Home GamingAndroid De 100 beste games aller tijden (2024)! (60-56)

De 100 beste games aller tijden (2024)! (60-56)

by Jos Vis

Het jaar is voorbij, dus leek het ons weer eens tijd om een lijst te maken van de beste games allertijden. Dat is geen gemakkelijke opgave, omdat er zo ontzettend veel goede games zijn uitgekomen in de afgelopen vijfendertig jaar. Toch hebben we op de redactie de koppen bij elkaar gestoken, elkaar voor rotte vis uitgemaakt en de meest emotioneel beladen knopen doorgehakt. Het resultaat is deze uitgebreide lijst en een zeer grimmige sfeer op de redactie.  

De regels 
 
Het klinkt misschien ietwat gek, maar om een lijst als deze zo eerlijk mogelijk te laten verlopen moet je juist flexibel zijn. Zo kies je bij sportspellen vaak voor de beste uit de franchise, omdat deze meestal elk jaar worden uitgebracht en soms weinig verschillen van elkaar. Dat terwijl je van franchises als die van Zelda of Mario meerdere games gaat tegenkomen in de lijst, al probeerden wij ook dat tot een minimum te beperken. 
 
Daarnaast spelen verschillende aspecten mee als het aankomt op het kiezen van een game. Games worden dus niet allemaal op dezelfde manier bekeken, omdat de ene game het vooral moet hebben van de impact die het had toen het werd uitgebracht, terwijl andere het juist moet hebben van zijn speelbaarheid of nostalgie. Zo kun je de eerste Mario-game onmogelijk vergelijken met bijvoorbeeld Red Dead Redemption 2, maar je moet toch keuzes maken in zo’n lijst. 
 
Dikke kans dat jij het niet eens bent met de lijst, wij konden op onze kleine redactie al niet eens worden met elkaar, laat staan met de rest van de Benelux. Toch lezen we graag jouw reactie op de lijst, waarin je aangeeft dat wij ongelooflijke droeftoeters zijn, omdat we jouw favoriete game niet in de lijst hebben gezet. Maar nog leuker, jij hebt vast allerlei herinneringen aan de games in de lijst en steek dat alsjeblieft niet onder stoelen en banken, we lezen ze met veel plezier!

De 100 beste games aller tijden (2024)! (100-96)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (95-91)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (90-86)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (85-81)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (80-76)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (75-71)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (70-66)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (66-61)

60. The last of Us / The Last of Us Part II (2013, 2020)

Twee games op een plek? Ja, dat is niet zo heel gek en als we eerlijk zijn is dit niet de laatste keer in deze lijst. Maar waarom dan? Heel simpel: beide games zijn eigenlijk net zo goed! Uiteraard ziet het tweede deel van deze apocalyptische serie er stukken beter uit, maar je moet games soms beoordelen op de tijd waarin ze uitkwamen. Beide games hadden een enorme impact toen ze uitkwamen.

Het verhaal ken je inmiddels wel, waarbij Joël en Ethan terecht komen in een soort van zombie-apocalyps. De twee moeten zien te overleven en dat is niet makkelijk, terwijl de steden om hen heen inmiddels zijn begroeid met planten en verder vind je maar weinig levende mensen. Voor een film uit het zombie-genre klinkt het allemaal wat cliché, maar voor een videogame werkt zoiets maar al te goed. Het tweede deel blinkt uit in animaties, maar ook in de volwassen thema’s, waar niet elke ‘volwassen’ persoon goed mee om kan gaan. Diepgang in games is voor sommige mensen blijkbaar een erg moeilijk begrip.

Zit ik net te zwetsen over dat het verhaal in het eerste deel ietwat clichématig is, zijn ze in de tussentijd een heuse serie begonnen rondom The Last of Us. En wat blijkt? De serie is onwijs populair, zelfs bij mensen die normaal gesproken niets met games hebben. Hoe leuk die serie ook is, er gaat niets boven de spanning in de games en de mogelijkheid om het heft zelf in handen te nemen.

Moment van de game:

Het begin van de game is nogal heftig, want het kan zomaar zijn dat je voor aanschaf van de game had verwacht dat de twee hoofdpersonen familie van elkaar zijn. Dat terwijl je in het begin wel degelijk een dochter hebt, die helaas erg zielig het leven laat is de eerste paar minuten van de game! Heftig!


59. Probotector/Contra: Hard Corps (1994)

Het valt ons nogal op dat er in de lijst best veel titels staan uit het jaar 1994, blijkbaar was dat een superjaar voor games en gamers. Zo konden Sega Mega Drive-bezitters aan de slag met de beste game in de Contra-serie: Contra: Hard Corps. Natuurlijk heb jij zo je eigen mening en ben je misschien van mening dat de contra-games op de NES beter zijn of misschien ben jij wel zo iemand die zweert bij Contra 3, dat mag. Wees je er wel van bewust dat, ondanks er over smaak niet valt te twisten, je er gewoon keihard naast zit!

Konami was erg op dreef in die tijd en maakte ook al een heerlijke Castlevania-game op Sega’s 16-bit console, maar Contra: Hard Corps spant de kroon! De actie is keihard, die graphics zijn bijzonder mooi voor een Mega Drive-titel en de muziek pompt je tv-speakers uit. Uiteraard dien je ook bij deze Contra-game alles neer te knallen, terwijl je maar een paar levens hebt en de boel sowieso al erg moeilijk om te spelen is. Door het vaak te spelen raak je steeds meer bekend met het patroon van de vijanden, waardoor je uiteindelijk steeds verder komt.

Natuurlijk kun je de game met zijn tweeën spelen en je kunt deze keer ook nog eens uit verschillende personages kiezen, niet dat ze allemaal even stoer zijn. Let ook hier weer op met wie je speelt, want je wil niet met die ene idioot spelen die alle power-ups oppakt, waardoor jij alles misloopt. Nee, dit spel speel je samen en niet tegen elkaar!

Moment van de game:

De levelbazen zijn zo lekker overdreven in deze titel en daarnaast zijn er ook nog eens een paar verstopt. Welke baas ook je weg kruist, ze zijn allemaal erg fijn vormgegeven en hebben daarnaast een klein grafisch effect om het nog eens extra mooi te maken!


58. Resident Evil 4 (2005)

Wij zijn liefhebbers van sfeervolle games en wat was Resident Evil 4 enorm sfeervol! Eigenlijk best wel bizar dat deze game toen exclusief uitkwam voor Nintendo’s Gamecube, dat had niemand verwacht in die tijd. Inmiddels kun je de game op elk apparaat en je oma spelen, maar in 2005 was dit nogal een knaller voor de paarse kubus. Prachtige graphics alleen zijn niet genoeg om een plaats in onze lijst van beste games aller tijden te veroveren, maar het helpt zeker!

Toch was het de gameplay die iedereens aandacht trok, want daarvoor liet de serie zich besturen met ’tank-controls’, waarbij je eerst om je as heen moest draaien om vervolgens die kant uit te lopen. Vanaf Resident Evil 4 is de camera achter het personage geplaatst en zijn de vervelende controls vervangen door …eh..iets minder vervelende controls. Bij series als Resident Evil zijn vervelende controls onderdeel van de horror, in deel vier kun je tijdens het schieten niet lopen, wat weer allerlei stress met zich meebrengt, aangezien je vijanden gewoon door kunnen lopen.

Vorig jaar heeft de game een remake gekregen en die was best leuk om te spelen en zag er ook nog eens behoorlijk bruut uit, maar wij vonden de impact een stuk minder groot als je die vergelijkt met de impact van het vierde deel in 2005. Daarna zou je kunnen stellen dat de serie telkens een nieuwe weg in slaat en dat heeft zo zijn wisselende resultaten.

Moment van de game:

Zoals ik al zei, als je schiet kun je niet lopen. Daar sta je dan te mikken op een van de angstaanjagende inwoners uit het enge dorp en zal je net zien; je eerste twee schoten zijn mis. Daarnaast is het doden van een vijand geen kwestie van één kogel vuren. Je kunt je voorstellen dat de spanning enorm wordt opgebouwd als je gaat schieten en door de paniek voelt de game aan als een echte horror-game, die soms wel heel erg intensief is om te spelen!


57. Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

De release van GTA: San Andreas was een hele happening en wij kunnen ons nog herinneren dat het zo lang leek te duren voordat ie uitkwam. Best gek eigenlijk, want in die tijd kwamen GTA-games bijna elk jaar uit! Stel je dat eens even voor, want wij wachten inmiddels alweer meer dan 10 jaar op de opvolger van GTA V!!

San Andreas was een lekkere grote map, waar je helemaal je gang op kon gaan. Daarnaast kon je nu ook op fietsen ..eh..fietsen en daarnaast hadden je keuzes invloed op je uiterlijk. At je veel junkfood dan werd je dikker en kwam je vaker in de sportschool dan werd je slanker en sterker. Het leek het echte leven wel! Helaas zie je dit soort dingen niet terug in de meest recente GTA-games.

Toch is het wel grappig dat die map in 2004 zo ontzettend groot leek, want achteraf gezien was het maar een klein mappie. Als je de game nog eens opstart dat kun je soms over de gehele map heen kijken en dan merk je dat we vandaag de dag behoorlijk verwend zijn met al die grote maps. Dit was trouwens ook de eerste GTA op de Xbox, terwijl ze daarvoor exclusief voor PlayStation en pc waren! Tegenwoordig kun je deze game zelfs op je mobiel spelen, maar heeft men inmiddels alle muziek vervangen. Ook is er een remaster op de huidige consoles, maar die is zo slecht dat je bijna begint te huilen tijdens het spelen. Wij raden dan ook de originele versies te spelen uit 2004.

Moment van de game:

Die ene missie met die trein, we worden nog agressief als we er aan gaan zitten denken, dus deze rubriek slaan we liever over!


56. Virtua Tennis 2 (2001)

Wat missen we de Virtua Tennis-serie, zeg! Sega maakte tennis cool in videogames, terwijl er zo ontzettend veel slechte games in het genre zijn te vinden. Er is al in meer dan 10 jaar geen Virtua Tennis-game meer uitgekomen en het is geen toeval dat er sindsdien geen enkele goede tennis-game is uitgekomen. Zeg nou zelf, welke tennis-game is nu écht goed?

Voor Virtua Tennis was het ook al niet best, al waren er best een paar aardige games die vermakelijk waren, waaronder Pete Sampras Tennis op Sega’s Mega Drive. De enige tennisserie die ooit in de buurt is gekomen is Top Spin, maar dat ging vanaf deel twee al bergafwaarts. Deel 2 was al minder, maar later ging men over op een nieuwe besturing die al de fun uit de game haalde.

Eerlijk is eerlijk, eigenlijk is niet élke Virtua Tennis-game goed en heeft de serie gepiekt bij het tweede deel. Waar het eerste deel vooral de ijzersterke gameplay introduceerde, bouwde ontwikkelaar Sega AM3 verder op het succes en voegde daar allerlei trainingsopties aan toe, waardoor de carreer-mode onweerstaanbaar leuk was.

Moment van de game:

De eerste keer dat wij aan de slag gingen met de game werden we omver geblazen door het uiterlijk van sommige spelers, die net echt leken…voor die tijd dan. Door de heerlijke gameplay en uitmuntende graphics is Virtua Tennis 2 en klassieker in het genre!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x