Home Gaming War Hospital review

War Hospital review

by Sven

Naast het schrijven voor That’s Gaming ben ik in mijn leven ook docent geschiedenis. Games zoals Assassin’s Creed draag ik een warm hart toe en andere games die een geschiedenis ondertoon hebben, krijgen altijd mijn interesse. Ik was daarom verrast toen War Hospital in onze mailbox zat. War Hospital is een confronterende game die zeker niet vrolijk is, maar wel een kant laat zien van de Eerste Wereldoorlog die vele van ons niet zullen kennen. Jij bent namelijk een commandant van een veldhospitaal en jij moet ervoor zorgen dat je soldaten weer fit worden en daarbij moet je de keuze maken of ze ook weer fit genoeg zijn om ze te sturen naar de loopgraven.

In deze game ben jij Henry Wells, een gepensioneerde medicus die in het leger dient. Echter wordt je teruggeroepen om te dienen in het Britse leger tijdens de oorlog om te helpen met een veldhospitaal in nood. De oproep van het leger is op het juiste moment, omdat Henry zijn zoon door de oorlog is verloren, waardoor hij hoopt dat deze taak hem erdoor heen kan helpen en hem juist weer psychologisch op de been kan krijgen. Bij aankomst bij het veldhospitaal kom je er al snel achter dat het slecht is gesteld. Er zijn geen voorraden, geen gebouwen, Henry blijkt het al op te geven. Daarom is het aan jou om dit veldhospitaal te redden van ondergang, soldaten te redden van de dood en eigelijk Henry te redden van zijn verdriet.

De game begint eigenlijk erg traag. Het spel leert je alles wat je moet weten, maar dit duurt wel erg lang. Je begint bij het CCS (Casualty Clearing Station) waar gewonden soldaten aankomende en waar jij een arts aan zal moeten toewijzen. Jij moet het hele proces beheren van de operatiekamer tot het revalidatiecentrum en tot het besluit wat er met deze soldaat verder moet gebeuren. Dit proces lijkt simpel, maar door de schaarste van middelen, de realiteit van een oorlog en de constante stroom van nieuwe gewonden, is dit ontzettend stressvol. War Hospital is dan ook geen game om lekker in te rusten, wat je zal de juiste artsen moeten toewijzen, die niet al dagenlang bezig zijn met opereren. Doordat dit gedeelte van de game best veel inzicht vraagt, kan de game soms erg overweldigend aanvoelen. In het eerste gedeelte gingen toch redelijk wat soldaten dood, omdat ik niet genoeg artsen had en dus vermoeide artsen simpele operaties liet doen, die gewoon door de vermoeidheid niet goed uitgevoerd konden worden. De realiteit van die tijd en de oorlog zit steeds voor je. Daarnaast sta je soms ook voor een keuze wie je wel en niet gaat opereren, je moet een keuze maken over een (digitaal) leven. Toch vond ik dit elke keer lastig. War Hospital is dan wel een game, maar de realiteit achter deze game is een realiteit geweest voor medici in de Eerste Wereldoorlog. De game zet deze oorlog setting ontzettend sterk neer en voor mensen die een hart hebben voor geschiedenis is deze game weer even een reality check over wat oorlog nou ook inhoudt.

Het moraal van het hospitaal is ontzettend belangrijk. Teveel overleden soldaten zorgt voor een laag moraal en dus minder succesvolle operatie. Dit moraal kan verbeterd worden door betere omstandigheden binnen het hospitaal of door soldaten naar huis te sturen en niet naar het front terug te sturen. Toch voelt de keuze om soldaten naar huis te sturen goed en raar. De realiteit is namelijk dat elke soldaat nodig was in de Eerste Wereldoorlog, maar daarbij weet je dat dit (digitale) leven waarschijnlijk terug komt in het hospitaal of zal blijven liggen in No Man’s Land (tussen de loopgraven in). Het is telkens een discussie die je zal voeren met jezelf en waarom mag de een wel naar huis en de ander niet?

War Hospital is een game die je aan het denken zet en voor de strategische gamers onder ons is het ook nog is een ontzettend sterke strategie game. Wel is de game best groot en ingewikkeld voor de meeste gamers, waaronder mijzelf. Toch heeft deze historische setting wat met mij gedaan, ook als docent. Wanneer er gepraat wordt over oorlog gaat het over staatshoofden en landen, maar uiteindelijk gaat het om de soldaten, die uiteindelijk sterven of gewond raken en zelfs als ze gewonden raken, weer terug moeten naar het front. En jij hebt als commandant steeds die keuze te maken in War Hospital.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x