Home Movies Slash-O-Rama met eregast William Lustig bij Imagine Film Festival 2019

Slash-O-Rama met eregast William Lustig bij Imagine Film Festival 2019

by Mark van Truijen

Tijdens het Imagine Film Festival van 10 t/m 20 april in EYE te Amsterdam is er dit jaar ook speciale aandacht voor de slasher-film in het themaprogramma Slash-O-Rama. In de jaren tachtig was de slasher-film ongekend populair bij het grote publiek. En de magie van het genre dat de psychopathische sluipmoordenaar populair maakte, blijkt nog lang niet uitgewerkt. Komende zomer keert de bloeddorstige pop Chucky terug in de remake van Child’s Play en ook remakes van Friday the 13th en Maniac Cop zijn aangekondigd. Imagine Film Festival eert de grondleggers van het genre met een bescheiden retrospectief onder de titel Slash-O-Rama. Eregast is niemand minder dan regisseur en distributeur William Lustig.

John Carpenters Halloween werd op 23 mei 1979 in Nederland uitgebracht. Het was de eerste, en waarschijnlijk de beste, van een golf van slasherfilms, een genre dat over het algemeen als minderwaardig werd beschouwd door de filmcritici, dat zijn hoogtijdagen beleefde in de jaren 80 en in het midden van de jaren 90 een heropleving kende met de Scream-franchise. In de jaren tachtig heersten Michael Myers, Jason Voorhees en Freddy Krueger over het slasher-universum, met de body count als belangrijkste verhaallijn en the final girl als hoofdpersoon. Inmiddels worden de klassiekers van het genre in remakes en reboots in ere hersteld. Die herwaardering inspireerde Imagine tot een bescheiden retrospectief onder de titel Slash-O-Rama!. Daarin onder meer die andere oer-slasher Friday the 13th en twee films van onze eregast, filmmaker en distributeur William Lustig. Hij zal in een career talk meer vertellen over zichzelf, zijn films en zijn carrière en zal een inleiding geven bij zijn twee films.

William-Lustig

William Lustig (New York, 1955) groeide op in de smoezelige bioscoopjes aan de New Yorkse 42nd Street. Niet zo vreemd dus dat het ruige New York van de jaren 70 en 80 een hoofdrol speelt in zijn beste films, zoals ManiacVigilante, en Maniac Cop. In die films was de vervallen stad het werkterrein van seriemoordenaars, genadeloze wrekers en moordende politiemannen. Maar Lustig deed aan 42nd Street ook een levenslange liefde op voor de zeker in die tijd nog obscure Europese genrefilm. Nadat hij in 1996 zijn speelfilmcarrière had afgesloten, nam de gepassioneerde filmfan het stokje over. Sinds 2002 is Lustig CEO van dvd/blu-ray label Blue Underground, waar hij verantwoordelijk is voor schitterende heruitgaven en restauraties van genreklassiekers, waaronder Dick Maas’Amsterdamned.

Filmlijst

  • Friday the 13th – Sean S. Cunningham (Verenigde Staten 1980)

Een groepje jongeren gaat in een afgelegen zomerkamp aan de slag om de locatie op orde te brengen voor bezoekers. Terwijl ’s avonds een hevig onweer losbarst, vallen ze een voor een ten prooi aan een mysterieuze moordenaar. Oerversie van alle summercamp-slashers lardeert zijn simpele plot met creatieve special make-up effects van de hand van meestergrimeur Tom Savini.

  • Eyes of a Stranger – Ken Wiederhorn (Verenigde Staten 1981)

Tv-verslaggeefster ontdekt dat een van haar buren weleens de man zou kunnen zijn die in het zonnige Miami een spoor van verkrachte en vermoorde vrouwen achterlaat. Met haar onderzoek brengt ze niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook haar dove en blinde zusje Tracy. Ooit geweten dat Jennifer Jason Leigh debuteerde in een van de betere sleazy slashers uit de vroege jaren tachtig? Dan weet je dat nu!

  • Just Before Dawn – Jeff Lieberman (Verenigde Staten 1981)

Vijf jongeren trekken per camper de bergen in, waar een van hen een stukje grondbezit. Eerder zagen we al hoe een man werd afgeslacht door een grinnikende dikzak met een machete. Het vervolg laat zich raden. Of toch niet helemaal? Vroege slasher waarin een onheilspellende rol is weggelegd voor moeder natuur, en de psychopaat van dienst ook nog een verrassing voor ons in petto heeft.

  • Maniac – William Lustig (Verenigde Staten 1980)

Frank Zito woont alleen in een klein appartement in Manhattan. ’s Nachts gaat hij eropuit om vrouwen te vermoorden. Hun scalp bevestigt hij aan etalagepoppen, waarvan hij een collectie in zijn slaapkamer heeft. Een ontmoeting met fotografe Anna verandert zijn leven. Hij wordt teruggeworpen in zijn verleden, met vergaande gevolgen.

  • Maniac Cop – William Lustig (Verenigde Staten 1988)

New York wordt onveilig gemaakt door een politieagent die links en rechts mensen vermoordt. De verdenking valt in eerste instantie op Jack Forrest (Bruce Campbell), die zijn onschuld moet bewijzen én de echte maniak te pakken moet zien te krijgen. Late jaren tachtig-slasher heeft niet alleen het groteske smoelwerk van zijn psychopaat mee, maar ook het ruige New York van voor de gentrificatie.

Praktische informatie
Imagine Film Festival vindt in 2019 plaats van 10 tot en met 20 april in EYE Filmmuseum te Amsterdam. Kaartverkoop verloopt via EYE en zal in maart 2019 van start gaan. Op de hoogte blijven van alle laatste nieuwtje

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: