Home Gadgets Sony Bravia A80K review; met A3000 soundbar, SW3 Subwoofer

Sony Bravia A80K review; met A3000 soundbar, SW3 Subwoofer

by Mark van Truijen

Ik ben echt een fan van een goeie TV, ik kan dan ook echt wel even door de winkels lopen en televisies bekijken. Niet om te kopen, maar gewoon even kijken naar wat er is en wat je tegenwoordig kan met een televisie. De tijd van enkel kijken is namelijk wel een beetje voorbij. Ik wil buiten goeie beeldkwaliteit ook andere functies op mijn televisie. Puur omdat het kan en omdat het het gemak vaak beter maakt. We hebben al wat monitoren mogen testen, ook weleens een televisie en nu mochten we de Sony BRAVIA XR A80K 4K OLED testen.

Waar de Sony Bravia mij echt blij mee maakt is de stap van Android naar Google TV. Okey, misschien is het voor de nerds echt top. Er gebeurt namelijk heel veel op je homescreen. Er zit nu een algoritme in je televisie die je bepaalde zaken aanraad. Maar of die het nu bij het juiste einde heeft, persoonlijk vind ik de aangeraden zaken echt ver uit mijn kijk hoek liggen. Ik was gelukkig al Google TV gewend, dus maakte het wat makkelijker om te navigeren. Wat ook makkelijk is, is het hele Google systeem en de ondersteuningen voor apps, er zijn er zoveel te vinden en je kan het ook nog eens aanroepen met je stem. Daar moet je wel van houden hoor, beetje praten tegen je TV.

De A80 maakt gebruik van infinite contrast, dit houdt in dat de hoeveelheid zwart in beeld ook echt goed zwart is. Maar niet alleen het zwart komt tot zijn recht, de kleuren van de Sony zijn echt adembenemend. Ook de overgang van duistere scenes naar het meest kleurrijke kan deze echt perfect aan. Je ziet geen sporen terug of zo een waas over het scherm. Kleuren zijn echt schitterend voor het oog. Misschien ga je zelfs anders tegen films aankijken. De A80 gaat in Cinema mode voorbij aan alle negativiteit die er heerst omtrent OLED’s. Ik zit niet heel ver van het scherm af, metertje of 2, maar het is één en al genot.
Het OLED paneel van Sony houdt in dat elke pixel zijn eigen licht produceert, hierdoor krijg je dus die echte zwartheid of witte kleuren op je scherm.

Als we even kijken naar het design van de Televisie, het is toch belangrijk aangezien het vaak of aan je muur hangt of in je kamer staat. Ik vind een mooi strak ontwerp wel fijn. De Sony Bravia kiest dan ook voor een minimalistisch design, met aan de voorkant gekozen een randloos ontwerp. Wat fijn is, is dat je de voeten  van de TV zo kan positioneren als jij wilt, of heel breed in de hoeken of juist dichtbij elkaar. Zo past hij ook op elk TV meubel dat je je maar kan bedenken. Maar ook een kleine of een grote soundbar past er daardoor goed onder. Het scherm is vrij strak en dun, enkel aan de achterzijde vind je dan nog een sectie die eruit steekt, deze is voor alle drivers en andere toeters en bellen die het scherm aanstuurt.

Naast beeld is geluid ook erg belangrijk, wij hebben eigenlijk direct de Sony A3000 soundbar erbij aangesloten met bijpassende subwoofer. Ik kan dus niet een goed oordeel geven over het normale audio geluid, ik kan je enkel vertellen hoe de ervaring was met A3000. Wij hadden voor de beeldvorming de A3000 subwoofer, de SA-R3S speakers en de SW3 subwoofer. Dit totale plaatje geeft een partij geluid. Het is alsof je bioscoop naar je huiskamer brengt. Ik vind die Youtube video’s waar ze het geluid uittesten doormiddel van filmpjes ideaal. Je krijgt dan eigenlijk een perfect geluiddemonstratie.

De televisie komt ook met een aantal leuke features en innovaties, zo heeft de televisie de contrast functie waar ik eerder over sprak. Maar ook heeft het een temperatuur sensor, dit om te zorgen dat pixels evenredig belicht zijn en daardoor het beste effect leveren. Dit alles wordt aangedreven door de Cognitive Processor XR, deze doet eigenlijk heel subtiel het manipuleren van elk element van het beeld, dit om deze zo natuurlijk mogelijk naar je toe te brengen en zo dicht mogelijk bij de realiteit te brengen qua kleur en belichting. Ik vind het persoonlijk echt heel vet werken als je erop gaat letten dan zijn die kleuren echt heel nice, niet dat fletse wat je soms ziet.

Wat belangrijk is om te weten dat de A80 vier HDMI aansluitingen heeft, maar twee daarvan ondersteunen 4K/120HZ en VRR. Dit is vrij belangrijk, want dan weet je waar je de Xbox en Playstation op moet aansluiten. Daarnaast moet je ook handmatig nog even de goeie instellingen selecteren in de TV, dit maakt het naar mijn beleving niet echt plug en play. Ik ervaar dit zelf als wat omslachtig. Wat ik je wel kan aanraden is om absoluut niet in de Dolby Vision mode terecht te komen. Hierin zal je gecapped worden op 60hHz, dat is zonde als je wel de juiste apparatuur hebt. Verder heb ik met games als Call of Duty, Forza Horizon 5, God of War Ragnarok echt de mooiste beelden voorbij zien komen. Het gamen op de A80K is echt wel een genot. Ondanks dat voor Call of Duty multiplayer ik echt neig naar een monitor, is voor de story mode zo een TV echt een lust voor het oog.

Als ik de televisie moet opsommen is deze met de ondersteuning voor 4K op 120Hz echt een aanrader voor de gamers onder ons. Je krijgt echt de gruwelijkste beelden en in de nieuwste games zie je echt welk verschil deze tv maakt. Het Google OS moet je aan wennen, maar als dat nou alles is. Verder doet de nieuwe processor meer dan je zou denken en maakt het echt het beeld tot een waar spektakel.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x