Home GadgetsApple De Apple Watch krijgt weer widgets in watchOS10

De Apple Watch krijgt weer widgets in watchOS10

by Mark van Truijen

Je Apple Watch kan er heel anders uitzien wanneer watchOS 10 arriveert. Zoals verwacht geeft het bedrijf de gebruikersinterface van de smartwatch een make-over als onderdeel van een van de grootste updates van de firmware tot nu toe.

Je herinnert je misschien dat de oorspronkelijke Apple Watch-gebruikersinterface deels was ontworpen rondom Glances – een carrousel van widgets voor verschillende apps en functies. Apple is uiteindelijk afgestapt van Glances om meer nadruk te leggen op apps, maar nu wil het bedrijf widgets opnieuw een belangrijke focus van de Watch-interface maken.

Het lijkt op een vergelijkbare manier te werken als het Siri-watchface dat al lang beschikbaar is op de Apple Watch. Deze ervaring zal nu echter beschikbaar zijn voor elk wijzerplaat. Je kunt aan de Digital Crown draaien om toegang te krijgen tot een slimme stapel met relevante widgets. Dingen zoals timers, stopwatches en podcasts worden als widgets weergegeven wanneer ze worden gebruikt. Je kunt zelfs een widget hebben met je favoriete complicaties.

De Activiteit-app krijgt binnenkort snelkoppelingen in de hoeken. Je kunt meer gegevens bekijken door aan de kroon te draaien. De Wereldklok-app wordt ook bijgewerkt. Deze zal dynamische achtergrondkleuren bevatten om het tijdstip van de dag in verschillende tijdzones weer te geven, wat handig kan zijn als je vrienden, familieleden of collega’s in verschillende delen van de wereld hebt.

Er komen twee nieuwe wijzerplaten in watchOS 10. Een daarvan heet Palette en toont de tijd op een kleurrijke manier. De andere wijzerplaat bevat Snoopy en Woodstock.

Fietsers zullen blij zijn met de updates die komen in WatchOS 10. Je kunt verbinding maken met Bluetooth-fietsensensoren en vermogens- en hartslaggegevens bekijken tijdens fietssessies. Je horloge kan ook je functionele drempelvermogen schatten. Fietsactiviteit die je horloge bijhoudt, wordt automatisch weergegeven op je iPhone.

De Kompas-app wordt ook geüpgraded, omdat deze automatisch twee nieuwe waypoints creëert. De eerste laat een pin vallen op de geschatte positie waar je voor het laatst een mobiele verbinding had, wat handig zal zijn als je aan het wandelen bent en een oproep wilt doen of je berichten wilt zien. Op een vergelijkbare manier kan je horloge een laatste noodoproep-wegpunt plaatsen. Dit toont ongeveer waar je voor het laatst toegang had tot het netwerk van een willekeurige provider, zodat je in geval van nood een noodoproep kunt doen. Een nieuw hoogtezicht maakt gebruik van hoogtemetergegevens om een driedimensionaal beeld te geven van opgeslagen waypoints, terwijl mensen in de VS toegang krijgen tot een topografische kaart. Je kunt zoeken naar nabijgelegen startpunten en paden en details bekijken zoals padlengte, type en moeilijkheidsgraad.

De Mindfulness-app bevat een functie waarmee je je emoties en stemmingen kunt registreren door aan de Digital Crown te draaien. Apple zegt dat gebruikers “kunnen bladeren door boeiende, multidimensionale vormen om te kiezen hoe ze zich voelen, te selecteren wat de grootste impact op hen heeft en hun gevoelens te beschrijven.” Via de Gezondheid-app op iPhone en iPad kun je inzichten raadplegen die je kunnen helpen de factoren te achterhalen die van invloed zijn op je mentale gezondheid, aldus Apple. De Apple Watch krijgt binnenkort ook een functie waarmee je kunt bijhouden hoeveel tijd je buitenshuis doorbrengt om het risico op bijziendheid te verminderen.

Verder kun je een FaceTime-videoboodschap op je Watch bekijken en deelnemen aan groepsgesprekken via FaceTime-audio. De Medicijnen-app kan extra herinneringen geven als je niet aangeeft dat je je medicatie hebt ingenomen binnen 30 minuten na het geplande tijdstip.

Wat betreft Apple Fitness+, je kunt binnenkort een aangepast trainingsschema of meditatieschema volgen dat aan je behoeften voldoet. Stacks is een functie die eigenlijk een afspeellijst is voor Apple Fitness+. Je kunt het gebruiken om meerdere workouts en meditaties achter elkaar te plannen. Daarnaast is er een functie genaamd Audio Focus waarmee je het volume van de stemmen van de trainers of de muziek kunt verhogen.

Daarnaast brengt Apple enkele aanpassingen aan in de fysieke bedieningselementen. Door op de zijknop te drukken, wordt het Bedieningspaneel op elk moment geopend. Dubbelklikken op de Digital Crown brengt je terug naar de recent gebruikte apps.

Ontwikkelaars hebben vanaf vandaag toegang tot een bètaversie van watchOS 10 en volgende maand wordt er een publieke bètaversie uitgebracht. Apple zal watchOS 10 deze herfst publiekelijk beschikbaar stellen. Je hebt een Apple Watch Series 4 of nieuwer nodig om de nieuwe versie van het besturingssysteem te gebruiken.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: