Home Gadgets Honden luisteren liever naar Martin Garrix dan Beethoven

Honden luisteren liever naar Martin Garrix dan Beethoven

by Mark van Truijen

Sony en onderzoekster Dr. Anna Wilkinson onderzochten de muziekvoorkeur van honden. Ze ontdekten dat deze dieren van house- en popmuziek houden.

  • Geïnspireerd door het GTK-XB7 High Power Home Audio Systeem, onderzocht Sony samen met onderzoekster Dr. Anna Wilkinson de muziekvoorkeur van honden
  • Sony’s onderzoek naar de muziekvoorkeur van honden wijst uit dat muziek met een hoger tempo en een beat meer in de smaak valt dan kalmerende klassieke concerten: 62% van de honden verkiest house- en popmuziek houden boven symfonieën

·         Ondersteunende video op YouTube visualiseert geluid via de reacties van dieren op Martin Garrix’ platina-EDM-hit ‘Animals’ en toont viervoeters die spelen rond de GTK-XB7 High Power Audio Systeem, waarbij Sony’s EXTRA BASS™ technologie met speakerverlichting wordt gecombineerd

·         De video ‘Party Animals’ toont een konijn dat synchroon met de bas snuffelt, langharige honden die zich uitleven op de dansvloer en katten die op het tempo van de muziek rond springen

·         Het High Power Audio Systeem XB7 biedt een krachtig geluid en een diepe bas voor de beste feestjes thuis 

Geïnspireerd door het GTK-XB7 High Power Audio Systeem onderzocht Sony de muziekvoorkeur van honden. Uit deze wetenschappelijke studie blijkt dat honden liever luisteren naar house- en popmuziek dan naar klassieke concerten.

Tegelijk realiseerde Sony ook een video- en geluidsexperiment onder leiding van het productiebedrijf Unit 9. In de video ‘Party Animals’ wordt geluid gevisualiseerd via de reacties van dieren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van het High Powered Audio Systeem GTK-XB7 en Martin Garrix’ hit ‘Animals’.

De GTK-XB7 krijgt iedereen in beweging. Het systeem is uitgerust met Sony’s EXTRA BASS technologie, dat met DSP werkt om de muziek nog meer kracht te verlenen. De diepe bastonen van de elektronische dansnummers van vandaag komen daarmee uitstekend tot hun recht. De GTK-XB7 heeft ook veelkleurige 3-wegsverlichting, strobes en speakerlichtjes die aan- en uitspringen op het ritme van de muziek. Zo haalt iedereen de festivalsfeer in huis.

De studie – honden horen liever Beyoncé dan Beethoven

Muziek is iets om te delen. En daarom besloot Sony uit te vinden waar honden het meest van houden: klassieke concerten of, snelle hits. Samen met onderzoeker Dr. Anna Wilkinson, lid van de Association for the Study of Animal Behaviour (ASAB), en PhD-studente Natalia Albuquerque onderzocht Sony de muziekvoorkeur van honden. ASAB is een Europese vereniging die onderzoek doet naar het gedrag van dieren.

Uit het onderzoek bleek dat honden liever naar moderne house- en popmuziek dan naar bekende klassieke concerten luisteren: 62 procent van de onderzochte honden koos spontaan voor deze muziek en slechts 38 procent ging voor klassiek. De honden kregen 10 keuzemogelijkheden in beide genres. Ze kozen daarbij significant vaker voor house- en popmuziek dan voor klassieke stukken. Ook bleven de honden langer in de buurt van de speaker wanneer die snelle hits speelde dan wanneer er klassieke muziek op stond, wat suggereert dat ze liever naar moderne nummers luisteren.

Er werden twee Sony GTK-XB7 audiosystemen gebruikt om tijdens het onderzoek klassieke en moderne house- en popmuziekte spelen. De reacties van de honden werden daarbij gedocumenteerd en vergeleken. De muziek werd via beide speakers gespeeld – een nummer per speaker. Er werden steeds twee nummers tegelijk aangeboden, waarbij de locatie van de luidspreker en de volgorde van de muziekcombinaties willekeurig was om een onvertekend resultaat te garanderen. Er werden vijf bekende klassieke stukken gespeeld van componisten als Mozart en Pachelbel, en vijf bekende house- en popnummers van onder meer Martin Garrix, Justin Bieber en Beyonce.

Dr. Anna Wilkinson zei het volgende over de resultaten: “Het onderzoek wijst op een interessante muziekvoorkeur voor populaire muziek boven klassieke muziek. Wanneer honden de keuze kregen tussen deze muzieksoorten, kozen ze vaker voor de Sony GTK-XB7 die populaire muziek speelde dan voor het exemplaar dat klassieke muziek liet horen.”

De video – ‘Party Animals’

In 2015 werd een test gedaan binnen de wetenschapstak Cymatics; dit jaar zoekt Sony een nieuw niveau van wetenschappelijke geluidsexperimenten op door het GTK-XB7 High Powered Audio Systeem in te zetten om de reacties van huisdieren op muziek in beeld te brengen.

Sony bracht de studie en de GTK-XB7 tot leven in samenwerking met Unit 9, gespecialiseerde dierenverzorgers en een dierenarts. Samen brachten zij een video tot stand waarin een groep huisdieren feest viert op het geluid van een GTK-XB7.

De video laat katten, honden en konijnen zien die in slow motion van 1000 FPS (beelden per seconde) reageren op de muziek. Elk productkenmerk wordt benadrukt via een reeks ‘sets’. De geluidsdruk van het systeem wordt via luchtstoten weergegeven en de omgevingsverlichting is aangepast aan de kleurige leds en strobes van de speaker.

Alberto Ayala, Director Consumer Marketing van Sony Europe, zei over de video: “De XB7 is een feestnummer: dankzij de draagbaarheid, de geluidsdruk, de lichtjes en de EXTRA BASS™ technologie kun je overal en altijd feest vieren met dit systeem. Om de lancering van deze nieuwe High Powered Speakers te vieren, besloten we zelf een feestje te geven – en natuurlijk waren onze viervoetige vrienden daarbij van harte welkom!”

Zie voor het volledige verslag Sony’s studie “Music Preference in Domestic Dogs” in de bijlage.

Ga voor meer informatie over het Sony GTK-XB7 High Powered Audio Systeem naar www.sony.nl/electronics/hifisystemen/gtk-xb7

Opmerkingen voor de redactie

  • Er werd ethische goedkeuring verkregen van de ethische commissie van de Universiteit van Lincoln, VK. Ook de eigenaars van de dieren gaven schriftelijke toestemming voor de studie
  • Negen volwassen honden van diverse rassen namen deel aan het onderzoek
  • De volgende stimuli (muziekstukken) werden gebruikt in het experiment:

 

House- en popmuziek

Klassieke muziek

What Do You Mean, Justin Bieber

Canon in D, Pachelbel

Shake It Off, Taylor Swift

Dans van de suikerboonfee, Tsjaikovski

Single Ladies, Beyoncé

Eine kleine Nachtmusik, Mozart

Animals, Martin Garrix

Orkestsuite no. 3 in d majeur, Bach

Hound Dog, Elvis Presley

7de symfonie, Beethoven

 

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x