Home Gadgets Xiaomi Watch S1 Review

Xiaomi Watch S1 Review

by Mark van Truijen

Ik ben gek op horloges en dan met name smartwatches, persoonlijk vind ik dat een smartwatch er niet perse heel techy uit hoeft te zien, deze mag best wat stijlvol zijn. Ik ben daarom zelf geen fan van de horloges van Apple, dit omdat voor mij een vierkant horloge gewoon niet past. De Horloges van Samsung, hebben een heel traject doorlopen en gingen van redelijk, naar nice naar nu weer oké. Zelf heb ik dan een Diesel Smartwatch en toen ik de optie kreeg om de Xiaomi Smartwatch S1 te reviewen stond ik meteen vooraan bij de redactie. De S1 is voor mij qua looks dan ook echt ideaal. Het is een stijlvol horloge en ik neem jullie even mee door dit klokkie.

De S1 werd in maart aangekondigd tegelijk met zijn actievere tegenhanger de S1 Active. Beide behelzen eigenlijk dezelfde functies, maar aar is de S1 de premium variant. Naast de onthulling van de twee horloges kwam Xiaomi ook met de Buds 3T Pro voor de dag. Hierover zal ik later wat meer over vertellen.

Maar nu eerst de S1, zoals gezegd ziet het horloge er gewoon strak uit. Het voelt en ziet eruit als een premium horloge. Hij heeft een beetje die traditionele stijl mee genomen en dat maakt meteen dat het er goed uitziet. Het horloge is te verkrijgen in een zwarte en zilveren variant, hier is niet heel veel keuze en dat hoeft van mij dan ook weer niet. Voor de bandjes kan je wel genoeg variëren en naar eigen smaak finetunen. Zo kan je kiezen voor de leren bandjes of juist de meer sportieve leren bandjes. Er zit gewoon een verschil in het materiaal, dat is ook meer of jij van plan bent om ermee te gaan sporten. Hier leent het ene bandje zich gewoon wat meer voor dan de andere. Vaak zie je bij horloges dat je echt vast zit aan een bandje, dit omdat hij er gewoon erg lastig van te verwijderen is. Maar niet hier, doormiddel van een quick release mechanisme kan je makkelijk de bandjes wisselen. Zo heb jij nog voor de training is begonnen al gewisseld van bandje.
Het horloge heeft trouwens een aardige diameter, 46.5mm, persoonlijk vind ik dat top. Als man is het wel lekker dat een horloge niet zo klein is, dat past dan niet om de pols. Er is geen kleinere variant, dus kijk jij als vrouw naar dit horloge, kijk dan ook even naar je polsen. Het horloge is nou eenmaal aan de maat.

Als we dan verder kijken en het scherm erbij pakken, vinden we daar een heerlijk 1.43 inch AMOLED scherm terug. Het scherm is heerlijk helder en goed vol kleuren. Het beschikt over 60Hz refresh rate, dit is voor zowel binnen als buiten en de helderheid zal ook automatisch worden aangepast door middel van de auto-brightness functie. Ik moet hier toch bekennen dat het scherm echt een genot is om naar te kijken. Tot nu toe ben ik het nog niet zo goed tegen gekomen. Volgens Xiaomi is de S1, mede door het Sapphire Glass, één van de meest duurzame horloges op de markt. De S1 Active maakt gebruikt van normaal gehard glass, deze zal dus niet zo robuust zijn als de S1. Er is ook geen gekke bezel aanwezig, je hebt gewoon een volledig knap scherm tot je beschikking.

Met het schitterende scherm en de 60Hz hoef je je over de snelheid geen zorgen te maken. Het scherm reageert misschien sneller dan jij kan swipen. Nee, zonder dollen het scherm werkt heel fijn en heeft echt bijna geen lag. Het scherm werkt zoals je natuurlijk kan raden alleen als het aanstaat, het aanzetten gaat vrij simpel, even je pols optillen of één van de twee fysieke knoppen in te drukken. Deze knoppen, waarvan de bovenste naar home gaat en de tweede naar een scherm met alle apps, zien er ook nog eens goed uit. Ze kunnen draaien, enkel is dat enkel voor de show gedaan.

Verder vinden we zoals gebruikelijk wel, alle extra’s onder de motorkap, denk aan een hartslag meter, 3-axis accelerometer, 3-axis gyroscope, geomagnetic sensor en een luchtdruk meter. Zoals ik al zei, alles wat je nodig hebt en niet nodig hebt. Xiaomi laat weten dat het de hardware en het algoritme aan de binnenkant aardig heeft geüpgraded en daardoor zou je bijvoorbeeld het zuurstof gehalte in je bloed niet zelf hoeven te meten. Deze doet het horloge op regelmatige basis voor je. Daarnaast zit er voor de actieve mens nog een dual-band GPS systeem in, voor het betere buiten trackingswerk. Deze zou in theorie nog beter en sneller je positie moeten bepalen.

En last but not least, vinden we er een microfoon en een speaker, dit zodat je ook je telefoon gesprekken kan voeren op je horloge, de bekende NFC chip en dan nog de ondersteuning voor 5.2 bluetooth en WiFi.

Zoals gezegd, de S1 is zo compleet dat je eigenlijk niks anders meer om je pols wilt. Dan hoor ik je denken, top en dan mag ik hem zeker elke dag opladen. Nou dat dacht ik dus ook. Maar de batterij gaat toch zomaar een heuse 12 dagen mee. Het is bizar hoe lang hij mee gaat. Ik ben de horloges nog gewend die ik na een dag weer moest opladen. Hoe verbaasd ik was dat na een dag om houden ik hem niet eens af hoef te doen.

Het voordeel is dat als jij onderweg bent en hij raakt bijna leeg, ga over op besparingsmodus, hiermee schakel je eigenlijk alle extra’s uit en krijg je even een extra boost van 24 dagen om bij je oplader in de buurt te komen. Dat gaat dan vast wel lukken zou je zeggen. Tuurlijk kan jij ervoor zorgen dat je sneller door je accu gaat, zet bijvoorbeeld het scherm altijd aan. Dan kan ik je alvast vertellen dat je batterij een stuk sneller leeg gaat. Je kan hiermee spelen en de functies kiezen die jij prettig vindt.

De Xiaomi Watch S1 draait daarentegen op een speciaal ontworpen operating system, MIUI Watch 1.0. Deze is niet gebaseerd op het WearOS en hierdoor vervalt meteen de optie om third party apps te installeren. Ergens is dat ook niet heel erg, je kan het perfect doen met de geboden apps. En daardoor krijg je eigenlijk een heel strak uitziend OS, speciaal voor de geboden hardware.

Als we alles bij elkaar leggen en bekijken is de Xiaomi Watch S1 een heerlijk horloge en doet het eigenlijk alles wat je wilt en meer. Zoek jij die fitness tracker en ben je klaar met fitbit, dan is de S1 ook iets voor jou. Op het gebied van smartwear maakt Xiaomi echt flinke stappen en komt de S1 wat mij betreft hoog in de ranking te staan. Het horloge biedt je genoeg en komt dan ook met een flinke lading features. Neem daarmee het AMOLED scherm en de robuustheid mee en je kan er echt alles mee.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x
%d bloggers liken dit: