Home MoviesDVD/Blu-Ray The Visit Review

The Visit Review

by Mark van Truijen

M. Night Shyamalan’s Warming-Up

De laatste goede film van M. Night Shyamalan is al meer dan 10 jaar oud. De scenarist en regisseur, befaamd om Unbreakable, Signs en The Sixth Sense, gaf onlangs toe dat zijn recente projecten (The Happening, The Last Airbender, After Earth) op zijn zachtst gezegd niet voldeden aan enige kwaliteitsstandaard, en beloofde daarnaast dat hij zijn carrière nieuw leven in zou blazen. Om over zulke abominabele producties heen te komen besloot hij aan de grond te beginnen bij de meest primitieve en goedkope vorm van filmkunst, het ‘found footage’-genre. De man financierde de eerste stap naar zijn comeback uit eigen zak, zonder enig idee of de studio zijn project wilde kopen of releasen. Een moedige zet, maar of dat tot iets goeds heeft geleid..?

Het antwoord is dan misschien geen volmondige, maar absoluut een positieve “ja”. The Visit verteld het verhaal over twee kinderen, broer en zus. Het meisje heeft de ambitie om documentairemaakster te worden, en wanneer ze voor het eerst hun opa en oma gaan ontmoeten, besluit ze hun verblijf te filmen. Het meisje, doorgaans pratend over de diepere onderlagen en zweverige en shotcomposities die ze in haar film wil stoppen, lijkt bijna een parodie op Shyamalan zelf. Het jongetje, steevast van plan om met zijn rapteksten beroemd te worden op YouTube, een satirische doch liefdevolle kijk op de wereld om hem heen.

Sterk acteerwerk van zowel de kinderen als de grootouders (waar, zo blijkt al snel, een hoop mis mee is) houdt het bizarre verhaaltje drijvende. Shyamalan lijkt de absurditeit echter zelf ook te zien en moedigt zijn publiek aan om mee te lachen; je oma die ’s nachts naakt door het huis rent en dierengeluiden maakt, is immers niet alleen beangstigend, maar ook ongemakkelijk en humoristisch. Erg veel valt er niet te vertellen – het mysterie dat The Visit in zijn korte speelduur te bieden heeft is vrij mager- maar ook dit lijkt opzettelijk. Er wordt een opmerkelijke hoeveelheid spanning, humor en zelfs dramatisch heft uit de simpele strekking geknepen, en dat is een testament aan de regisseur. Moge M. Night weer terugkeren naar zijn roemrijke dagen.

[review_summary title=”Review” summary=” ”
positives=”Competent acteerwerk
Humor, spanning en dramatiek in een absurde situatie” negatives=”Mager verhaal”]
[/review_summary]

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
8 jaren geleden

Visitor Rating: 4 Stars

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x