Home Movies Critical Zone – vanaf 1 augustus in de bioscoop

Critical Zone – vanaf 1 augustus in de bioscoop

by Pim, Sel

Het onthutsende en regime kritische Iraanse drama Critical Zone (Mantagheye bohrani) werd op het afgelopen filmfestival van Locarno bekroond met de Pardo d’oro (Gouden Luipaard) voor Beste Film. Deze ‘ode aan de vrijheid en het verzet’ van regisseur Ali Ahmadzadeh is vanaf 1 augustus in bioscoop te zien via J&J Films i.s.m. M&N Media Group.

De goedhartige Amir leidt een eenzaam bestaan. Met zijn hond als enige gezelschap rijdt hij ’s nachts door Teheran om drugs te verkopen. Onderweg biedt Amir een helpende hand, luisterend oor en troostende schouder en ontfermt zich als een moderne profeet over verloren zielen. In het verlangen van zijn klanten naar de drugsroes weerklinkt wanhoop en woede. Doelloos rijdt Amir door de straten van een stad zonder toekomst, waarbij zijn GPS als gids fungeert. Moet hij die plek ontvluchten of zit er nog een sprankje verzet in hem?

Ali Ahmadzadeh
De Iraanse overheid heeft regisseur Ali Ahmadzadeh officieel verboden films te maken en Iran te verlaten. Critical Zone werd dan ook in het geheim opgenomen in de straten van Teheran. Vermoedelijk is dat ook de reden waarom hij eind 2022 gearresteerd werd en 5 dagen vastgezeten heeft. In Critical Zone toont Ahmadzadeh een samenleving die op elke mogelijke manier in opstand komt tegen het onderdrukkende regime. In de Engelse filmtitel slaat ‘critical’ dan ook op zowel de kritische aard van de film als de kritieke toestand van zijn thuisland.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x