Home Gadgets Ouderen gamen voor een betere gezondheid

Ouderen gamen voor een betere gezondheid

by Mark van Truijen

Truus den Hollander is een van de vele ouderen die revalideren van een valongeval. Want steeds meer ouderen melden zich op spoedeisende hulpposten in Nederlandse ziekenhuizen met als hoofdoorzaak letsel door valpartijen. Zo blijkt uit informatie op de website van de NOS. En het aantal ouderen dat na zo’n val moet worden behandeld, zal de komende jaren nog verder stijgen. Vooral door toenemende vergrijzing en hogere levensverwachting.

Het revalideren doet Truus niet op de traditionele manier, maar met behulp van serious gaming. Met de techniek van SilverFit, een spelcomputer die gericht is op de grove motoriek, traint ze virtueel, in de vorm van een spel. De Kinect – een driedimensionale camera – registreert de bewegingen zonder dat zij hiervoor een controller hoeft vast te houden. De oefeningen variëren van krachttraining tot fietsen, op een creatieve manier.

Futuroloog Marcel Bullinga voorspelt een flinke toename van technologie in de zorg en vooral op het gebied van serious gaming. “De kracht ervan is, dat de grens tussen sporten en gezondheid vervaagt. En dat is gunstig, want dan is de kans ook groter dat het aanslaat.”

Truus is alweer een aantal maanden thuis en heeft tijdens haar revalidatie flinke stappen gezet. Zij gamet nu verder met een Surface Pro 3 en een Xbox Kinect-camera om steeds sterker te worden en om samen met haar man volgend jaar weer op wandelvakantie te kunnen gaan.
image008

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x