Home Gaming Terminator: Resistance Complete Edition Review

Terminator: Resistance Complete Edition Review

by Jos Vis

Wat leven we toch in een mooie tijd, waarin we in korte tijd aan de slag mogen gaan met een Terminator- en Robocop-game. Het is natuurlijk ook vreemd dat er in de laatste 40 jaar verschillende pogingen zijn gedaan om deze franchises succesvol over te zetten naar videogames, maar dat ze bijna allemaal in de categorie ‘bagger’ zijn te plaatsen. Eigenlijk is het best grappig dat ronduit de beste game de twee franchises combineerde, zoals het geval was met Robocop vs The Terminator op Sega’s Mega Drive. Ja, er was ook een versie op Nintendo’s 16-bit console, maar dat was uiteindelijk een totaal andere game en ook een stuk minder goed. Je zou toch zeggen dat het Terminator-universum zich uitstekend zou lenen voor een geweldige videogame, toch?

Er zijn zat Terminator-games uitgekomen en eigenlijk is het ook geen gek idee, want je zou juist zeggen dat de Terminator-franchise zich uitstekend leent voor heerlijke actie-games. Sterker nog, na de vele Terminator-flops in de bioscoop is het misschien wel tijd om het verhaal voort te zetten in de vorm van een coole game. Daarnaast kennen we het ‘gezeur’ inmiddels wel rondom een zekere persoon die beschermd moet worden en later het verzet tegen de machines te leiden, terwijl we inmiddels wel toe zijn aan het verhaal over de oorlog tegen de machines zelf. Terminator: The Dawn of Fate (2002) probeerde eerder al in dat gat te springen met een game over die oorlog, maar het resultaat bleek enorm slecht. Twee decennia later wordt het opnieuw geprobeerd met Terminator: Resistance, waar wij nu de ‘Complete Edition’ van mochten spelen.

Het verhaal

Het verhaal van Terminator: Resistance Complete Edition speelt zich meer dan 30 jaar na Terminator 2: Judgement Day af, dat overigens de beste actiefilm allertijden is, je weet toch! Misschien verwacht je dat je in de huid kruipt van die stoere John Connor, leider van ’the resistance’, maar dat is dus niet zo. In plaats daarvan ben je Jacob Rivers, een soldaatje met een proppenschieter, lekker dan! Het is wel begrijpelijk, want met een personage die alles nog moet leren en verzamelen is makkelijker te laten uplevelen, al waren we graag met John aan de slag gegaan. Je begint alleen, komt een kleine familie tegen en uiteraard sluit jij je aan bij ’the resistance’.

De bijgevoegde dlc is genaamd ‘Annihilation Line’ draait rondom Jacob Rivers en Kyle Reese, die samen het gevecht aangaan tegen de machines. Het gaat hier eigenlijk om een geschrapt stuk van de Terminator: Resistance-game uit 2019 en heeft een fraaien opening met Flashback, maar voegt verder niets toe aan het geheel. Natuurlijk is het cool om Kyle Reese te zien, maar die lijkt op geen enkele manier op Kyle Reese uit de films. Daarnaast is er nog de mogelijkheid wat ‘Horde mode’-achtige modes te doen, waar je bijvoorbeeld als een T-800 kunt spelen. Hierdoor heb je wat meer variatie in de game, maar het blijft niet echt lang leuk.

Opgepoetst

Terminator: Resistance Complete Edition is geen nieuwe game, maar een opgepoetste versie van Terminator: Resistance uit 2019. Blijkbaar was er vraag naar deze versie, had de ontwikkelaar gewoon zin in deze game op te poetsen óf probeert de uitgever nog wat exemplaren te verkopen na een tegenvallende eerste release. Hoe dan ook; de game ziet er inderdaad een stuk beter uit dan voorheen, maar in 2019 voelde het geheel al wat ouderwets aan en daar is nu niets aan veranderd. De besturing en animaties komen nog steeds wat houterig over, wat enorm veel van de ervaring wegneemt.

De eerste levels van de game voelen dan ook erg aan als een verplicht nummer, waarbij de urgentie en grootsheid van de ‘war against the machines’ niet echt overkomt op de speler. Als je wel wat vaker een FPS hebt gespeeld, weet je vaak precies wat er gaat gebeuren en waar de tegenstanders vandaan komen. Ondertussen kom je wel wat personages tegen, waarmee je een praatje kan maken, maar de conversatieopties zijn beperkt en mede daardoor voelen deze momenten meer aan als een lopende band, dan dat het daadwerkelijk verschil maakt.

Gameplay

Hierboven benoem ik de lopende band en dat is precies de strekking van de game. Je komt onderweg nog van allerlei objecten tegen die je mee kunt nemen en daar iets van kunt craften, maar omdat het zo uitgestippeld op je pad ligt, ben je hier en daar eigenlijk alleen maar op knopjes aan het drukken om iets te laten gebeuren. Het is niet zo dat je enig invloed hebt op het proces of dat je op zoek gaat naar bepaalde objecten, want je komt ze een voor een tegen op je pad. Doordat alles zo aanvoelt als een lopende band, komen de sterkere stukken minder cool over.

Het is namelijk niet zo dat de game enorm slecht is, de sfeer wordt hier en daar aardig neergezet, al blijft de schaal minimaal. Toch waren er regelmatig shootouts waar ik als Terminator-fan wel van heb genoten, al vond ik geen enkele tegenstander angstaanjagend overkomen. Maar zodra je aan de slag mag gaan met plasmawapens, wordt de schade die je aanricht een stuk groter en vergeet je bijna hoe houterig de game zich presenteert. De wapens van de Terminator klinken overigens wel geinig, al lijkt het soms alsof de game veel meeslepender had geweest als de wapens bij inslag meer geluid en impact zouden hebben, het komt nu wat zwak over.

Over smaak valt niet te twisten en als je naar de meningen op het internet kijkt, dan valt het op dat veel mensen wel te spreken zijn over deze game. Zelf zie ik het er niet in, ondanks mijn liefde voor de franchise en games in het algemeen. Na zo’n dertig jaar aan ervaring in het spelen van first person-games is het niet gek dat sommige spellen aanvoelen als vele andere games daarvoor. Je doet er dus altijd goed aan de game zelf uit te proberen en je eigen mening erover te vormen, maar bij mij klikte het niet.

Conclusie

Terminator: Resistance Complete Edition is een opgepoetste versie van een game die in 2019 al ouderwets aanvoelde. Ja, het ziet er zeker mooier en scherper uit, maar de gameplay is nog altijd even lineair en voorspelbaar. Er zijn momenten waarbij de Terminator-vibe aardig overkomt, maar deze momenten zijn schaars en wat zwak in uitvoering. Het is jammer dat er zo weinig goede Terminator-games zijn gemaakt, de franchise leent zich er uitstekend voor, zou je zeggen. Terminator: Resistance Compleet Edition is gek genoeg een van de beste Terminator-games ooit, maar dat zegt meer over de andere games.


Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d