Centraal in Mario Maker staat het ontwerpen van verschillende levels. Hierin ben je vrij om te bouwen en knutselen wat je wilt, alles wat je verbeelding aan kan. Bijna alle bouwmiddelen zijn overgenomen van de WII U versie. Je kan levels maken in 4 verschillende Super Mario-stijlen. Dit zorgt er voor dat elk level dat je maakt als nieuw voelt. Oneindig plezier dus.

Ga maar creatief doen

Wanneer je de game aanzet kan je eigenlijk al gelijk beginnen met bouwen. Op het onderste scherm gebeurt alles. Hier kan je de levels gaan bouwen. Op de boven- en zijkant van je scherm zie je de tools om mee te bouwen. Op je bovenste scherm kan je zien hoe het eind resultaat er uit zal zien. Dit is niks veranderd met de WII U versie.

Vanwege een kleiner scherm zien alle voorwerpen er wel wat kleiner uit. Toch is het nog allemaal goed te over zien. Nintendo heeft handige oplossingen bedacht om er toch voor te zorgen dat alles overzichtelijk blijft en goed om mee te werken.

Super Mario Maker 3DS review

Een rare vogel

Wanneer je aan het bouwen bent zie je boven in je onderste scherm de elementen die je via de stylus naar je level kan slepen. In het begin zal nog niet alles vrij gegeven zijn, maar hoe je dat doet komen we later op terug.

De levels kan je in 4 verschillende stylen maken: Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Super Mario World en New Super Mario Bros. Het schakelen tussen de levels gaat soepel en ziet er grappig uit. Elke keer als je wisselt lijkt het een totaal ander level.

Kom je er even niet uit dan kan je gemakkelijk de hulp inschakelen van Mashiko of de ‘grappige/gestoorde’ duif Yamamura.

Ben je nieuw bij het maken van Mario Levels? Volg dan de lessen van Mashiko en Yamamaura om op een gemakkelijke en begrijpelijke manier het ontwerpen stap voor stap te leren. Je staat vrij om op elk moment te stoppen met de lessen. Ook zijn de lessen niet verplicht, wat fijn is voor mensen die al bekent zijn met de WII U versie.

Er zijn echter wel wat limieten aan het ontwerpen. Zo kan je bijvoorbeeld geen levels in de woestijn maken of Mario van een heuvel laten glijden.

Super Mario Maker 3DS review

Mario kent geen WIFI (en Amiibo)

Wanneer je elk stukje creativiteit hebt gebruikt om een level te maken wil je die (net zoals bij de WII U) zo snel mogelijk met de rest van de wereld delen. En dan kom je bij het punt.. Super Mario Maker 3DS ondersteund geen online support. Het is dus niet mogelijk om je gemaakte level online te zetten. Dit is wel het grootste minpunt van het hele spel. Je kunt gelukkig wel nog je level delen via Streetpass of een lokaal netwerk, maar woon je net als mij in een boeren dorp, dan is de kans dat je iemand tegen komt zo ongeveer gelijk aan 0%.Het delen vergt dus dat je mensen moet tegenkomen via Streetpass of dat je vrienden moet hebben die het spel ook hebben.

Terwijl je op de WII U heel makkelijk gebruikers kon opzoeken is dit bij de 3DS ook onmogelijk. Je kan online een beperkt aantal levels spelen die mensen op de WII U hebben gemaakt, maar daar kan je geen ster of reactie bij zetten. Verder kan je wanneer je een leuk level hebt gespeeld niet naar deze gebruiker zoeken om meer levels te spelen. Je kan ook het level niet opslaan. Hiermee is het maken van vrienden via Super Mario Maker als sneeuw voor de zon verdwenen.

Verder is er in de 3DS versie geen amiibo support bekent. Dit maakte het maken van een Nintendo karakter gerelateerd level zo leuk. Als Link een Mario stijl dungeon spelen, of als Captain Falcon spelen is nu niet meer mogelijk. Het is niet helemaal duidelijk waarom Nintendo dit heeft gedaan. Het zal waarschijnlijk met te weinig ruimte te maken hebben.

Ondanks deze grote minpunten is er nog steeds genoeg levels om te spelen en kan je lang veel plezier hebben van dit spel. Het is alleen even wennen als je de WII U versie gewend bent.

 

 

Toch nog een groot aanbod

En laten we wel eerlijk zijn: het aanbod van Wii U-levels is in het afgelopen jaar gigantisch geworden. Niet allemaal zijn ze echter toegankelijk: sommige levels zijn zo rijk aan detail dat ze simpelweg te zwaar zijn voor de 3DS. Gelukkig zijn dit slechts uitzonderingen. Nagenoeg alle door spelers gewaardeerde levels grossieren in het aanbod, alleen ontbreekt helaas de optie om ze op beoordeling te rangschikken.

Je kunt ze wel op moeilijkheidsgraad indelen.Het blijft nog steeds leuk om levels te ontdekken. Dit kun je het beste doen in de ‘100 Mario Challenge’, waarbij je, gewapend met 100 levens, een aantal willekeurige levels achter elkaar speelt.

Daarnaast heeft Nintendo nog uit het eigen vermogen geput. Speciaal voor de 3DS heeft de Japanse spellenboer honderd originele levels ontworpen, verdeeld over achttien verschillende werelden. Deze zitten boordevol ideeën die jij zelf weer kunt gebruiken in je eigen creaties. Ieder level bevat bovendien een extra uitdaging, waarmee je medailles kunt verdienen. De opdrachten zijn even divers als hilarisch. Zo moet je in de eerste wereld een level door zien te komen door als Vuurbloem Mario alleen maar Piranha-planten te verbranden.

Super Mario Maker 3DS review

Mario komt wat kilootjes aan!

Hoe verder je komt in de door Nintendo gemaakte levels, hoe lastiger de opdrachten worden. In de derde wereld moet Mario bijvoorbeeld het einddoel bereiken zonder te springen. Hij kan alleen nog springen via trampolines en andere spring voorwerpen. Op deze manier is het spelen van Mario levels weer fris en leuk om te spelen.

Wanneer je zo’n speciaal doel hebt behaald krijg je een medaille. Elk level heeft 2 haalbare medailles. Heb je beide medailles gehaald dan kan je het level ook zelf bewerken via Levelbot. Wanneer je een wereld hebt uitgespeeld krijg je nieuwe elementen om te gebruiken tijdens het ontwerpen van de levels.

Doordat je er wat voor moet doen om nieuwe elementen vrij te spelen zorgt het er voor dat je blijft spelen. De levels zijn namelijk ook zo opgebouwd dat je terwijl je speelt ook inspiratie krijgt om de elementen die je gaat vrij spelen gelijk te kunnen toepassen.

Mario heeft visueel een kleine downgrade

De overgang naar de 3DS is bijna helemaal probleemloos verlopen. Het spel is niet in 3D te spelen, terwijl dat in de vorige Mario-titels wel gewoon kon. Nu vind ik dat persoonlijk niet eens zo erg, maar het feit dat de New Super Mario Bros stijl er visueel behoorlijk downgrade uit ziet wel. Het beeld is een stuk minder scherp en in zijn geheel vind ik het in ieder geval niet mooi uit zien. Dit komt ook door de zwarte balken die je op het bovenste scherm aan de zijkanten zijn.

Super Mario Maker 3DS review

Compleet Mario pakket op de 3DS

Super Mario Maker 3DS is ondanks hier en daar wat beperkingen het meest complete en veelzijdige Mario-spel dat is verschenen op een draagbare handheld. Doordat er oneindig gespeeld kan worden en er genoeg dingen zijn om vrij te spelen blijft dit spel je entertainen. De mogelijkheden zijn oneindig. De medailles zijn ook geweldig voor als je aan het spelen bent op een moment dat je geen internet hebt. De eeuwige zonde die Super Mario Maker 3DS heeft gemaakt is het niet hebben van online support.

Het niet hebben van online support maakt Super Mario Maker 3DS een mindere versie dan zijn voorganger. Het blijft een geweldig ervaring. Mocht je geen WII U hebben en ben je creatief (wel aan te raden) dan is dit spel echt voor jou. Ben je niet zo creatief dan zal je het vooral hebben in de Quest om alle medailles te krijgen.