Home Featured Twee professionele Nederlandse fotografen succesvol tijdens Sony World Photography Awards 2019

Twee professionele Nederlandse fotografen succesvol tijdens Sony World Photography Awards 2019

by Jos Vis

Marinka Masséus en Jasper Doest uitgeroepen tot winnaars professional categorie

·        Marinka Masséus uitgeroepen tot winnaar in de Professional Creative-categorie

·        Jasper Doest onderscheiden in de Professional Natural World & Wildlife-categorie

·        Federico Borella uitgeroepen tot Photographer of the Year voor zijn serie Five Degrees

·        Alle beelden en overige winnaars zijn te vinden op www.worldphoto.org/press

De World Photography Organisation heeft de uit Amsterdam afkomstige fotograaf Marinka Masséus uitgeroepen tot beste fotograaf in de categorie Creative. Jasper Doest uit Rotterdam is verkozen als winnende fotograaf in de categorie Professional Natural World & Wildlife.

De Sony World Photography Awards bieden fotografen de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van fotografie. De Awards zijn toonaangevend binnen de fotografiesector en biedt fotografen van over de hele wereld elk jaar opnieuw volop publiciteit en zichtbaarheid.

De editie van 2019 trok een recordaantal van 326 997 inzendingen uit 195 landen. Er zijn 10 professionele categorieën tijdens de Awards die samen het publiek een beeld bieden van de beste hedendaagse fotografie van afgelopen jaar. Het Professionalsegment wordt beoordeeld door internationale fotografie experts met verschillende creatieve achtergronden en specialisaties.

Marinka Masséus – Chosen [not] to be

De jury was onder de indruk van Marinka Masséus haar serie: Chosen [not] to be. Het werk maakt deel uit van een internationaal fotografieproject genaamd Radical Beauty project. Met dit project proberen de fotografen mensen met het Syndroom van Down een plaats in de beeldende kunst te geven.

Masséus woont en werkt in Amsterdam. Haar werk focust zich voornamelijk op mensen en de plek die zijn innemen binnen de samenleving. Chosen [not] to be belicht de innerlijke kracht van jonge vrouwen met het Syndroom van Down, maar ook de frustratie die ze beleven wanneer ze door anderen worden onderschat.

Masséus legt uit: “Met Chosen [not] to be reflecteer ik op hun realiteit – de hindernissen waar ze tegenaan lopen, de afwijzing van de samenleving om hun vermogens te erkennen, de onzichtbaarheid van hun werkelijke ik – vervolgens vertaal ik hun ervaringen op visuele wijze.”

De Creative-categorie daagt fotografen uit om creatief met verschillende fotografie technieken om te gaan. De jury koos uiteindelijk voor het werk van Masséus door haar originaliteit, experimenteerlust en verbeeldingskracht.

Over het winnen van de prijs zei Masséus: “Ik ben zeer vereerd met deze 1ste prijs in de categorie Professional Creative voor mijn serie Chosen [not] to be. Ik ben enorm dankbaar dat ik deel uit kan maken van een beweging die de perceptie van mensen met het Syndroom van Down wil veranderen.”

Jurylid Emma Lewis (Assistant Curator, Tate, VK) legt uit waarom het project van Masséus deze prijs verdient: “Dit project maakt deel uit van een breder initiatief om misvattingen over de levens van mensen met het Syndroom van Down uit de weg te ruimen. Wij vinden dat de serie op overtuigende wijze aan de voorwaarden voor de categorie Creative voldoet: de fotograaf gebruikt diverse technieken om de gezichten van de vrouwen op de foto’s onherkenbaar te maken. De verschillende wijzen waarop ze dat heeft gedaan, brengen het gevoel van frustratie en miskenning heel sterk over als het gaat om hun identiteit.”

Jasper Doest – Meet Bob

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest won met zijn serie Meet Bob de eerste prijs in de categorie Professional Natural World & Wildlife. Meet Bob biedt een kijkje in het leven van een Caribische flamingo genaamd Bob. Bob raakte zwaargewond toen hij op het Nederlandse eiland Curaçao tegen een raam vloog. De serie is intrigerend en humoristisch, maar biedt tegelijk ook een positief verhaal over natuurbescherming en behoud.

Jurylid Erin Barnett vertelt waarom deze serie tijdens het beoordelingsproces zoveel indruk maakte op het panel: “De jury was echt verrast. We moesten lachen toen we het eerste beeld van Bob op het scherm te zien kregen en we bleven het onderling steeds maar over Bob hebben. Het is een grappig verhaal, maar tegelijk is het ook droevig en ontroerend. Wat heel belangrijk is, is de wijze waarop de fotograaf de interactie tussen de dierenwereld en de mensenwereld toont en het belangrijke werk laat zien dat hier wordt verricht.”

Doest is Senior Fellow van de International League of Conservation Photographers en ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie, natuurbehoud en duurzaamheid.

Over zijn onderscheiding zei Doest: “Ik ben heel dankbaar voor mijn prijs in de categorie Natural World & Wildlife voor de 2019 Sony World Photography Awards. Hiermee krijgt dit positieve verhaal over natuurbehoud een wereldwijd platform. Het voelt goed om zoveel erkenning te krijgen voor een verhaal als dit, want ik geloof dat empathie de drijvende kracht is achter positieve verandering.”

Masséus en Doest werden vandaag onderscheiden samen met alle andere categoriewinnaars in het segment Professional, evenals de winnaars in de segmenten Open, Youth en Student en de Photographer of the Year. De titel Photographer of the Yearging naar de Italiaanse fotograaf Federico Borella voor zijn serie Five Degrees.

Prijzen en de Sony World Photography Awards tentoonstelling

Alle winnaars van de categorie Professional worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Londen. Tevens ontvangen de winnaars digitale fotoapparatuur van Sony en een publicatie in het SWPA winnaarsboek. De foto’s zijn te zien tijdens de Sony World Photography Awards-tentoonstelling 2019 in Somerset House (Londen). De werken worden tevens gepubliceerd in het jaarlijkse Awards boek.

De Sony World Photography Awards zijn een van ‘s werelds grootste en meest gerespecteerde fotografiewedstrijden. Dit jaar werd alweer de 12de editie georganiseerd in Londen. De Awards van 2019 trokken een recordaantal van 326 997 inzendingen uit 195 landen.

Ga voor meer informatie en beelden voor publicatie naar https://www.worldphoto.org/galleries

Professional category winners:

·        Architecture: Winner: Stephan Zirwes, Germany for series Cut Outs – Pools 2018

·        Brief: Winner: Rebecca Fertinel, Belgium for series Ubuntu – I Am Because We Are

·        Creative: Winner: Marinka Masséus, Netherlands for the series Chosen [not] to be

·        Discovery: Winner: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italy for the series Güle Güle

·        Documentary: Winner: Federico Borella, Italy for series Five Degrees

·        Landscape: Winner: Yan Wang Preston, UK for the series To the South of the Colourful Clouds

·        Natural World & Wildlife: Winner: Jasper Doest, Netherlands for the series Meet Bob

·        Portraiture: Winner: Álvaro Laiz, Spain for the series The Edge

·        Sport: Winner: Alessandro Grassani, Italy for the series Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma

·        Still Life: Winner: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, France for the series Yuck

·        Photographer of the Year: Federico Borella for the series Five Degrees

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: