Home Gadgets Sony WH-1000XM5 Review

Sony WH-1000XM5 Review

by Mark van Truijen

We kregen de kans om de nieuwe Sony XM5 headphones te testen en te reviewen, wat krijg je nou eigenlijk voor ongeveer 400 euro? Ik kan je nu alvast verklappen dat je de beste noise cancelling koptelefoons krijgt die je maar kan vinden. Mocht jij een beter paar kennen, laat het me weten ik ga graag de vergelijking aan. Maar voor nu, laten we even dieper in de Sony XM5 duiken. Wat opvalt is een klein redesign vergeleken de XM4, hij lijkt iets compacter geworden.

Het valt dus direct op dat de XM5 een ander uiterlijk heeft meegekregen, hij is wat simpeler van opzet, iets strakker en moderner misschien ook wel. Daarnaast zodra je ze oppakt merk je dat het gewicht er echt niet toe doet. Met maar 250 gram zijn ze goed aan de lichte kant, daarbij is de hoofdband dun opgezet en zijn de oorschelpen goed en strak ontworpen. Ook voor de grote oren zijn deze ideaal. Het enige waar ze op hebben in geleverd is het inklappen, ze zijn niet zoals de XM4 inklapbaar zodat je een kleinere draagtas kan gebruiken. Je ziet het eigenlijk al in de case die je bij de XM5 krijgt, je ziet daar al een verschil in grote. De draagtas die erbij zit is van zichzelf erg stevig, het zorgt ervoor dat je de XM5 veilig mee kan vervoeren zonder bang te hoeven zijn dat deze beschadigd.

Dan even verder, de oorschelpen zijn zoals gezegd eigenlijk precies goed, wat mij betreft, kleine en grote oren passen erin. Ze zijn gemaakt van dat zachte leer, voelend daardoor extra comfy aan op je hoofd. Ze hebben een beetje van dat memory foam erin verwerkt, want de kussens zullen altijd weer de vorm terug nemen die het had. Dat gezegd, ze zitten zo lekker op je hoofd dat het niet irriteert als je er lange wandelingen mee maakt of langer dan een uur op hebt. Wat het zelfs zo is, is dat je op een moment niet eens door hebt dat je ze op hebt. Ze zijn goed af te stellen, ook voor mij met mijn grote hoofd. Kan ze perfect instellen zodat het eigenlijk de perfecte pasvorm op mijn hoofd krijgt.

Wat niet veranderd is, of althans bijna niet, zijn de controls. We vinden een aan knop welke in pairing mode gaat als je dubbel drukt, dan is er nog een knop voor het wisselen tussen noise canceling en ambient sound. Dit maakt het wisselen even wat makkelijker dan dat je dit via de app dient te doen. Het is ook een stuk veiliger als je in het verkeer beweegt. Dan zijn er de bekende touch controls, deze zijn voor volgende, vorige, volume, play en pause. Ik vond ze bij de XM4 al heel relaxt werken, dat is dan ook niet veranderd. Ze reageren soepel en strak en waar ik voorheen weleens miste als ik een vorig nummer wou doen, ging dat dit keer eigenlijk soepel. Het werkt gewoon stukken beter dan dat het was. Daarnaast is er ook een lange druk mogelijk, deze activeert de voice assistent(Google, Siri, Alexa) hiermee kan je dus stem geduurd opdrachten geven.

Een kleine leuke feature die ik gevonden had, wat nou als je je batterij wilt weten, ga je dan de app openen? Nee, je drukt op de aan/uit knop en krijgt via een stem je batterij vermogen te horen. Extreem handig, vond ik zelf. Daarnaast heeft de headset ook weer het besef dat hij op je hoofd zit of niet, zodra je hem even afdoet zal hij pauzeren waar die mee bezig is. Zo zal je boek niet stiekem verder gaan als je toevallig in een luister boek zat.

Dan over het geluid, want daar kan je toch ook wel wat over zeggen. Standaard, zo uit de doos geeft de headset een lekker geluid, perfect voor zoals gezegd die boeken of muziek. Maar wil je meer, meer bass, meer diepte, dan zal je toch even wat moeten doen. Via de app kan je eigenlijk alles doen. Het geluid van de headset is van zichzelf heel steady, goed gebalanceerd, waar de bass niet over aanwezig is en je dus perfect alle soorten muziek kan luisteren, dit ook zonder dat de headset gaat kraken, ja zelfs op max volume.

Vanaf het moment dat je de koptelefoon namelijk opzet en aanzet, vergaat de wereld om je heen en duik je de wereld van muziek in. Dit alles komt ook door de noise cancelling, welke volgens Sony het beste tot nu toe is. Maar ik kan alleen maar benadrukken dat dit klopt, het geluid vervaagt en de muziek stijgt. Ik kan het alleen maar romantiseren, want wauw wat werkt dit fijn en goed. Volgens Sony heeft de NC ook een soort AI ingebouwd, deze zal zich kalibreren aan de omgeving en de plaatsen waar jij vaak komt.  Het filtert alle soorten overtollig geluid weg uit de buitenwereld en zorgt dat je misschien net die dingen binnenkrijgt die je dient binnen te krijgen.

Maar mocht je nou echt willen horen wat er om je heen gebeurt dan met een druk op de knop heb je ambient sound. Dit is de geluids-mode die de buitenwereld doorlaat. Je hoort dan even wat meer, je hoort dat mensen tegen je gaan praten, een auto die langs rijdt. Je kan hiermee dus veilig door het verkeer.

Zodra je de XM5 koppelt aan je telefoon krijg je een popup of je de Sony app wilt downloaden. Mocht je dit nou weigeren, dan raad ik je aan deze wel even binnen te halen. De app geeft je namelijk een lading features daar zeg je u tegen.
Laten we de Speak to chat feature even pakken, deze is zowel handig als irritant. Als je deze aanzet, zal de headset namelijk pauzeren als jij begint te praten, maar ook als je gaat mee zingen. Zodra je stopt met praten zal na enkele seconden dit weer door gaan.

Dan hebben we de equalizer, de go to plek voor jou muziek ervaring. Hier kan je eigenlijk alles instellen zodat de muziek zo klinkt als jij hem wilt hebben. Van een dikke zware bass tot goeie vocals. Je kan het gewoon allemaal instellen zodat jij die perfecte muziek ervaring ervaart die je altijd wilde.

De headphones zijn ook weer te connecten met meerdere apparaten, een telefoon en een tablet bijvoorbeeld. Waar jij iets begint af te spelen zal de koptelefoon naar wisselen. Helaas is de app misschien ook wel het grootste minpunt dat er is. De app vraagt je namelijk om toestemmingen waarvan je kan denken waarom wil je daar toestemming voor, maar ook je wordt verplicht bijna tot het maken van een account. Nu vind ik dat niet heel erg, maar ik geloof dat er mensen zijn die dat wel minder fijn kunnen vinden, dan zijn er nog de updates, het zijn er geregeld wat en ze zijn niet super snel.  Maar je kan natuurlijk altijd zonder de app, want het is geen verplichting om deze te gebruiken.

Waar ik de koptelefoon het meeste voor gebruik is muziek en boeken, maar soms wordt ik gebeld en wil ik natuurlijk dat ik goed verstaanbaar ben, maar ook dat ik de ander goed kan horen. De XM5 komt met vier microfoons per schelp, dat maakt 8 in totaal. Vier van deze gebruik je bij het bellen, zodat de gesprekken helder en zonder teveel andere geluiden is. Ik kom goed en duidelijk over en maakt de gesprekken dan ook prettig om te hebben via de headset.

Maar hoelang gaat dit alles dan mee? Hoelang kan je doen op één lading?? De Sony XM5 doen, eenmaal vol opgeladen, een goeie 30 uur mee, je kan dus echt wel even zonder dat je ze hoeft op te laden. Heb je een lange vlucht voor de boeg, een ander soort reis en je hebt hem opgeladen. Weet dan dat je pas op je plaats van bestemming of pas thuis weer hoeft op te laden. Mocht hij nou toch leeg zijn en je wilt even snel laden, dan heb je met 3 minuten lading al een goeie 3 uur aan luisterplezier. Zo zit je dus eigenlijk nooit echt zonder koptelefoon.

Al met al is de Sony XM5 een opvolger waar je u tegen zegt. De prijs is spicy, maar wat je krijgt voor dit geld is echt bizar. Het is voor mij de beste over ear headphones op de markt. Ik ben zo verwend geraakt dat geluid een must is geworden en deze levert hoe ik het wil.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x