Home Gaming Twee professionele Nederlandse fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019

Twee professionele Nederlandse fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019

by Jos Vis

Twee Nederlandse fotografen zijn binnen de Professional competitie genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019. Op de Professional shortlist staat Jasper Doest in de categorie Professional Natural World & Wildlife en Marinka Masséusin de categorie Professional Creative.

De Sony World Photography Awards is ’s werelds grootste fotografiewedstrijd. Ze bieden fotografen de kans om zich verder te ontwikkelen in fotografie. De Awards zijn toonaangevend binnen de sector en biedt fotografen van over de hele wereld elk jaar opnieuw volop publiciteit en zichtbaarheid.

De winnaars van de verschillende categorieën worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Londen op 17 april. De op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden tevens tentoongesteld in Londen van 18 april tot 6 mei 2019. Alle winnaars worden tevens opgenomen in het boek van 2019 Awards.

De categoriewinnaars van de onderdelen Professional, Open, Youth en Student ontvangen de nieuwste digitale fotoapparatuur van Sony. Daarnaast worden er geldprijzen verstrekt, 25.000 USD voor de “Photographer of the Year” en 5.000 USD voor de winnaar van het segment Open.

De Professional shortlist omvat prachtige series uit tien verschillende categorieën. De twee Nederlandse fotografen die genomineerd zijn:

Jasper Doest, Professional Natural World & Wildlife categorie

Jasper Doest is een Nederlandse fotograaf die visuele verhalen maakt over niet-menselijke levens. De juryleden waren erg onder de indruk van zijn werk en het vermogen om ons inzage te geven in de dierenwereld. Met de titel Meet Bob, brengt Jasper een geredde Caribische flamingo van het Nederlandse eiland Curaçao in beeld.

Doest, die de serie beschrijft, zegt: “Bob’s leven nam een dramatische wending toen hij in een raam van een hotel vloog en hierbij bewusteloos sloeg.”

Bob werd verzorgd door Odette Doest, een plaatselijke dierenarts die ook een revalidatiecentrum voor dierenwelzijn en natuurbehoud beheert – de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben (FDOC). De FDOC geeft de plaatselijke bevolking voorlichting over het belang van het beschermen van dieren die in het wild leven. Door het ongeluk kon Bob niet worden vrijgelaten, in plaats daarvan werd hij ambassadeur voor de FDOC. Jasper Doest is Senior Fellow van de International League of Conservation Photographers en een ambassadeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie, conservatie en wereldwijde duurzaamheid.

Marinka Masséus, Professional Creative categorie

De in Amsterdam wonende kunstenares Marinka Masséus staat op de shortlist voor haar prachtige serie: Chosen [not] to be. Het werk van Masséus draait om mensen en de plek die zij binnen de samenleving innemen. Haar foto’s zijn wereldwijd in de media gepubliceerd.

De serie van Marinka heeft als doel een discussie op gang te brengen omtrent vooroordelen over mensen met het syndroom van Down. Bovendien maakt haar serie deel uit van een internationaal project; Radical Beauty, dat mensen met het Down Syndroom een plaats in de beeldende kunst wil geven. Ze maakte deze serie na het lezen van het boek Zwartboek – een verzameling aan ervaringen van mensen met het syndroom van Down.

Masséus over haar werk: “De jonge vrouwen met wie ik heb samengewerkt, hadden een sterke wil om te slagen en om zichzelf te bewijzen. Het moet voor hen frustrerend zijn om de hele tijd te worden onderschat. ‘Chosen [not] to be’ reflecteert op de barrières die ze tegenkomen binnen de samenleving.”

 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: