Home Gadgets Steeds meer Nederlanders zadelen nabestaanden met ongewenste digitale nalatenschap op

Steeds meer Nederlanders zadelen nabestaanden met ongewenste digitale nalatenschap op

by Mark van Truijen

59 procent van de Nederlanders heeft nog nooit nagedacht over wat er na overlijden met zijn of haar online profielen moet gebeuren. Dat blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Nuvema. Opvallend is, dat bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) wil dat zijn of haar nabestaanden die beslissing nemen. En dat terwijl maar liefst 59 procent helemaal geen social media accounts van overleden familie en vrienden wil beheren. Een groeiend aantal Nederlanders zit er niet op te wachten om na iemands overlijden beslissingen te moeten nemen over zijn of haar Facebook, Instagram, LinkedIn of Snapchat, of misschien wel dating account.

Nog maar weinig mensen zijn zich ervan bewust dat zij tijdens hun leven een enorme hoeveelheid data aanmaken, die voor altijd online blijft staan en waarmee nabestaanden geconfronteerd worden. Zo heeft 81 procent van de Nederlanders helemaal niets geregeld met betrekking tot zijn of haar digitale nalatenschap. Inmiddels is dan ook bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders al wel eens geconfronteerd met een ‘spookaccount’: een online profiel van iemand die al overleden is.

 

Emile de Jong, directeur van Nuvema: “Een verjaardagsnotificatie van iemand die overleden is, een vriendschapssuggestie via Facebook of een gepersonaliseerde nieuwsbrief van een forum waar een overledene actief was – het zijn voor nabestaanden pijnlijke momenten als er niets met de profielen gebeurt. Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren dat we onze sociale nalatenschap graag door nabestaanden laten regelen, maar dat nabestaanden daar juist niet op zitten te wachten. Een moeilijke situatie als je ermee geconfronteerd wordt. In een tijd van rouw moeten nabestaanden hun aandacht verdelen over het regelen van de uitvaart, het op de hoogte stellen van instanties en het verdelen van vermogen en spullen – een zware periode. Daar komt nu ook nog het groeiende aantal digitale-mediaprofielen bij. Het is van belang dat iedereen nadenkt over wat er na het overlijden moet gebeuren en – waar mogelijk – vast voorbereidingen treft.”

 

42 procent wil dat profielen verwijderd worden

Slechts acht procent heeft weleens met iemand gepraat over zijn of haar eigen digitale nalatenschap en nog eens acht procent heeft voor nabestaanden wachtwoorden en gebruikersnamen opgeslagen. Een aantal mensen (twee procent) schakelt een organisatie in om na overlijden zorg te dragen voor zijn of haar online profielen. Ondanks het feit dat nog maar zo weinig mensen iets geregeld hebben, willen veel Nederlanders (maar liefst 42 procent) wel dat hun online profielen verwijderd worden. Slechts acht procent wil dat alles online blijft staan. Vijf procent heeft als wens dat zijn of haar digitale profiel een online gedenkplaats wordt.

 

Steeds meer nabestaanden ongewenst opgezadeld met digitale profielen

Nuvema voerde in 2011 en  2013 hetzelfde onderzoek uit. In 2013 gaf 65 procent aan nog nooit te hebben nagedacht over zijn of haar digitale nalatenschap. Toen vond 31 procent dat zijn of haar nabestaanden moesten bepalen wat er met digitale profielen moet gebeuren – ten opzichte van dat jaar vond er dus een flinke stijging plaats in 2015 (63 procent).

 

Op 5 oktober 2015 start Nuvema met een nieuwe campagne om Nederlanders bewuster te maken van hun digitale nalatenschap. Meer informatie over online rechten van overledenen, online rouwverwerking, de officiële mogelijkheden om een account te verwijderen, straatinterviews over social media na overlijden en tips om nabestaanden zorgelozer achter te laten, vindt u op:http://www.nuvema.nl/social-media-testament/onderzoek-2015. Het bedrijf biedt hulp met het zogenaamde Social Media Testament waarin je per account gebruikersnaam en e-mailadres kunt registeren, en kunt selecteren wat er moet gebeuren na overlijden. Daarnaast biedt Nuvema een handleiding voor het aanpassen of verwijderen van accounts van een overledene.

 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x