Home Movies Gezond’ eten zal nooit meer hetzelfde zijn na That Sugar Film

Gezond’ eten zal nooit meer hetzelfde zijn na That Sugar Film

by Overige Redacteuren

Hoe is suiker ooit zo dominant geworden in onze eetgewoonten en cultuur? Wat doet het met ons lichaam en geest? Hoe kunnen we er op een gezonde manier mee omgaan? In de spraakmakende documentaire That Sugar Film werpt de Australische acteur Damon Gameau zich op als proefkonijn. Na drie jaar geen suiker te hebben gegeten, gaat hij onder begeleiding van een team van wetenschappers en voedingsdeskundigen over op een dieet waarbij hij 60 dagen lang 40 theelepels suiker binnenkrijgt. Na het zien van deze film zal ‘gezond’ eten nooit meer hetzelfde zijn… De documentaire is zeer actueel nu er wereldwijd een discussie woedt over de gevolgen van suiker. In het Verenigd Koninkrijk voeren ze zelfs een suikertaks in.  That Sugar Film is vanaf 19 mei te zien in de bioscoop.

That Sugar Film_2.jpg

Lovende recensies
De documentaire is in het buitenland goed ontvangen. De NY Times is zeer positief over ‘wederom’ een documentaire over gezond eten: “That Sugar Film is a worthy addition, entertaining while informing.” Los Angeles Times schrijft: “Gameau, like a certain beloved British nanny, recognizes the value in a spoonful of you-know-what helping the medicine go down.” Ook in Nederland zijn de eerste reacties na de vertoning vorig jaar op het IDFA overweldigend. Volkskrant schrijft: “That Sugar Film is een levensveranderende documentaire.”  HP/De Tijd vindt dat “That Sugar Film genadeloos uithaalt naar de suikerindustrie.

Gameau op reis
Het bijzondere aan het dieet van Damon is dat er geen frisdrank, chocolade, ijs of snoep op het menu staat. Damon eet alleen maar dingen die bekend staan als ‘gezond’, maar die in werkelijkheid vol zitten met verborgen suikers, zoals magere yoghurt, mueslirepen, sapjes en ontbijtgranen. In de documentaire zie je Damon op bezoek gaan bij een gemeenschap van Aboriginals om te zien welke effecten suiker daar heeft. Hij reist daarnaast naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met toonaangevende suikerexperts en maakt kennis met een jongen die door 12 blikjes frisdrank per dag te drinken zijn tandglazuur ernstig heeft aangetast, een kwaal die in de volksmond naar de Amerikaanse frisdrank ook wel ‘Mountain Dew-mond’ wordt genoemd. Verder zien we hoe de voedingsmiddelenindustrie ons manipuleert door aan allerlei producten suiker toe te voegen, en welke agressieve campagnes er zijn gevoerd om de waarheid over de gevaren van suiker verborgen te houden voor het grote publiek.

Synopsis That Sugar Film
That Sugar Film is het verhaal van een man die op zoek gaat naar de bittere waarheid achter suiker. Acteur Damon Gameau werpt zich op als proefpersoon in een uniek experiment om vast te leggen welke effecten het gebruik van veel suiker heeft op een gezond lichaam. Daarbij eet hij alleen dingen die algemeen bekend staan als ‘gezond’. In de loop van dit leuke én leerzame project belicht Damon ook een aantal problemen waarmee de suikerindustrie te kampen heeft, en laat hij zien op welke onverwachte plekken suiker op de loer ligt in de supermarkt. Deze film zal je ideeën over ‘gezond’ eten voorgoed veranderen.

Vanaf 19 mei in de bioscoop.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x