Home Gaming Barbie in de ruimte, Samantha Cristoforetti eerste Europese vrouwelijke gezagvoerder van het internationale ruimtestation (ISS)

Barbie in de ruimte, Samantha Cristoforetti eerste Europese vrouwelijke gezagvoerder van het internationale ruimtestation (ISS)

by Jos Vis

Samantha Cristoforetti, astronaute van het Europees Ruimteagentschap (ESA) en de eerste Europese vrouwelijke gezagvoerder van het internationale ruimtestation (ISS) verscheen samen met haar Barbiepop aan boord van het ISS. Dit maakt deel uit van de gezamenlijke missie van Barbie en ESA om meisjes aan te sporen een carrière in wetenschappen, technologie, wiskunde of engineering te overwegen.

Toen de Italiaanse astronaute in april naar het ISS vertrok, nam ze haar Barbiepop “Samantha” in haar bagage mee toen ze op aarde opsteeg aan boord van het ruimtetuig SpaceX Crew Dragon. De eerste vrouwelijke, Europese ESA-astronaute – en ook de eerste vrouwelijke, Europese gezagvoerder van het ISS – die een ruimtewandeling (of EVA) mag maken, maakte hiervoor plaats in haar goedgevulde missieplanning boordevol wetenschappelijke experimenten en onderhoudswerkzaamheden. Samantha nam de tijd om in het gezelschap van haar Barbiepop de vragen van de meisjes over de ruimte te beantwoorden.

Josef Aschbacher, directeur-generaal van ESA, benadrukte: “ESA-astronaute Samantha Cristoforetti beleeft een fantastische missie, waarbij er vorderingen geboekt worden op het vlak van wetenschappen, engineering en opleiding. Haar werk draagt ook bij tot de ontwikkeling van onze toekomstige missies in het hele zonnestelsel. Ik ben erg trots op haar verwezenlijkingen, net zoals ik trots ben op alle ESA-astronauten. Wanneer deze verwezenlijkingen benadrukken dat mannen én vrouwen een gelijke rol spelen in de verkenning van de ruimte, dan mogen we spreken van een bijkomende positieve bijdrage van de Minervamissie van ESA.”

Via Inspiring Girls, een internationale liefdadigheidsorganisatie, opgericht door Miriam González Durántez, werden vijf kinderen uit heel Europa gekozen om vragen te stellen aan de bekende, meertalige astronaut. Inspiring Girls brengt meisjes in contact met een brede waaier aan vrouwelijke rolmodellen en is een partnerorganisatie van het Barbie Dream Gap Project. De gekozen vragen werden opgenomen door meisjes uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Italië, Samantha’s geboorteland. Deze meisjes namen deel aan workshops over de ruimte, die samen georganiseerd worden door Barbie en Inspiring Girls. In het Verenigd Koninkrijk, vroeg de tienjarige Elisabeth Cabales van Norfolk aan Samantha wat ze in de ruimte doet om haar gezondheid te verzorgen, wat ze eet, waarom ze astronaute wilde worden en hoe ze contact houdt met haar kinderen op aarde.

Miriam González Durántez: “Bij Inspiring Girls International brengen we meisjes samen met rolmodellen, om hen te tonen hoeveel kansen het leven hen biedt en hen alle middelen in handen te geven om hun volle potentieel te bereiken. We zijn trots en enthousiast dat onze meisjes de schitterende kans krijgen om rechtstreeks aan Samantha Cristoforetti vragen te stellen over haar rol in het internationale ruimtestation. Deze inspirerende samenwerking helpt meisjes om nieuwe kansen te ontdekken, om een STEM-carrière te overwegen en om hoge ambities te koesteren.”

Barbie werkt al jaar en dag samen met ESA om meisjes wereldwijd te inspireren om STEM te overwegen als een haalbare loopbaanmogelijkheid. In maart 2019 plaatste Barbie Samantha Cristoforetti al in de schijnwerpers met een unieke pop die op haar lijkt. Later bracht het bedrijf een versie van de pop uit die in oktober 2021 op de markt kwam. Zo konden fans hun eigen Samantha Cristoforetti-pop kopen. Een deel van de opbrengsten daarvan gaat naar de liefdadigheidsorganisatie Women in Aerospace Europe.

Lisa McKnight, Executive Vice President en Global Head van Barbie, verklaart: “Barbie wil meisjes eraan herinneren dat ze om het even wat kunnen worden en dat vormt de rode draad in alles wat we doen. Dat geldt ook voor ons engagement om de Dream Gap te helpen dichten. Door samen te werken met het Barbie-rolmodel Samantha Cristoforetti, ESA en Inspiring Girls, kunnen we meisjes rechtstreeks bereiken en hun interesse in een STEM-carrière prikkelen, in de hoop om overal een gelijk speelveld voor meisjes te creëren.”

De pilote, ingenieur en astronaute Samantha zal gauw de afdaling naar aarde inzetten wanneer de Minervamissie ten einde komt. Zodra ze terug is, zal de Samantha Cristoforetti-Barbiepop die ze meehad op de missie, tentoongesteld worden in het ESA-hoofdkantoor. Vandaag wordt er een speciale Barbie Vlogger-episode gepubliceerd op het bijzonder populaire YouTube-kanaal van Barbie, waardoor jonge fans wereldwijd meer te weten komen over STEM.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: