Home MoviesDVD/Blu-Ray The Walk Review

The Walk Review

by Mark van Truijen

Het waargebeurde The Walk gaat speels tegen conventies in. Hoofdpersoon Philippe Petit (Joseph Gordon-Levitt) staat bovenop zijn podium -een bijna opzettelijk nep gefabriceerd decor van het vrijheidsbeeld. Flirtend met de camera verteld hij het publiek over zijn ongelofelijke plan om illegaal een koord te spannen tussen de Twin Towers in New York, en daar zonder enig vangnet overheen te lopen. Innemend is hij wel, maar het wordt direct duidelijk dat zijn missie is geslaagd. En dan begint de film pas.

Wat regisseur Robert Zemeckis precies wil met de twee uur die hij vervolgens probeert te vullen, wist hij zelf waarschijnlijk ook niet zo goed. Een wirwar van losjes aan elkaar geplakte scènes en genres – origin story, romance, heist film – maken de zit enigszins vermoeiend, de sterk aangedikte Franse accenten en cartooneske lichaamstaal doen het overigens ook niet veel goeds. Waarom Petit zo’n doodswens heeft, wordt weinig aandacht aan besteed, begrijpt hij zelf ook niet. Het is een roeping, iets onontkoombaars dat al zijn medeplichtigen binnen enkele minuten lijken te begrijpen wanneer ze elkaars pad kruisen. Die luchtige sfeer met vlotte montages en swingende jaren 70 deuntjes zijn geen straf, maar door het complete gebrek aan gravitas voelt het niet alsof er echt iets bijzonders staat te gebeuren.

De laatste acte van de film is een wel degelijk geslaagd een testament aan die gedurfde dans, en aan de twee enorme glazen wereldwonderen waartussen Philippe’s koord bungelt. De camera klimt 110 verdiepingen omhoog en glijdt virtuoos honderden meters boven de straten van New York. De computersimulatie is prachtig ontworpen en smaakvol belicht. De hoogte is voelbaar in iedere vezel van je lichaam, je kan alleen nog verbijsterd kijken naar de one man show van Gordon-Levitt, die voor de film leerde koorddansen bij de echte Petit. Wanneer de zo zorgvuldig en met liefde gemaakte hoofdakte voorbij is, frustreert het des te meer dat deze gevangen is in een rommelig omhulsel.

[review_summary title=”Review” summary=” ”
positives=”Gordon-Levitt’s enthousiasme
De betreffende Walk is erg geslaagd” negatives=”Vermoeiend door zijn buitensporigheid
Knip- en plakwerk van genres”][/review_summary]

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x