Home GadgetsConnectiviteit Een jaar vrije modemkeuze is schot in de roos voor Nederlandse internetgebruikers

Een jaar vrije modemkeuze is schot in de roos voor Nederlandse internetgebruikers

by Mark van Truijen

Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur, stelt tevreden vast dat Nederlandse eindgebruikers erg blij zijn met de vrije modemkeuze, die een jaar geleden, op 28 januari 2022, is ingevoerd. Sinds de invoering zijn eindgebruikers niet meer verplicht om eindapparatuur van hun telecomprovider te gebruiken: ze kiezen nu een apparaat dat qua techniek, veiligheid en mogelijkheden precies aansluit bij hun eisen.

Keuze- en beslissingsvrijheid
Uit onderzoek* van VTKE blijkt dat Nederlanders erg blij met vrije modemkeuze: meer dan twee derde (68 procent) van de ondervraagden vindt de keuze- en beslissingsvrijheid bijzonder belangrijk. Verder geeft meer dan een derde (35 procent) aan bij de overstap naar een andere aanbieder een eigen eindapparaat aan te schaffen, 45 procent kiest voor een apparaat van de netwerkaanbieder te gebruiken.

Wegens redenen omtrent techniek en veiligheid beweerden providers lange tijd dat vrije modemkeuze niet mogelijk was, hoewel deze argumenten al uitvoerig waren besproken en weerlegd. Bovendien blijkt in de landen waar vrije modemkeuze is ingevoerd, geen van deze bezwaren gegrond. Na Finland (2014), Duitsland (2016) en Italië (2018) hebben nu ook Nederlandse gebruikers (2022) de mogelijkheid om hun eigen eindapparaat te kiezen of die van hun telecomprovider te gebruiken.

Voordelen voor eindgebruikers
De vrije modemkeuze heeft voor de consument een aantal voordelen. Het zorgt voor meer autonomie en digitale soevereiniteit doordat de eindgebruiker nu zelf een apparaat kan kiezen. Bovendien is deze in staat een modem te kiezen die volledig aansluit bij de specifieke wensen en het internetgebruik. Dit is bijvoorbeeld voor zakelijke of particuliere toepassingen op het gebied van smart home of cyberveiligheid zeer gunstig doordat eindgebruikers nu dankzij de vrije modemkeuze toegang hebben tot apparaten die over deze functionaliteiten beschikken. De vrije modemkeuze stimuleert daarnaast een groter aanbod van apparaten en de toegenomen concurrentie zorgt tevens voor meer innovatie en een gunstige prijswerking. Mochten internetgebruikers willen overstappen naar een andere internetprovider, dan kunnen ze de zelf aangeschafte apparaten in de nieuwe situatie blijven gebruiken en hoeven ze deze niet vanaf nul in te stellen. Tot slot zorgt vrije modemkeuze voor minder stroomverbruik en milieubelasting. De modem en router dienen niet langer achter elkaar geplaatst te worden, één apparaat minder betekent dat ook minder stroomverbruik en minder technologisch afval.

Een woordvoerder van VTKE: “Voorheen waren consumenten verplicht om voor hun glasvezel-, kabel-of DSL-aansluiting apparatuur van hun provider te gebruiken. In de praktijk bleek dat eindgebruikers door dit one-size-fits-all model niet over alle noodzakelijke functionaliteiten beschikten. Vrije modemkeuze stimuleert innovatie en geeft de eindgebruiker de mogelijkheid een apparaat te kiezen dat volledig aan hun eisen en wensen voldoet. We zijn tevreden dat de regelgevende instantie vorig jaar de vrije keuze van eindapparatuur voor Nederlandse consumenten heeft ingevoerd en hopen dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld zullen volgen.”

Lucas Lasota, coördinator ‘Router Freedom’ bij Free Software Foundation Europe (FSFE), steunt de beslissing van de Nederlandse regulator: “we hebben gevolgd hoe regelgevers in Europa de nieuwe hervorming van de telecommunicatiewetgeving implementeren. Nederland loopt voorop in de trend om consumenten beter te beschermen op het vlak van vrije keuze van eindapparatuur. Een jaar vrije modemkeuze moet als positief voorbeeld dienen voor andere EU-leden.”

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x