Home Movies Van Gogh & Japan – 26 september in de bioscoop

Van Gogh & Japan – 26 september in de bioscoop

by Jos Vis

De kunstdocumentaires uit het Arts in Cinema-programma (ABC Film Distribution) bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Van Gogh & Japan – The untold story of Van Gogh’s art brengt de schitterende tentoonstelling ‘Van Gogh & Japan’, die vorig jaar in het Van Gogh Museum in Amsterdam te zien was, op 26 september naar de Nederlandse bioscoop.

“Ik benijd de Japanners”, schreef Van Gogh dan ook eens aan zijn broer Theo. Ondanks dat Van Gogh Japan nooit heeft bezocht, heeft dit land wel een grootse invloed op hem en zijn kunst gehad. Van Gogh & Japan geeft ons inzicht in de minder bekende, maar diepe band die Van Gogh met de Japanse kunst had. Hij verzamelde Japanse prenten en bestudeerde de exotische voorstellingen met hun ongewone composities en felle kleurvlakken tot in detail. Zo ontwikkelde Van Gogh een ‘Japanse blik’ die zijn eigen werk ingrijpend veranderde.

Eigenlijk is Van Gogh niet volledig te begrijpen zonder geschiedkundig begrip van hoe de Japanse kunst in het Parijs van midden 19e eeuw arriveerde en de enorme invloed die dat had op kunstenaars als Monet, Degas maar bovenal Van Gogh. Door diepgaand onderzoek, prentenverzameling en intensieve discussies met andere kunstenaars gaf de Japanse kunst het werk van Van Gogh een nieuwe en spannende richting.

In Van Gogh & Japan – The untold story of Van Gogh’s art wordt de rol van de Oosterse kunst in de meest iconische werken van Van Gogh belicht. We zien ook hoe de Japanse samenleving Van Gogh’s werk in hun armen heeft gesloten vanwege zijn persoonlijke relatie met hun cultuur. Zo werpen hedendaagse kunstenaars zoals Tomoko Kawao en performance artist Tatsumi Orimoto hun licht op Van Gogh. De film biedt daardoor een onthullend en perspectiefrijk beeld van de wederzijds rijke relatie tussen Van Gogh en zijn geliefde Japan.

In dit onbekende verhaal van Van Gogh’s kunst zien we hoe belangrijk zijn fascinatie met Japan was. De film reist niet alleen naar Frankrijk en Nederland, maar ook naar Japan om het opmerkelijke erfgoed te ontdekken waardoor Van Gogh zo is beïnvloed en wat hem de kunstenaar heeft gemaakt die wij nu kennen.

David Bickerstaff, regisseur van Van Gogh & Japan zegt over de film: “Het briljante aan het maken van een film over Van Gogh is de rijkdom aan inzicht die je verkrijgt door zijn brieven te lezen en door het nauwkeurig bekijken van zijn meesterwerken. Je denkt dat je alles wel kent – ze zijn per slot van rekening beroemd, maar elke keer dat je kijkt, zie je weer iets nieuws. De intensiteit van zijn breekbare geest wordt blootgelegd in elk schilderij dat hij maakte. Het is de zoektocht naar het krachtige simplisme dat Vincent van Gogh zo aantrekkelijk vond in de Japanse kunst, en de Japanners vinden op hun beurt zijn verhaal onweerstaanbaar.”

Speelduur: 85 minuten

Arts in Cinema seizoen 2019
Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Arts in Cinema seizoen 2019 bestaat uit 4 Exhibition On Screen en 5 Nexo Digital titels.

Arts in Cinema agenda 2019:
       Gauguin in Tahiti: Searching for a Lost Paradise (31 oktober)

Meer informatie: http://www.artsincinema.nl

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d