Home Movies Robert Jan Stips plays SUPERSISTER – 3 april op CD DVD

Robert Jan Stips plays SUPERSISTER – 3 april op CD DVD

by Mark van Truijen

Toetsenist Robert Jan Stips maakte jarenlang furore in de bands Golden Earring, Sweet d’Buster en NITS. Hij startte zijn muzikale carrière eind jaren zestig met SUPERSISTER. Van deze inmiddels legendarische band speelde Stips op 5 juli 2015 in het Beauforthuis in Austerlitz integraal de eerste drie LP’s: Present from Nancy, To the Highest Bidder  en Pudding en Gisteren. Hij deed dat op drie grand piano’s: een Steinway, een Fazioli en een Bechstein. Een uniek concert dat door Just Entertainment op 3 april a.s. uitgebracht wordt op de CD/DVD combinatie Robert Jan Stips plays SUPERSISTER – Present tot the Highest Pudding. Een muzikaal momentum.

Over SUPERSISTER
Bij het beluisteren blijkt de muziek SUPERSISTER een stuk minder vergeeld dan menig andere popmuziek uit het begin jaren 70 en wordt in binnen- en buitenland ook nu veel beluisterd en gewaardeerd. Misschien komt dat omdat SUPERSISTER destijds haar eigen roots nooit heeft willen verloochenen en – ondanks het feit dat ze ruimhartig door de Canterbury-scene werd opgenomen – zichzelf altijd verwant heeft gevoeld met continentale Europese pop- en moderne klassieke muziek. Meer met de Nederlandse school – Andriessen, Peter Schat – dan met de in popkringen vaak als eerste in het oor springende rock, blues & soul uit Amerika.

Die elementen, vermengd met een flinke dosis relativerende humor, zorgden er o.a. voor dat waardering niet alleen uit Nederland kwam: het feit dat de toonaangevende BBC diskjockey John Peel SUPERSISTER op zijn eigen label in Engeland uitbracht en in zijn privé muziek-schatkistje overal mee naar toe nam, spreekt boekdelen.

Nadat de band door het wegvallen van fluitist Sacha van Geest en bassist Ron van Eck de muziek niet meer zelf kon uitvoeren, merkte toetsenist/zanger Robert Jan Stips dat dankzij de rijkheid aan thema’s en sferen SUPERSISTER ook ‘alleen aan de vleugel’ zeer goed uitvoerbaar is. Toen hem na zo’n soloconcert in het Beauforthuis in Austerlitz vorig jaar  werd gevraagd of hij misschien een interessant experiment wist met de drie aldaar aanwezige vleugels, was al snel het idee geboren om in ‘ster-opstelling-met-draaikruk‘ de eerste drie SUPERSISTER LP’s (Present from Nancy, To the Highest Bidder, Pudding en Gisteren) op die drie vleugels – met elk een heel eigen karakter – integraal uit te voeren.

Specificaties DVD
Speelduur: 100 minuten | Taal: Engels | Kijkwijzer: Alle Leeftijden | Beeldformaat: 16:9 | Audio: Dolby Digital 2.0 | CAP: €24,99| Distributeur: Just Entertainment |

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x