Home GamingAndroid ASUS ROG Ally Review

De afgelopen jaren is gaming echt geëvolueerd, van meer naar virtual reality, maar ook om overal te kunnen gamen. Dit is mogelijk op je mobiele telefoon, Nintendo Switch, maar er is meer. Kijk naar de steamdeck, deze kwam vorig jaar uit en wist de markt redelijk te pakken met het mogelijk maken van Steam Games in handheld vorm. Maar nu is er geduchte concurrentie op de markt.

PC-gaming in je handen.
Een van de eersten die deze nieuwe markt betreedt, is ASUS, die een paar maanden geleden de ROG Ally lanceerde. Het apparaat is nu te koop en komt met een wat stevigere prijs dan je zou denken, €799, wij mochten hem testen en vertellen jullie onze bevindingen.
Voor een handheld console zijn het ontwerp en de ergonomie vrij belangrijk en gelukkig stelt de ROG Ally niet teleur. Het apparaat heeft een klassiek handheld-ontwerp waarbij er een display aan de voorkant is en een gesplitste controller aan beide zijden is bevestigd. De behuizing is gemaakt van plastic dat goed aanvoelt en geen seconde het gevoel van goedkoop afgeeft. Dit kan je soms hebben met plastic, maar bij de ROG Ally is dat zeker niet het geval. Dan zien we dat het display wordt beschermd door Gorilla Glass Victus en Gorilla Glass DXC. De ROG Ally gebruikt een Xbox-stijl controller-indeling met niet-symmetrische plaatsingen voor de joysticks, D-pad aan de linkerkant en ABXY-knoppen aan de linkerkant. Er zijn 2 triggers aan elke kant, waarvan één een knop is en de andere een hall-effect sensor gebruikt voor analoge waarden. ASUS heeft ook een derde trigger aan de achterkant toegevoegd, wat netjes is!
Alle poorten en knoppen bevinden zich aan de bovenrand, inclusief de USB Type-C-poort. Hierdoor kan de ROG Ally worden gebruikt tijdens het opladen en zittend op een tafel.

De Ally weegt ongeveer 608 gram, daarmee is deze dus best licht en kan je er redelijk comfortabel mee zitten voor de lange game sessies. Al met al is de ergonomie van het device gewoon on point. Het voelt goed, is niet te zwaar, wel kunnen de achter triggers wat gewenning vormen. Wat betreft het ontwerp zelf, ASUS heeft ervoor gekozen om voor de ROG Ally te gaan voor een schonere look in plaats van een zware gamer-esthetiek. De buitenkant is overal wit en de enige RGB-lampjes die aanwezig zijn, zitten onder de joysticks. Er is ook een leuke reflecterende strip die over de achterkant loopt met wat ROG-branding erop. Ik geloof dat ASUS met dit ontwerp probeert een breder publiek te bereiken, persoonlijk vind ik het vaak wel leuk die lampjes enzo, maar op een handheld?

ASUS heeft gezien het display echt goed werk geleverd, we hebben te maken met een 7-inch 1080p LCD-paneel met een maximale verversingssnelheid van 120Hz en een reactietijd van 7ms. Het paneel kan een piekhelderheid van 500 nits bereiken en het ondersteunt 100% van de sRGB-kleurruimte. Het paneel ondersteunt ook AMD FreeSync Premium, wat geweldig is voor een handheld-apparaat. Vergeleken met Valve’s Steamdeck is het display van de ROG Ally veel beter voor zowel gaming als contentconsumptie. Het heeft een hogere resolutie en snellere verversingssnelheid. De piekhelderheid van 500 nits draagt ook bij aan een goede game-ervaring bij het buitenspelen. Kleuren zien er goed uit en de contrastniveaus zijn voldoende. Een OLED-paneel zou geweldig zijn geweest, maar het LCD-paneel is ook prima. Het display is aanraakgevoelig en ondersteunt 10-punts multi-touch. Het hebben van een aanraakscherm als invoer maakt het soms gemakkelijker om door Windows te navigeren. Het maakt echter ook dingen een beetje onhandig omdat je touch op Windows gebruikt op een relatief klein display. Combineer dit met wat dikkere vingers en je raadt het al, meermaals druk je verkeerd.

De game-ervaring is veel soepeler, zelfs met stevige AAA titels gaat deze nog soepel om met zijn beelden. Dit alles is dan ook mogelijk gemaakt door AMD’s nieuwste Z1 Extreme Processor, die specifiek is ontworpen voor handheld gaming. Het is een 8-core/16-thread processor die kan boosten tot 5.1GHz en heeft een configureerbare TDP van 9-30W. Deze wordt geleverd met geïntegreerde graphics die bestaan uit 12 RDNA 3 cores. Naar mijn mening is de Z1 Extreme de doorslaggevende factor voor de ROG Ally. Het biedt indrukwekkende prestaties in zo’n klein pakket, iets dat voorheen alleen was weg gelegd voor de stevige laptops. De RDNA 3 GPU in de AMD Z1 Extreme is echter meer dan genoeg om AAA-titels te spelen op 60fps, mits je de grafische kwaliteit verlaagt. Ik heb de ROG Ally getest met een paar AAA-titels zoals Forza Horizon 5, GTA V en Baldur’s Gate 3. Ik heb het ook getest met lichtere titels zoals Among Us en Fall Guys. In al deze titels werd ik toch wel om ver geblazen van wat het apparaat je laat zien.

Je kan de ASUS ROG Ally draaien op drie verschillende modi, de Performance Mode, deze stelt de processor in op 15W vermogen bij gebruik zonder oplader. De andere twee modi zijn Silent Mode, die de processor beperkt tot 10W, en Turbo Mode, die de processor instelt op 25W. Al deze modi kunnen ook snel worden omgeschakeld via het overlay menu, Al met al koos ik toch het vaakste voor de Performance mode, deze geeft je eigenlijk het beste van alle werelden, je hebt goeie game kwaliteiten en daarnaast een batterij die het net wat langer vol houdt. Natuurlijk heeft elke modi zijn voor en tegens, de Silent zal je merken dat je batterij lang mee gaat, de ventilator praktisch stil is, maar daar tegenover staat de kwaliteit waarmee je game. En de Turbo zegt het eigenlijk al.

Naar mate de ROG Ally bekender werd bij mensen kwamen er dus klachten, de uitlaat van de ventilatoren zou te dicht zitten op de microSD poort, door de uitstoot van warmte zou deze poort smelten. ASUS heeft snel gehandeld en via een BIOS update ervoor gezorgd dat dit niet meer zou voorkomen. Persoonlijk vind ik dit dan wel een klein vorm foutje.

Als we verder kijken naar het OS van de Ally, deze draait op een volwaardige versie van Windows 10, dit natuurlijk met een aangepaste schil eroverheen. Zodat het jou ervaring van een handheld goed verbeterd. ASUS heeft een nieuwe versie van hun Armoury Crate-software gemaakt die veel functionaliteit toevoegt aan de Ally. Het is ontworpen voor gebruik via de joysticks en touchscreens, en biedt alles wat je nodig hebt als je puur wilt gamen op de Ally. Er zijn sneltoegangstegels naar de spellen die op het apparaat zijn geïnstalleerd, en er zijn tabbladen voor Instellingen en Content. In het tabblad Instellingen kun je toegang krijgen tot de Lighting controls, draadloze verbinding instellingen, bedrijfsmodus en het commandocentrum aanpassen.

Het Commandocentrum is een overlay die toegankelijk is met een knop aan de bovenste linker rand van het display. In deze overlay zijn er snelle instellingstegels voor het veranderen van de Operating Mode, het in- en uitschakelen van een Real-time Monitor, FPS Limiter, het oproepen van het toetsenbord, enz. Persoonlijk vond ik de overlay echt wel handig werken als ik even snel iets wou instellen. Helaas werkte deze niet altijd naar behoren. Zo had ik soms dat deze gewoon niet verscheen of niet werkte. Hier zitten misschien nog wat bugs in of ik drukte niet goed. Maar goed, het kan ook OS zijn, als je daarna hoort dat Microsoft bezig zou zijn met een Windows versie speciaal voor handheld consoles. Als dit waar is, zou dit echt een goeie stap in de goeie richting zijn.

Wat betreft poorten, die zijn allemaal te vinden aan de bovenzijde. Er is een koptelefoonaansluiting, microSD-kaartpoort, een ROG XG Mobile Connector samen met een USB 3.2 Gen2x2 Type-C-poort met DisplayPort 1.4-ondersteuning. Dan is er nog de aan en uit knop, welke ook werkt als vingerafdruk sensor, dit is handig voor Windows Hello. De XG Mobile Connector is echt interessant omdat het gebruikers in staat stelt om een externe GPU aan te sluiten en de grafische mogelijkheden van de ROG Ally enorm te verbeteren. De XG Mobile is zeker duur, maar je krijgt een snelle GPU en veel poorten, dus het is perfect voor een draagbare PC-oplossing.

Natuurlijk kan je ook draadloos genieten van de ROG Ally, deze zorgt met ondersteuning voor Wi-Fi 6E en Bluetooth v5.2 dat je alles wel kan gebruiken. Dan misschien het allerbelangrijkste aspect, de batterij. De batterij is een 40Wh, deze is net zo groot als die van de Steamdeck. En dit maakt dat hij best kort is in zijn batterij duur. Je dient gewoon altijd je lader te hebben want in een goeie sessie van 1.5 tot 2 uur is hij wel leeg. Let gewoon altijd op het niveau want het gaat gewoon hard, zeker in de turbo modi.

Als we dan kijken naar het totaal is ASUS best wel geslaagd voor een eerste stap in de handheld wereld. Ik durf dan ook zeker te kijken naar een opvolger. Als Windows en ASUS hiermee doorgaan wordt het alleen maar mooier. De prestaties van de ASUS Rog Ally zijn gewoon goed te noemen met een kraakhelder display. Zoek jij dus een goeie handheld en heb je een beetje budget over, dan is dit jou console.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x