Home Gaming XCOM 2 Review

XCOM 2 Review

by Mark van Truijen

[vc_row][vc_column][text_block_nav title=”Intro”]De wereld is overgenomen door aliens, en het is jou taak om de aliens met je zelf samengestelde squad in een turn based stijl de alien de kop in te drukken. Om dit te kunnen doen zul je tactisch moeten spelen, je zult soms een teamgenoot moeten opofferen en in het ergste geval zal niemand van je team het maken.

Dit is in het kort het concept van Xcom 2, een spel wat zo ontzettend goed in mekaar zit en waar je onbewust om je squad gaat geven dat het ontzettend zonde is als een squadmember van een hoge rang het loodje legt. Daar tegenover staat dat het gevoel van trots zo hoog is als je eindelijk een moeilijke missie haalt, of voor de verandering een level compleet domineert omdat je, je teamleden perfect hebt uitgekozen.

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Nieuwe Features”]Nieuwe Features
Een nieuw spel in de serie betekent natuurlijk ook dat er nieuwe features in zitten, hoewel sommige van deze features niet heel spannend zijn en in enkele gevallen zelfs een achteruitgang van Enemy Unknown, zitten er ook een hoop features in waardoor het speelplezier alleen maar beter maken

Nieuwe Classes
Een van de goede nieuwe features van Xcom2 zijn het implementeren van nieuwe classes (5 in totaal), in het vorige deel speelde veel van de classes hetzelfde en maakte het niet super veel uit welke class je perse in je squad had zitten. Bij Xcom 2 is dat wel anders, iedere class speelt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen voor of nadelen. Dit betekent niet dat elke class even goed met elkaar gebalanceerd is, je zult vanzelf wel een paar favoriete classes hebben die je het meest gebruikt. Dit ligt natuurlijk wel helemaal aan je speelstijl. Speel je heel sneaky en lijkt close combat je niks, dan zal je veel met de sharpshooter en de specialist spelen, maar ben je zoals mij en tank je jezelf door een level, dan zul je meer hebben aan een ranger en grenadiers. Deze 4 classes zijn tevens ook de 4 basis classes. Als je, je base uitbreid dan krijg je ook nog toegang tot de Psi operative die in beide situaties zeker niet vervelend is om in je team te hebben.

XCOM2_resistance_warrior_pack_hero

Customization
In de vorige delen had je altijd wel de opties om je squad een beetje aan te passen, maar bij Xcom 2 is dit naar een heel nieuw niveau. Van stem tot of ze wel of niet een sigaar in de mond hebben, er kan veel bij Xcom 2. Dit voegt dat extra beetje immersie toe aan de personages omdat als je dat wilt je ze compleet aan je smaak aan kunt passen. Toen mijn eerste team volledig willekeurig volledig uit vrouwen bestond besloot ik een regenboog vrouwen power team te blijven hanteren, en hoewel dit verder voor de gameplay niet veel toevoegt is het leuker om je zelf gecreëerde en aangepaste personages rond te zien rennen en aliens af te slachten dan personages die door het spel zelf zijn gemaakt.

2909105-xcom+2_sharpshooter_screenshot_02

Random generated maps
Nog een toevoeging waarvan ik past wist dat ik het nodig had toen het in het spel zat zijn de random generated maps. In het vorige deel wist je na een tijdje hoe de meeste maps er uit zagen en hoe je die het beste aan kon pakken. Hier is dat gelukkig niet meer het geval, elke keer dat je een level opstart wordt hij willekeurig gegenereerd. Dit zorgt voor extra spanning omdat het moeilijker in te schatten is waar de enemies zullen zijn en waar al het gevaar drijgt.

xcom-2-city-centerjpg-64b42a_1670w

Nieuwe Aliens
Een nieuw deel betekent natuurlijk ook nieuwe aliens, hoewel er in de vorige delen al geen tekort was aan deze buitenaardse krengen zijn er bij Xcom 2 nog een heel aantal bij. En hoewel sommige binnen 1 schot te vermoorden zijn, zijn er ook zeker wel aliens die een wat tactischere aanpak vragen en soms echt heel lastig zijn om langs te komen.

Helicarrier in plaats van land.
In Enemy Unknows was je basis van operatie altijd een land waarin je ontzettend veel dingen kon uitbreiden en kiezen. In Xcom 2 is dit veranderd naar een Helicarrier, je kunt hier nog steeds wel een paar dingen uitbreiden, maar het voelt allemaal een stuk minder goed dan bij Enemy Unknown.

xcom2-3

Natuurlijk zijn dit niet alle nieuwe features maar wel een paar van de belangrijkste.

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Story”]Story
Het verhaal in Xcom 2 is niet het belangrijkste aan het spel en is daarom ook niet het beste en meest uitgebreide verhaal wat je ooit in een spel hebt gezien. Gelukkig hoeft dit ook niet, en het verhaal wat we voorgeschoteld krijgen is goed genoeg voor het spel. Er zijn soms een paar cutscenes die het verhaal bij elkaar brengen, verder krijg je soms wat audioberichten. Het verhaal is in ieder geval interessant genoeg om het boeiend te laten blijven.

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Bugs en lag”]Bugs en lag
Mijn grootste ergernis aan het spel waren misschien wel de bugs en de lag, ik heb een best wel goede pc en speelde op een vrij lage kwaliteit. Dus lag zou geen probleem moeten zijn, maar dat was het wel. Gelukkig is het turn based en word het spel er niet onspeelbaar door, verder is de lag ook niet consequent aanwezig, maar wel zodanig dat het opvalt.
Verder zaten er nog een aantal kleine bugs in, ik heb nog geen game breaking bugs meegemaakt maar het is altijd vervelend als je ze tegenkomt.

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Multiplayer”]Multiplayer
Zelf heb ik de Multiplayer nog niet gespeeld, maar van horen zeggen is ook de multiplayer van ontzettend goede kwaliteit. Je speelt of met de xcom of met de aliens tegen elkaar. Wat een leuke afwisseling is als je met de aliens speelt omdat die weer een hele nieuwe set moves etc. met zich meebrengen.
Ik denk eerder dat al deze achtergrond informatie later vrijgespeeld had kunnen worden, waardoor je aparte delen van de films kon spelen, want nu was de game niet consistent met het vertellen van het verhaal van de films. Het wordt nu onduidelijk waar je bent in het spel en de extra momenten zorgen alleen voor meer gameplay, niet voor meer duidelijk.

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Mods”]Mods
Is de standaard speelervaring niet genoeg voor je? Duik dan in de steam workshop voor een groot aantal mods. Niet alleen zul je een aantal cosmetische mods kunnen downloaden, ook zul je uitbreidingen van het verhaal, of mods die je spelervaring nog beter maken kunnen downloaden waardoor je Xcom 2 kan blijven spelen.

115-3-1455048788

[/text_block_nav][text_block_nav title=”Conclusie”]Conclusie
Hou je van turn based games, dan is dit misschien wel het spel van de laatste aantal jaren. Xcom is spannend, meeslepend in sommige gevallen onvergefelijk moeilijk is. De nieuwe Features zijn vrijwel allemaal ontzettend goed en op een paar schoonheidsfoutjes na is dit een ontzettend goed spel.
De humor blijft geweldig en je lacht soms erg hard, ondanks dat het ontzettend flauw is. Dit brengt de nodige lachmomenten mee, waardoor Lego Marvel Avengers sterk is, je lacht jezelf door de game heen, ondanks de mankementen.

[/text_block_nav][review_summary title=”Review” summary=”Xcom2 is misschien wel een van de beste Turn Based games die ik tot nu toe heb gespeeld en is zeker een stap omhoog van het al zo goede Enemy Unknown, ben je een turn based fan, of wil je gewoon een ontzettend goed spel spelen. Koop dan XCOM2″
positives=”Onvergefelijk moeilijk op sommige momenten
Goede Gameplay
Connectie met je Squad
Customization opties
Random Levels ” negatives=”Helicarrier is een step down
Soms wat lag en bugs”][rating title=”Gameplay” value=”9,8=” range=”10″]
[rating title=”Graphics” value=”8″ range=”10″]
[rating title=”Geluid” value=”9,5″ range=”10″]
[rating title=”Verhaallijn” value=”8″ range=”10″]
[/review_summary][/vc_column][/vc_row]

 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 jaren geleden

[…] Last Gift, het derde DLC pack voor XCOM 2, nu verkrijgbaar is. Shen’s Last Gift is los verkrijgbaar voor E 9.99 of als onderdeel van de […]

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: