Home GamingAndroid De 100 beste games aller tijden (2024)! (35-31)

De 100 beste games aller tijden (2024)! (35-31)

by Jos Vis

De 100 beste games aller tijden (2024)! (100-96)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (95-91)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (90-86)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (85-81)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (80-76)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (75-71)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (70-66)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (66-61)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (60-56)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (55-51)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (50-46)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (45-41)
De 100 beste games aller tijden (2024)! (40-36)

35. Ghost Recon: Advanced Warfighter (2006)

Bij de lancering van Microsoft’s tweede console (Xbox 360) vielen de launch-games ons wat tegen, met uitzondering van Project Gotham Racing 3. Ondanks dat we werden weggeblazen door de graphics van die racegame begon ‘next-gen’ voor ons pas met Ghost Recon: Advanced Warfighter. Zodra je de game in je nieuwe Xbox deed werd je meteen bij de spreekwoordelijke kladden gepakt en niet meer losgelaten. De straten van Mexico City zijn enorm sfeervol, althans voor een heerlijk tactische shooter, waarbij je ook nog eens een aantal warfighters aanstuurt.

Uiteraard komt het verhaal van deze game uit de koker van schrijver Tom Clancy, zoals bij zoveel tactische shooters van Ubisoft. Ondanks dat er vast mensen te vinden zijn die zijn manier van schrijven een welkome toevoeging achten voor games, ging het ons meer om het type gameplay dat je kon verwachten als er een game uitkwam waar zijn naam aan werd verbonden. Vaak komt het neer op een conflict met een groep bad guys en jij mag dat met een verdacht klein groepje (in het geval van Splinter Cell zelfs in je eentje) gaan oplossen.

Natuurlijk zijn er vast puristen die de eerste drie delen en de daarbij horende uitbreidingen een stuk tactischer en moeilijker vonden dan Advanced Warfighter, waar we het niet eens mee oneens zijn. Toch komt het voor ons neer op het totaalpakket van tactische actie, spectaculaire graphics, moderne foefjes als screen-in-screen-momenten en de uitmuntende sfeer. En eerlijk gezegd vinden we dat de Ghost Recon-serie daarna een stuk minder spannend en tactisch is geworden, al is het tweede deel van Advanced Warfighter ook nog wel aardig, vooral op pc. Wat zouden we het geweldig vinden als de Ghost Recon-serie weer terug zou gaan naar dit soort gameplay en sfeer. Doe het, Ubisoft!

34. FIFA 11/ PES 2021 (2010/2020)

Wat krijgen we nou? Twee games op één plek? Jazeker! Zowel FIFA als PES (Pro Evolution Soccer) hebben vele edities gehad, omdat deze net als andere sportgames jaarlijks uitkomen. De allereerste FIFA-game kwam uit op de Sega Mega Drive en wist toen al veel voetbalfans tot zich te trekken. Dat was best knap, want toentertijd waren er eigenlijk heel veel voetbalspellenseries op de markt. Je zou voor de grap eens wat oude voetbalspellen moeten spelen, veruit de meeste zijn amper nog speelbaar. Later kwam het Japanse Winning Eleven, dat een weg wist te vinden naar het Westen als Pro Evolution Soccer.

Beide series waren erg populair, waarbij FIFA meer gezien werd als arcade qua gameplay en PES meer als simulatie. Daarnaast spendeerde EA veel meer geld aan licenties dan Konami, waardoor je met veel meer ‘echte’ spelers en clubs kon voetballen. De kwaliteit van beide series hebben er voor gezorgd dat vele andere voetbalspellenseries in de loop der jaren zijn gestorven. FIFA heeft zo goed als altijd meer exemplaren verkocht dan de PES-games, al kwam het in 2006 en 2007 aardig dichtbij. Het probleem is alleen dat niet elke editie even sterk is en op het moment dat PES populairder werd kwam PES 2008 uit en dat is wat ons betreft ook meteen het dieptepunt van die serie. Daarna is het qua verkopen nooit meer dichtbij gekomen en dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat de PES-serie inmiddels is gestorven. Daarvoor in de plek is het verschrikkelijke eFootball gekomen, een free-to-play gedrocht geserveerd op een bedje van een middelvinger naar de fans toe.

Ook de FIFA-serie heeft veel slechte games gezien, wat te denken van FIFA 2004, met de introductie van ‘Off-the-ball’. Hierdoor kan je meerdere spelers tegelijk besturen, maar de uitwerking zorgde voor veel ergernis. Dit is geschreven door een voetbalgame-fan die beide series kapot heeft gespeeld, maar persoonlijk vindt dat FIFA zijn beste tijd had tussen 1994 en 2000, maar ook van 2009 tot en met 2015. FIFA 11 is daarbij de beste FIFA-game met heerlijke gameplay, veel features en de mogelijkheid om de passes manueel te besturen met minder hulp was goed uitgewerkt. De PES-serie was extreem goed van PES 3 t/m 6 en van PES 2017 t/m 2021, ook vanwege de heerlijke gameplay en de hoeveelheid aan features. PES 2021 leeft overigens voort in een gratis versie van het spel, onder de naam Football Life 2025 en als je eens goed gaat zitten voor het installeren van de juiste mods, is dit gek genoeg de beste voetbal-game ooit gemaakt.

33. Fallout 3 (2008)

Lekker vrij rondlopen over een post-apocalyptisch landschap, wie wil dat nu niet? De wereld van Fallout is erg sfeervol en speelt met het idee dat we tijdens de koude oorlog zo bang waren voor kernbommen. De hele serie is met dat gegeven aan de haal gegaan en laat je altijd in een bunker beginnen. Waar de serie begon met een isometrische kijk op de wereld, was Fallout 3 de eerste in de serie met volledige 3D-graphics. Nu waren er wel meer series die zo’n overstap hadden gemaakt, vaak met wisselend succes en daarom was men ook sceptisch over de ambities van ontwikkelaar en uitgever Bethesda.

Zodra je in Fallout 3 eindelijk naar buiten mag gaat er werkelijk een wereld voor je open! Je mag gaan en staan waar je wil, al loop je altijd het gevaar om het pad te kruisen met een of ander gemuteerd beest. Gelukkig heb je jouw Pip-Boy bij je, waarmee je naast allerlei menuutjes en informatie gericht op bepaalde delen van je vijand kan schieten. Daarna krijg je een real-time filmpje te zien van de impact. Na al die jaren later ziet het er misschien minder spectaculair uit, maar dan nog is het behoorlijk sfeervol.

Weet wel dat er hele groepen mensen zijn die Fallout: New Vegas eigenlijk beter vinden, maar die heeft op ons simpelweg minder indruk gemaakt dan Fallout 3. Ook het vierde deel vinden wij een stuk minder, maar dat mag de pret niet drukken. Het gevoel van vrijheid in het derde is erg groot en het verhaal wat meer gebalanceerd. Oja, er is ook nog een MMO van Fallout, genaamd Fallout 76 en die is inmiddels ook erg leuk om te spelen, ondanks de terechte kritieken die de game kreeg bij de lancering. Daarnaast is de tv-serie ook van een hoog niveau en dat is niet normaal voor real life verwerkingen van games.

32. Duke Nukem 3D (1996)

‘Ik kom hier voor het schoppen van kont en het kauwen van kauwgom en mijn kauwgom is op’. In het Nederlands is die zin een stuk minder cool dan in het Engels en eigenlijk komt die zin ook nog eens uit een film genaamd ‘They Live’. Duke Nukem was in dat opzicht misschien op het eerste gezicht niet erg origineel, maar je moet het meer zien als een ode aan coole quotes uit films. Ga het maar eens na; al die geweldige oneliners uit Duke Nukem 3D komen uit films als ‘Army of Darkness’ en zelfs Star Wars. Maar ja, de spelers van Duke Nukem 3D waren vaak nooit in de buurt geweest van veel films, dus zag men vaak de hommage niet.

De Duke Nukem-serie zelf heeft meerdere delen, maar voor ons halen die het allemaal niet bij de grootheid van Duke Nukem 3D. De humor, de graphics, de gameplay waren allemaal van een hoog niveau. Nou ja, misschien voor de tijd waarin het uitkwam dan. In de jaren ’90 was alles ‘bad’ en ‘rad’ of ‘cool’ en daar speelt de game goed op in. Het zou allemaal zelfs nog beter worden met Duke Nukem Forever, het volgende deel in de serie. Die game is door een verschrikkelijke ontwikkelhel gegaan, waardoor het steeds werd uitgesteld of zelfs compleet uit het nieuws verdween. Het werd zelfs een ‘running gag’ waarbij gamers jaarlijks grapte over de eeuwige afwezigheid van Duke Nukem Forever. Een ander bedrijf stofte de game na negen jaar op en bracht het alsnog uit, maar het eindproduct was erg slecht en de humor bleek niet meer te werken. Achteraf is het wel grappig, want tegenwoordig zijn er wel meer games die negen of zelfs meer jaren nodig hebben om af te worden gemaakt.

Uiteraard waren er ook veel ongeruste ouders, want er zat veel naakt in de game. Ook dat is erg grappig om terug te zien, want het gaat om een aantal pixels dat dan een stripper moet voorstellen. Het is absoluut niet schokkend meer, maar toen hoorde het bij het schoppen tegen heilige huisjes denken wij. Duke Nukem 3D is misschien niet zo sterk meer als je de standaard van vandaag meeneemt op het gebied van humor en games, maar de impact is de jaren ’90 was wel zo groot en iconisch dat we niet anders kunnen dan deze titel mee te nemen in de lijst.

31. Ducktales (1989)

Capcom-games waren al populair op de eerste console van Nintendo, de NES. De Mega Man-serie was toen al erg hot en dat kwam vooral om de sterke gameplay. Ja, die was wat aan de moeilijke kant, maar dat was wel een beetje de standaard in die tijd. Games waren namelijk stukken minder groot en als je het dan te makkelijk maakt heb je zo’n game veel te snel uitgespeeld. Sowieso was die tijd anders dan nu, want toen kon een op een film of serie gebaseerde game zelfs goed zijn. Capcom zorgde voor veel kwalitatief sterke licentie-games in de periode 8-bit en 16-bit en als we eerlijk zijn is Ducktales hun allerbeste game van die tijd.

Je bent vast bekend met Ducktales, omdat je zo oud bent als de oude knarren op onze redactie of omdat je de moderne reboot hebt gekeken van een aantal jaar terug. Op de redactie kan er nog steeds een flinke discussie ontstaan met geschreeuw en eventuele fysieke maatregelen als je durft te stellen dat de modernere versie van de tv-serie kwalitatief ook maar in de buurt komt van de oude serie. En terecht! Hoe dan ook, Capcom zag wel brood in een game rondom Ducktales en het eindresultaat is van een hoog niveau!

Jij bent Dagobert Duck, de rijkste eend in het universum. Uiteraard heb je nooit genoeg geld, dus ga je op zoek naar vijf schatten van hoge waarden. Kijk, dat kun je als zeer rijk figuur ook gaan doen in plaats van proberen invloed uit te oefenen op het politieke landschap of je kinderen de meest bizarre namen te geven (we kijken jou aan, Elon Musk!). Nee, deze eend gaat gewoon zelf op avontuur, ondanks dat ie niet meer de jongste is. Zo ga je de hele wereld over met je wandelstok, die je naast slaan ook nog eens gebruikt om hoger te kunnen springen. En zeiden wij heel de wereld? Je gaat zelfs naar schatten zoeken op de fokking maan! Als het om geld gaat is niets te extreem voor de gesnavelde elite, dat blijkt maar weer. Nu we het toch over die maan hebben, wij vinden de soundtrack van dat level een van de beste liedjes in games ooit!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x