Home Gadgets Moving Mesdag gaat op tournee

Moving Mesdag gaat op tournee

by Mark van Truijen

De interactieve uitvoering van het Panorama Mesdag is de komende tijd te bewonderen in Groningen en Maastricht. Met ‘Moving Mesdag’ werken museum Panorama Mesdag, kunstenaar Menno Otten en Samsung Nederland samen op het snijvlak van kunst en technologische innovatie. “Op de UITMarkt en tijdens SAIL Amsterdam zagen we dat Moving Mesdag veel indruk maakte op de bezoekers”, zegt Menno Otten. “Het is mooi dat het panorama nu op reis gaat, zoals het echte panorama ook langs steden reisde.” De videokunstinstallatie is van 19 tot en met 28 december 2015 te zien in Groningen en van 11 tot en met 20 maart 2016 tijdens TEFAF in Maastricht.

In 2015 is het 100 jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag, ’s lands beroemdste zeeschilder, overleed. Om dit te gedenken, schiep kunstenaar Menno Otten Moving Mesdag. Menno Otten maakte internationaal bekroonde documentaires en staat bekend om zijn indrukwekkende video-interpretaties van oude meesters als Vermeer, en nu ook Mesdag. Daarbij draait zijn fascinatie met name om het lichtgebruik van de oude meesters. “Ik heb dat unieke Hollandse licht opnieuw voelbaar proberen te maken”, zegt hij. “Je kunt nooit opboksen tegen een oude meester, maar we leven wel in een tijd waarin we nieuwe mogelijkheden tot onze beschikking hebben. Ik vind het fascinerend om te onderzoeken wat er met een schilderij van een oude meester gebeurt op het moment dat het licht verandert.”

Ottens video-installatie Moving Mesdag duurt zes minuten. In die tijd komen er vier jaargetijden voorbij, dag gaat over in nacht, en verschillende elementen van het kunstwerk komen ineens in beweging. Moving Mesdag wordt getoond op 14 Samsung Curved S-UHD TV’s, die een perfecte cirkel vormen met een diameter van 9 meter. Een indrukwekkende 360º soundtrack maakt de beleving compleet.

“De reacties van de ruim 28.000 bezoekers in Amsterdam waren overweldigend”,zegt Martijn Lutgerink, Country Director Consumer Electronics van Samsung Nederland. “Om nog meer mensen de videokunstinstallatie te laten ervaren, laten wij Moving Mesdag nu rondreizen.”

Moving Mesdag is de komende maanden gratis te bezoeken op de volgende locaties:
Groningen – Waagplein – 19 tot en met 28 december 2015
Maastricht – TEFAF: Vrijthof, 11 tot en met 20 maart 2016

Samsung is met Moving Mesdag genomineerd voor de ESA Excellence Awards en voor de Gouden Giraffe.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x