Home Gaming A Plague Tale Innocence – Review

A Plague Tale Innocence – Review

by Sven

Een paar honderd jaar geleden werd Europa geplaagd met de pest. Een ziekte die verspreid werd door ratten en zorgden dat 60% van de Europese bevolking stierf. Het is een tragisch verhaal, maar ook een verhaal die gezorgd heeft dat Europa weer kon opbloeien richting een samenleving waarin steden zich konden ontwikkelen (even een geschiedenis lesje voor je). Een Plague Tale Innocence gaat over deze plaag waarin jij in de schoenen staat van Amica. Het is een game van een onbekende studio waar toch, dankzij de trailers, wat hype achter zat. Maakt Plague Tale echter de verwachtingen na? Lees het hieronder.

IJzersterk verhaal

Het sterkste aan deze game is het verhaal. Je speelt met Amica die haar super schattige broertje Hugo moet beschermen. Hugo lijdt namelijk aan een mysterieuze ziekte die hem eigenlijk afgezonderd houdt van iedereen. Echter als de Zwarte Dood om zich heen begint te verspreiden wordt er gezocht naar iemand waarop ze de schuld kunnen afschuiven van de Zwarte Dood. In de geschiedenis komt dit vaak voor, dus zo ongeloofwaardig is het niet. Op het moment dat de inquisitie (een kerkelijke instantie gericht op het zoeken van ketters of naar mensen die niet luisteren naar de kerk) komt aankloppen bij Amicia en Hugo, staat hun leven op de kop en zullen ze moeten proberen om uit handen te blijven van deze mensen. Naast dat de zwarte dood dus centraal staat, zal je ook een uitstapje maken naar de honderjarige oorlog

Het verhaal is dus ontzettend sterk, het is een emotionele rollercoaster die je een connectie laat velen met Amicia, maar vooral met Hugo. Hugo is ontzettend schattig neergezet en je voelt met hem mee op de momenten dat hij juist in gevaar is. De relaties in deze game zijn sterk neergezet en neem daarbij dat de ratten angstaanjagend zijn die je steeds tegen komt, je zit vaak op het puntje van je stoel. Daarnaast is het verhaal van Amicia ontzettend meeslepend, je speelt dit meisje die alles doet om haar broertje te beschermen, terwijl je daardoor wel mensen vermoord. Je merkt dat ze een psychisch trauma eraan overhoudt terwijl zij steeds verder gaat om Hugo te beschermen. Het is heftig om te zien wat voor impact het op beide kinderen heeft.

Toch valt er wat aan te merken op het verhaal. Het verhaal neemt soms wat rare bochten die eigenlijk niet te verklaren vallen. Zeker in het begin heb je het idee dat het verhaal wilt dat je een kant op gaat. Dit is jammer, omdat de game sterk begint en eigenlijk ook sterk eindigt (afgezien van de 3e eindbaas die meer grappig is dan angstaanjagend). Maar na het begin neemt de game veel bovennatuurlijke acties wat een beetje voelt als een moetje.

Puzzelen toe je erbij neervalt

A Plague Tale Innocence is zoals ik hierboven al beschrijf een game die gaat om hel veel puzzelen, maar ook om stealth. Hoe geweldig het verhaal is, hoe ouderwets de gameplay mogelijkheden zijn. Er zijn ontzettend veel games die stealth veel beter doen dan een Plague Tale. De game straft je ontzettend hard als je gezien wordt, waar je meteen een game over scherm krijgt. Dat is opzich niet erg, maar echter is het soms haast onmogelijk om langs je vijanden heen te komen. Daarnaast zijn de puzzels soms heel innovatief, maar soms ook heel saai, lastig en moeilijk te doen. De momenten dat de puzzles ontzettend sterk zijn, is het moment dat je de ratten moet gebruiken om je puzzles op te lossen, op dit soort momenten straalt de game.

Voor de rest is het gebruik van de sling prima en je andere vaardigheden worden je goed uitgelegd door middel van de eerste twee eindbazen. Je bent zo 15 uur bezig met het verhaal en het speelt heerlijk weg. Toch raad ik je aan om zeker na twee hoofdstukken de controller weg te leggen, zodat je er meer van kan genieten.

Geen Triple A game, wel een van de mooiste games van dit jaar

Een Plague Tale Innocence is wel een prachtige game. De game maakt gebruik van heerlijke lichtinval, waardoor de game schijnt zowel in het donker, maar ook in het licht. Het gebruik van de ratten die over henzelf heen kroelen zien er angstaanjagend uit. De momenten dat je de zon ziet schijnen over het landschap zijn de momenten dat je alleen maar kan genieten. Daarnaast zijn er momenten dat je over een begraafplaats loopt en dat de game er vreselijk uit ziet, maar op een heerlijke en geweldige manier.

De dingen die wat minder zijn, is dat de game gebruik maakt van veel terugkomende karakters. Je ziet vaak lijken liggen die je een tijdje terug ook hebt zien liggen. Het doet soms afbreuk aan het gevoel van de game. Daarnaast zit er soms een verschil in kwaliteit in de omgevingen. Sommige omgevingen zien er prachtig uit en springen echt uit de game, terwijl andere delen juist er heel normaal uit zien en juist een beetje saai. De balans is soms moeilijk te vinden.

Conclusie

A Plague Tale Innocence is een unieke ervaring waar je van moet houden. Het is een puzzel game met veel adventure elementen en een linear verhaal. De game houdt je aan het handje vast en dat is iets wat weinig games vandaag de dag nog doen. De game ziet er prachtig uit met soms een omgeving die er juist saai en ongeïnspireerd uit ziet, terwijl het verhaal weer ijzersterk en emotioneel is. Toch heeft het verhaal wat minpunten in de vorm van voorspelbaarheid en dat de game soms wat wendingen neemt die eigenlijk onnodig zijn en afbreuk geven aan het verhaal. Toch is de gamplay redelijk goed, ook al is het verouderd. Gelukkig is Hugo zo schattig dat je het hem soms vergeeft dat je game over bent door hem, omdat hij niet lang genoeg stil kon staan.

Wil je een leuke, lineare adventure game? Dan is A Plague Tale Innocence zeker iets voor jou!

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: