Check de remake maar eens uit als je die kunt vinden. Daarnaast is het ook erg leuk om het te spelen met de wat kleinere kinderen, al zijn deze niet altijd de grootste fans van de ‘angstaanjagende’ vijanden van de ‘Heartless’. Maar ja, toen wij nog kinderen waren hadden we ook regelmatig moeite met slapen na het kijken van Disney-films. Ja, jij ook, je hoeft je echt niet te schamen.
37. Assassin’s Creed (2007)
Een game met twee keer ‘ass’ in de titel moet wel populair zijn en dat is de Assassin’s Creed-serie dan ook. Toen het eerste deel werd aangekondigd waren we meteen verkocht door de bizarre mix van geschiedenis en sciencefiction. Het spel speelt zich eigenlijk in de toekomst af, waarin je met een machine herinneringen van je voorouders kun beleven. Wat volgt is een interessant verhaal en een nog betere setting: de derde kruistocht in de middeleeuwen. Zo kom je langs drie steden: Jeruzalem, Acre en Damascus en deze liggen ver van elkaar verspreid, al heeft dat ook te maken met de tijd waarin het eerste deel verscheen. Tegenwoordig kennen we veel grotere games.
Waarom dan de eerste Assassin’s Creed in deze lijst, maar niet al die andere delen uit de serie? Dat is heel simpel: de opzet was nieuw, de sfeer ongeëvenaard en het reizen naar een andere stad was meesterlijk, ondanks dat het behoorlijk bekritiseerd werd door gamers die het maar saai vonden. Daarna is er bijna elk jaar een nieuw deel verschenen, waarvan het tweede deel absoluut het populairst was, maar voor ons was de lol er eigenlijk snel vanaf. Tuurlijk, er zijn vele indrukwekkende steden voorbij gekomen, maar eerlijk gezegd vinden wij dat je deze allemaal met verwisselbaar zijn. Vaak kregen wij toch het idee dat we telkens hetzelfde deden, terwijl het eerste deel ons deed verrassen met de prachtige sfeer.
Je moet ook een beetje kijken naar de games van toen, want bijvoorbeeld de manier waarop je in Assassin’s Creed erg soepel gebouwen op kunt klimmen was nog niet eerder gedaan. Daarnaast waren we ook nog niet erg gewend aan de vele npc’s die door de steden heenliepen en dat je deze ook nog eens in je voordeel kunt gebruiken door jezelf te blenden in de menigte om ongezien te blijven. Na het eerste deel zijn we inmiddels bijna de hele wereld over geweest, maar het lijkt er soms op dat hoe vaker deze serie een nieuw deel uitpoept, hoe sneller we uitgekeken raken op het concept.
36. Super Mario Bros. / Duck Hunt (1985)
Het eerste deel uit de Super Mario-serie op nummer 36 in de lijst van de beste games aller tijden? Jazeker! We zijn ook wel op een plek gekomen waar het bijna niet meer uitmaakt waar een game staat, want er volgen nog vele top-games. We combineren het ook nog eens met een plek voor Duck Hunt, aangezien de kans groot is dat jij ooit bij het aanschaffen van een NES een dubbele cartridge kreeg van Super Mario Bros en Duck Hunt. Deze games zijn voor ons dan onafscheidelijk als we terugkijken naar de beginjaren van de oudste redacteuren van onze redactie.
Iedereen kent Super Mario Bros. inmiddels wel, maar het is best bijzonder dat de game nog steeds erg lekker weg speelt. De bewegingen die jij Mario laat doen zijn nog steeds ‘pixel perfect’ en de muziek is nog steeds een van de bekendste gamesoundtracks ooit! Op de redactie spelen we nog graag op een oude NES en soms houden we zelfs nog kampioenschappen Duck Hunt, al is het wel steeds moeilijker om zo’n apparaat nog aan te sluiten op tv’s. Sterker nog; je kunt niet eens meer Duck Hunt spelen op nieuwere tv’s, aangezien de techniek achter de ‘light-gun’ alleen werkt op van die oude tv’s met zo’n enorm grote kont.
Je gaat in deze lijst nog vast een of meerdere andere Super Mario-games vinden, die we op de lange termijn beter vinden dan het origineel. Toch doet het ook een beetje pijn dat we de game relatief ‘laag’ hebben staan. Overigens zijn er meerdere versies van deze game verschenen, maar probeer in ieder geval de versies voor de handhelds te vermijden, omdat er vaak hele stukken van het scherm zijn ‘afgesneden’ vanwege de resolutieverschillen. Om in ieder geval Super Mario Bros. op je nieuwere tv te kunnen spelen raden wij jou aan om de NES Classic aan te schaffen of anders een versie van Super Mario All-Stars. In die laatstgenoemde game kun je spelen met de eerste drie Super Mario-games, voorzien van een ‘nieuw’ jasje.