Home Gadgets Nederlanders en technologie tijdens de feestdagen

Nederlanders en technologie tijdens de feestdagen

by Mark van Truijen

Het gebruik van mobieltjes, tablets en laptops tijdens de feestdagen: voor sommige mensen een groot taboe, voor anderen een manier om ook dan met elkaar verbonden te zijn. Microsoft deed onderzoek onder ruim dertienduizend Europeanen – onder wie duizend Nederlanders – naar het gebruik van technologie tijdens de feestdagen. Wat blijkt? Met de feestdagen sturen wij Nederlanders de minste sms’jes van geheel Europa. Liever gebruiken we onze devices om foto’s te maken: na Spanje en Portugal zijn kerstselfies in Nederland het meest geaccepteerd.

Waar sommige families met de feestdagen opgelucht aan tafel zitten, omdat er eindelijk eens met elkaar wordt gepraat in plaats van naar een schermpje gestaard, vindt het merendeel van de Europese respondenten het gebruik van technologie tijdens de feestdagen acceptabel. Opvallend detail: hoewel 46 procent van de Nederlanders de telefoon tevoorschijn haalt om anderen de beste wensen te sms-en, zijn we hierin een stuk minder fanatiek dan de Portugezen (bijna negentig procent) en de Polen en Belgen (ruim tachtig procent). Andere mobiele bezigheden tijdens de feestdagen in ons land: het downloaden van recepten (43 procent), het bijwerken van onze status op social media (35 procent) en het downloaden van kerstmuziek (25 procent).

Kerstselfies aan tafel heel normaal
Ook het vastleggen van alle gezelligheid vinden we erg belangrijk: volgens bijna 95 procent van de Nederlanders mag hiervoor tijdens Kerstmis best de mobiele telefoon of tablet tevoorschijn worden gehaald. Zelfs aan tafel, want het maken van kerstselfies met familieleden tussen de gangen door wordt door 83 procent getolereerd. Omarm dit jaar dus de kerstselfie en maak een hypermodern familieportret. Bijvoorbeeld met de in december 2015 beschikbaar gekomenLumia 950 en 950 XL.

Out-of-Office
Als er één periode in het jaar is, waarin je niet aan werk wilt denken, dan is dat wel tijdens de feestdagen. Toch kunnen veel mensen het niet laten op eerste of tweede kerstdag even snel de werkmail te checken. Ruim een vierde (27 procent) van de Nederlanders vindt dat dit moet kunnen. Kun jij er ook niet onderuit om even in te loggen op je e-mail? Gebruik dit moment om een feestelijke out-of-office in te stellen met je eigen fotobericht via Microsofts Center for Out of Office Excellence.

Skypen met geliefden
Hoewel 84 procent van de Europese respondenten gelooft dat videobellen een goede manier is om contact te houden met een afwezig familielid of vriend, is het opvallend dat maar 23 procent daadwerkelijk achter het scherm kruipt tijdens de feestdagen. En dat terwijl videobellen – bijvoorbeeld via Skype – een heel persoonlijke manier is om je geliefden aan de andere kant van de wereld een gelukkig Nieuwjaar te wensen of hun blik te zien bij het openen van de kerstcadeautjes.

Over het onderzoek

Om de rol van technologie tijdens de feestdagen te onderzoeken, ondervroeg Microsoft 13.053 consumenten in België, Denemarken, Finland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x