Home Movies Arts in Cinema presenteert Young Picasso – vanaf 25 april in de bios

Arts in Cinema presenteert Young Picasso – vanaf 25 april in de bios

by Jos Vis

De kunstdocumentaires uit het Arts in Cinema-programma (ABC Film Distribution) bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Na filmdocumentaires rondom Monet, Degas en Tintoretto is het vanaf 25 april de beurt aan een van de grootste kunstenaars allertijden: Pablo Picasso. In Young Picasso komen de beginjaren van Picasso aan bod. In samenwerking met de Picasso-musea in Malaga, Barcelona en Parijs vertelt Young Picasso hoe Pablo Picasso steeg tot grote hoogtes.

Picasso (1881-1973) is een van de meest productieve kunstenaars in de geschiedenis. In tegenstelling tot de meeste films over Picasso belicht Young Picasso zijn jonge jaren. Van zijn opvoeding tot zijn studies die hebben geleid tot zijn alom geprezen kunstwerken. Drie steden spelen hierin een sleutelrol: Malaga, Barcelona en Parijs. De film deze steden en verkent hier hun invloed op Picasso, met de focus op specifieke kunstwerken uit zijn jonge jaren.

Les Demoiselles d’Avignon
Young Picasso vertelt hoe de jonge kunstenaar zijn ambacht heeft geleerd. Kijkend naar twee belangrijke vroege periodes – de zogenaamde blauwe en roze periodes – neemt de film ons helemaal mee terug naar 1907 en de creatie van een cruciaal schilderij in de kunstgeschiedenis: Les Demoiselles d’Avignon. Het schilderij, gemaakt in Parijs door een 25 jarige Picasso, choqueerde de kunstwereld. Toen Picasso het zijn avant-gardevrienden liet zien, vielen ze compleet stil. Het doek werd pas in 1937 voor het eerst in het openbaar getoond. In 1939 kocht het Museum of Modern Art in New York werk, en daar hangt het tegenwoordig nog steeds.

Regie:              Phil Grabsky
Lengte:             91 minuten

CHT163535 Pablo Picasso (1881-1973), 1904 (b/w photo) by French Photographer, (20th century); Musee de Montmartre, Paris, France; Archives Charmet; French, it is possible that some works by this artist may be protected by third party rights in some territories.

Arts in Cinema seizoen 2019
Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Arts in Cinema seizoen 2019 bestaat uit 4 Exhibition On Screen en 5 Nexo Digital titels.

Na Degas: Passion for Perfection (26 februari), Water Lilies of Monet (31 januari 2019) en Tintoretto: A Rebel in Venice (28 maart) brengt Arts in Cinema zeven andere documentaires in 2019 uit in de Nederlandse bioscoop:

–       Klimt and Schiele: Eros and Psyche (30 mei)
–       Renoir: Revered and Reviled (27 juni)
–       The Prado Museum: A Collection of Wonders (29 augustus)
–       Van Gogh and Japan: The untold story of Van Gogh’s art (26 september)
–       Gauguin in Tahiti: Searching for a Lost Paradise (31 oktober)

Meer informatie: http://www.artsincinema.nl

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: