Samsung en partner Compaan maken samen beeldzorg in Nederland mogelijk. Compaan faciliteert beeldzorg voor de wijkverpleging met tablets van Samsung. Met deze tablets draagt Samsung bij aan het ‘digitaal tenzij’ beleid van thuiszorgorganisaties die zich aansloten bij Compaan. Uit nieuw onderzoek onder drie grote ouderenzorg-organisaties (Carinova, BrabantZorg en Sensire) komt naar voren dat ze gezamenlijk in 2021 al 23.000 uur zorgtijd bespaarden. De veiligheid en gebruiksvriendelijkheid staan hierbij hoog in het vaandel. Het Samsung ‘Knox security platform’ op de tablets sluit naadloos aan op de software van Compaan. Het platform biedt de benodigde veiligheidstoepassingen én maakt het mogelijk om de software van de tablet zo aan te passen dat iedereen het eenvoudig kan gebruiken.
Nu arbeidskrapte in de zorg een steeds groter probleem wordt, is de urgentie om slimmer en efficiënter te werken hoog bij thuisorganisaties. Om de zorg ook in de toekomst toegankelijk en beschikbaar te houden, is verdere digitalisering essentieel. Beeldzorg speelt hierbij een belangrijke rol. Onderzoek bij drie grote thuisorganisaties toont aan dat het vervangen van een fysiek zorgmoment voor een beeldzorgmoment een gemiddelde tijdsbesparing oplevert van bijna 13 minuten per zorgmoment. Dit leverde organisaties Carinova, BrabantZorg en Sensire gezamenlijk een besparing op van 23.000 uren.
“Samsung is blij om, samen met partner Compaan, met technologie bij te kunnen dragen aan de Nederlandse gezondheidszorg”, zegt Erik Seure, Head of Sales en Marketing B2B van Samsung Benelux. “De veiligheid van gegevens is essentieel in de zorg. Beeldzorgmomenten zijn veilig en gebruiksvriendelijk door het ‘Knox security platform’ die voor de benodigde veiligheidstoepassingen zorgen en het mogelijk maken om de software van de tablet zo aan te passen dat iedereen het eenvoudig kan gebruiken.”
Beeldzorg wordt het meest ingezet voor:
- Medicatiebegeleiding: samen op de juiste tijd de juiste medicatie innemen.
- Assisteren bij verpleegkundige handelingen: bijvoorbeeld saturatie meten en insuline spuiten.
- Psychosociaal: gesprekken voeren ter ondersteuning bij eenzaamheid, depressie, rouw, etc.
- ADL (Algemene Dagelijks Levensverrichtingen): veiligheid bieden op afstand, begeleiden dagstructuur, bijvoorbeeld in de ochtend bellen om te controleren of iemand heeft ontbeten.
- Ondersteunen van mantelzorg: bijvoorbeeld leren omgaan met aankleedhulp zoals een steunkousapparaat.
Meneer Dunnewind, cliënt van zorgorganisatie Carinova, maakt gebruik van beeldzorg voor controle van zijn medicatie. Voorheen kwam er 3 keer per dag iemand van het wijkteam langs om te controleren of hij zijn medicatie innam. Door het inzetten van beeldzorg krijgt meneer Dunnewind nu, via de tablet, twee keer per dag zorg voor controle op de medicatie inname. Meneer Dunnewind: “Het is makkelijk in gebruik en heel handig. De Compaan is een ontlasting van de zusters van Carinova. Ik hoef niet meer thuis te blijven wachten tot er iemand langs komt en heb hierdoor meer vrijheid in gaan en staan.”
Onderzoeksresultaten: tijdsbesparing en tevreden cliënten
In 2021 bedienden Sensire, Carinova en BrabantZorg maandelijks gemiddeld 670 beeldzorgcliënten en in totaal vonden er 125.077 beeldzorgmomenten plaats. De gemiddelde besparing per zorgmoment is 12,7 minuten: waarvan 6,9 minuten zorgtijd en 5,8 minuten reistijd. Hiermee bespaarden ze in totaal 23.048 uur. Doorgerekend naar personeel betekende dit dat er maar liefst 22,7 zorgprofessionals minder nodig waren. De ambitie van de zorgorganisaties is om de inzet van beeldzorg te vergroten. Op den duur zal dit dus nog meer zorgprofessionals vrijspelen. Als deze cijfers worden doorgerekend naar de totale populatie van thuiszorgcliënten in Nederland (300.000 op elk moment), waarvan minimaal 10% in aanmerking komt voor beeldzorg, dan bespaart dat 1,7 miljoen uur zorgtijd per jaar.
De klanttevredenheid is hoog. Zo is 86% tevreden over de ontvangen beeldzorg. Maar dat niet alleen; 65% voelt zich minder eenzaam en 58% ervaart een betere kwaliteit van leven. Dit wordt ook onderschreven vanuit de zorg zelf: “We merken vaak dat de cliënt zo enthousiast is dat we eigenlijk al wat minder hoeven te komen. Dat draagt echt bij aan de eigen regie en het welbevinden van de cliënt”, zegtDenise Lenferink, wijkverpleegkundige bij Carinova.
De drie organisaties onderschrijven dat om tot deze resultaten te komen, aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Essentieel is een heldere visie vanuit het bestuur op beeldzorg. Maarten van Rixtel, Sensire: “Zorgtechnologie zal, vanuit de filosofie ‘digitaal tenzij’, een integraal onderdeel van de zorg worden. We willen dat zorg op afstand een standaard interventie wordt die onze mensen kunnen inzetten, in plaats van iets wat ‘erbij’ komt. Deze sterke visie en het draagvlak bij de bestuurders is een van de succesfactoren voor de snelle opschaling van beeldschermzorg bij Sensire.”