Home Gaming Check Point onderzoekers onthullen beveiligingslek in populaire Fornite-game

Check Point onderzoekers onthullen beveiligingslek in populaire Fornite-game

by Sven

Onderzoekers van Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, hebben vandaag details vrijgegeven over een beveiligingslek in het enorm populaire online spel Fortnite.


Het populaire online schietspel Fortnite heeft wereldwijd bijna 80 miljoen spelers. De game is populair op alle spelplatformen, waaronder Android, iOS, pc (via Microsoft Windows) en consoles zoals Xbox One en PlayStation 4. Fortnite wordt ook door professionele gamers gespeeld die hun sessies online streamen en is daarnaast populair bij liefhebbers van e-sports.


Toegang tot account van gamers

Het beveiligingslek gaf aanvallers volledige toegang tot het account van gebruikers en hun persoonlijke informatie. Hierdoor konden hackers virtuele in-game valuta kopen via de betaalgegevens van slachtoffers. Het lek zorgde ook dat hackers naar de in-game chat van spelers konden luisteren, evenals naar omgevingsgeluid en gesprekken in de ruimte waar het spel gespeeld werd.
Fortnite-spelers waren al eerder het doelwit van aanvallen; gebruikers werden toen misleid om zich aan te melden bij valse websites die hen beloofden om zogenaamdeFortnite’s ‘V-Buck’ in-game valuta te genereren. Dit meest recente beveiligingslek kon echter worden uitgebuit zonder dat spelers hun inloggegevens overhandigden.


Werkwijze van hackers blootgelegd

Hackers konden toegang krijgen tot het account van de gebruiker door middel van enkele lekken in de inlogprocedure van gebruikers. Door drie fouten in de webinfrastructuur van Epic Games konden hackers – via het op tokens gebaseerde authenticatieproces in combinatie met single sign-on-systemen zoals Facebook, Google en Xbox – de toegangsreferenties van de speler stelen om vervolgens het account over te nemen.
Om slachtoffer te worden van deze aanval, hoefde een speler alleen maar te klikken op een phishing-link. Die link was afkomstig van een domein van Epic Games, maar werd verzonden door de hacker. Eenmaal aangeklikt, kon de hacker het Fortnite-authenticatietoken van de gebruiker bemachtigen zonder dat er inloggegevens ingevoerd moesten worden. Volgens de onderzoekers van Check Point is dit beveiligingslek ontstaan ​​door fouten in twee subdomeinen van Epic Games die vatbaar waren voor dergelijke kwaadaardige omleidingen, waardoor de legitieme authenticatietokens van gebruikers konden worden onderschept door de hacker.


“Fortnite is momenteel een van de populairste games op de markt en wordt voornamelijk door kinderen gespeeld. De beveiligingslekken boden de mogelijkheid tot een grootschalige inbreuk op hun privacy”, zegt Oded Vanunu, Head of Products Vulnerability Research bij Check Point. “Samen met de lekken die we onlangs hebben aangetroffen op platformen van drone-fabrikant DJI, toont dit aan hoe vatbaar cloud-applicaties zijn voor aanvallen en inbreuken. Deze platformen zijn steeds vaker het doelwit van hackers vanwege de enorme hoeveelheden gevoelige klantgegevens die ze bevatten. Het verplichten van twee-factor-authenticatie kan deze kwetsbaarheid voor overname van accounts verminderen.”


Kinderen bewust maken van gevaren

Check Point heeft Epic Games op de hoogte gebracht van dit beveiligingslek – dat inmiddels is opgelost. Check Point and Epic Games adviseren alle gebruikers waakzaam te blijven bij het digitaal uitwisselen van informatie en veilige cybergewoonten aan te houden bij online contact met anderen. Gebruikers moeten daarnaast ook de legitimiteit van links op gebruikersfora en websites in twijfel trekken.
De kans om slachtoffer te worden van een dergelijke aanval kan worden verkleind als gebruikers twee-factor-authenticatie inschakelen. De gebruiker moet dan tijdens het inloggen (op een ander apparaat) een beveiligingscode invoeren die wordt verstuurd naar het aan het account gekoppelde e-mailadres. Het is ook belangrijk dat ouders hun kinderen bewust maken van de dreiging van online fraude en hen waarschuwen dat cybercriminelen er alles aan zullen doen om toegang te krijgen tot persoonlijke en financiële gegevens die bewaard worden in hun online account.


Organisaties moeten regelmatig grondige controles uitvoeren op hun IT-infrastructuur om zich ervan te verzekeren dat ze geen verouderde en ongebruikte sites of online toegangspunten hebben. Daarnaast is het een goede gewoonte om verouderde websites of subdomeinen te controleren die mogelijk nog online zijn maar niet meer worden gebruikt.
Een volledige technische analyse van dit beveiligingslek is beschikbaar op het Check Point Research-blog: https://research.checkpoint.com/hacking-fortnite/

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x