Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.
Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (75-71)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (70-66)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (65-61)
De regels
Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.
60. Borderlands
Wij gamen al bijna een halve eeuw en ons is opgevallen dat games die realisme nastreven op het gebied van graphics sneller oud lijken dan meer artistieke games. Kijk bijvoorbeeld eens naar Boderlands, gepresenteerd in prachtige cell-shaded graphics, net zoals The Legend of Zelda: Wind Waker, waardoor het geheel een meer cartoony uiterlijk krijgt. Daardoor zien de eerste twee delen er nog steeds prima uit en dat zal nog jaren zo blijven. Toch ging men aanvankelijk juist voor een meer realistisch uiterlijk tijdens de eerste presentatie van de game. Meteen moesten veel mensen gelijk denken aan de films van Mad Max en dat zag er voor die tijd mooi uit, maar gelukkig kreeg Borderlands zijn eigen smoel nadat er gekozen werd voor een grafische verandering.
Het idee van Borderlands is simpel, schiet op alles wat beweegt, waardoor vijanden tonnen aan loot achterlaten. Vervolgens gebruik je die loot voor betere wapens, al kun je in de multiplayer er beter voor zorgen dat je met een bekende speelt, anders is de kans groot dat je met zo’n eikel speelt, die alle loot voor zichzelf houdt. Bah! De serie loopt nog steeds en er zijn inmiddels ook allerlei spin-offs uitgebracht, waaronder verhalende episodes van Telltale Games, bekend van de Sam & Max-reboot. In China werd er bijna nog een speciale versie uitgebracht onder de naam Borderlands Online, maar omdat men zich zorgen ging maken over de potentiele winst (of verlies) heeft men de stekker uit dit project getrokken.
De Beste Games:
- De allereerste -Borderlands (2009)- liet ons genieten van heerlijke schietactie en lekker veel loot, maar het verhaal wist ons nergens vast te houden. Alles uit het eerste deel werd verbeterd in -Borderlands 2 (2012)-, terwijl er ineens ook een pakkend verhaal in zat. Het is ook fijn om deze games met een andere gamer te doorlopen, wat de ervaring nóg sterker maakt. Wees wel een beetje eerlijk en overleg wie welke loot pakt, om levenslange ruzies te voorkomen.
- -Borderlands: The Pre-Sequel (2014)- had wat nieuwe gameplay-elementen, al was het geheel misschien niet zo vermakelijk als de eerste twee games.
- -Borderlands 3 (2019)- is de best verkochte Borderlands-game en is heerlijk om te spelen, al is het uiteindelijk meer van hetzelfde.
De Slechtste Games
- Wij houden van Spin-offs, maar dat wil niet zeggen dat elke spin-off even goed is. -Tales from the Borderlands (2014)- was een hele andere ervaring, waarbij je meer op emotionele vlak werd gekieteld. Het probleem was alleen dat we het concept van de Telltale-games inmiddels een beetje beu waren, maar het kan makkelijk dat jij het daar niet mee eens bent. Prima, toch?
- -Loottheworld (2013)- hebben we nooit gespeeld, maar was een mobile game, die alleen in de USA speelbaar was. Wegens tegenvallende resultaten verdween de game net zo geruisloos als dat het kwam.
- -Tales from the Borderlands (2014)-
- -Tales from the Borderlands (2014)-
Wist je dat…
- ..er een heuse film van de game in aantocht is? Dat zeggen wij wel vaker bij ‘Wist je dat..?, maar in dit geval gaat hij echt uitkomen, denken wij. En ze pakken het ook nog eens groots aan, want Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black en Jamie Lee Curtis hebben een rol in deze film! Gaan we dan eindelijk eens een écht goede gameverfilming krijgen?
59. Silent Hill
Tegenwoordig kun je heel ver kijken in games, omdat we van die sterke consoles naast de tv hebben staan, maar dat was vroeger wel anders. Zeker bij de wat realistisch ogende games kon je soms niet verder kijken dan zo’n 50 meter en bij sommige games zag je daarna niets anders dan mist. Silent Hill maakte daar dan weer gebruik van door de game af te laten spelen in een mistig dorp, dat op die manier bijdroeg aan de sfeer in de game. En die sfeer was nogal beklemmend en ronduit eng! De meest verschrikkelijke figuren willen jou dood hebben in deze serie en als je snel bang wordt houd je er slapeloze nachten aan over. Wij niet natuurlijk, want wie gaat ons nu bang maken?
Ons hoogtepunt is misschien ook gelijk ons dieptepunt met de serie, al was Silent Hill 4: The Room niet per se slecht. Op een gegeven moment moesten wij een sleutel of iets dergelijks vinden, terwijl we ons helemaal rot zochten in gangen vol bloed. Misschien kom je niet elke dag in in zo’n situatie terecht, maar in gangen vol bloed is het moeilijk zoeken naar een sleutel. Het hele tafereel werd enorm ondragelijk door het geroep van een kind op de achtergrond. Het geroep bestond uit een fragment van een halve minuut, waarin een kind om zijn papa roept en na die halve minuut blijft het fragment zich herhalen. Hoewel het eerst als redelijk eng aanvoelde, veranderde de sfeer als snel in irritatie, gevolgd door pure wanhoop. Na vele uren zoekwerk hebben we de sleutel uiteindelijk gevonden tussen het bloed, maar deze uren zullen ons nog lang achtervolgen. We hebben onszelf dan ook beloofd nooit meer naar een sleutel te zoeken in een gang vol bloed en daar hebben we ons, tot nu toe, best goed aan gehouden.
De Beste Games
- De eerste -Silent Hill (1999)- was al niet slecht, maar -Silent Hill 2 (2001)- is misschien wel het beste deel tot nu toe. Deze was ook nog eens opgepoetst om te schitteren in -Silent Hill HD Collection (2012)-. Als je deze collectie in de beste vorm wil spelen, raden wij je aan de versie voor Xbox 360 te kopen, want deze is backwards compatible met Xbox One en Xbox Series S/X.
- Ja, we nemen dit keer zelfs een demo mee in de lijst, want -Silent Hills (2014)- schitterde even als een speelbare demo op PlayStation 4. Deze angstaanjagende demo liet je meerdere keren door de gang van een huis lopen en elk rondje bracht weer een of ander schrikmoment met zich mee. Wat ons het meest opviel is de originaliteit van de effecten en de prachtige beelden van de demo. De dmo zelf werd overigens gemaakt door niemand minder dan Hideo Kojima (Metal Gear Solid) en filmregisseur Guillermo del Torro (Pan’s Labyrinth). Omdat Kojima in conflict raakte met Konami is het project gestopt en de demo zelfs uit de PS Store gehaald.
- -Silent Hill 2 (2001)-
- -Silent Hills (2014)-
De Slechtste Games
- Er zijn veel matige Silent Hill-games uitgebracht die ook weer niet enorm slecht waren. Toch zijn er ook zat misbaksels, zoals de -Silent Hill Orphan (2007)- games op je mobiele telefoon. Ook -Silent Hill: Book of Memories (2012)- was tenenkrommend slecht op Sony’s geflopte PS Vita. We kunnen overigens nog steeds niet begrijpen dat Sony’s handheld geen succes is geworden, want het was een bijzonder fraai apparaat.
- -Silent Hill Orphan (2007)-
- -Silent Hill: Book of Memories (2012)-
Wist je dat…
- …er inmiddels 2 Silent Hill-films zijn uitgebracht? Die eerste hebben wij in de bioscoop gezien en die was helemaal niet slecht, maar ook niet goed. De tweede was een stuk minder en men is op de achtergrond hard bezig met een derde film.
58. Tekken
Tijdens vele uren Street Fighter en Mortal Kombat op onze 16-bit-consoles waren we nooit zo bezig met de toekomst van het genre, maar toen ondergetekende als een puber op een gamesbeurs met open mond naar Tekken stond te staren was er geen houden meer aan. Jeetje, wat zag de eerste Tekken er mooi uit op de aankomende PlayStation! De console was namelijk nog niet uitgebracht in Nederland, maar wel speelbaar op een of ander beurs in de jaarbeurshallen van Utrecht. Als je een stuk jonger dan ons bent, is het je moeilijk voor te stellen dat de eerste Tekken als mijlpaal werd gezien op het gebied van graphics. Toch is het voor ons als game-opa’s fijn dat we games zo hebben zien groeien in de afgelopen 40 jaar en dat het medium zelf nog steeds relevant is.
Inmiddels zijn er veel verschillende delen verschenen en hier en daar wat spin-offs, maar wij raden je aan om ver weg te blijven van de Tekken-films, want het is leuker om te kijken naar de levensloop van een steen dan dat je zo’n gedrocht van een film kijkt. Uiteraard is dit het lot van de meeste games die naar film worden overgezet en dat zal in de aankomende jaren ook niet gaan veranderen. Eigenlijk wordt het niet beter dan de eerste Mortal Kombat-film, al vonden wij de Sonic The Hedgehog-film stiekem erg vermakelijk. Nu zal een ander roepen: ‘Hallo gasten van That’s Gaming, maar dan vergeet je de Detective Pikachu-film, want die was ook zeer vermakelijk, toch?’ Daar zijn wij het op zich niet mee oneens, maar waarom zouden we het daar over gaan hebben? We zijn hier bezig met de Tekken-serie! Ja, zie je wel, nu is het schrijfvlak vol! Heb je nou je zin?
De Beste Games
- -Tekken (1994)- blies ons meteen weg, maar achteraf ziet het spel er niet meer uit, terwijl het nog steeds leuk om te spelen is. Met -Tekken 2 (1995)-, maar vooral met -Tekken 3 (1996)- liet Namco zien nog betere graphics uit Sony’s eerste console te kunnen pompen.
- -Tekken 4 (2001)- en -Tekken 5 (2003)- lieten de kracht van PlayStation 2 zien, terwijl de gameplay ook naar een hoger niveau werd getild. Later kwam de serie ook uit op andere consoles en uiteindelijk is -Tekken 7 (2017)- onze favoriet uit de serie, die twee jaar eerder al in de Arcadehallen te spelen was. Niet dat we de game in Nederland tegenkwamen, maar zo is de info in ieder geval compleet.
- -Tekken (1994)-
- -Tekken 7 (2017)-
De Slechtste Games
- Naast wat matige Tekken-games, zijn er helemaal geen slechte delen van de serie te vinden, al zijn er ook ports naar bijvoorbeeld GameBoy Advance’s -Tekken Advance (2005)-, waarvan je beter weg kunt blijven.
- Er is getracht een spin-off-serie te maken, genaamd -Death by Degrees (2005)-, waarin je met Nina in een heuse beat ‘em up stijl tegenstanders te lijf gaat. Het liet zich besturen als Grabbed by the Ghloulies, waarin je vecht met beide knuppels in plaats van de gebruikelijke actieknoppen. Resultaat was een enorme schijtgame en daarmee kwam er een eind aan al die 1-op-1 vechtgames, die wel eens een uitstapje maken naar andere genres. Net als Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero, maar de Dead or Alive-serie bleef alsnog doorgaan met het uitbrengen van beachvolleybal-games.
- -Death by Degrees (2005)-
- -Tekken Advance (2005)-
–
Wist je dat…
- …Capcom en Namco een bepaalde samenwerking zijn aangegaan en elkaars personages in hun games mochten gebruiken? Hieruit kwam Street Fighter X Tekken, een goede game met de Tekken-fighters in een Street Fighter-game. Het was de bedoeling dat er ook een Tekken X Street Fighter zou komen, waarbij de rollen werden omgedraaid, maar dat project werd stopgezet in 2016.
57. Devil May Cry
Lekker losgaan op demonen, we doen het heel graag… in games. In het echt zouden we met een boog om ze heenlopen of heel hard in een hoekje gaan huilen. Gelukkig is Dante, hoofdpersonage van de meeste Devil May Cry-games, een stuk stoerder en gaat hij ze met plezier te lijf. Dit doet hij in stijl, waarbij zijn handen zijn voorzien van vuurwapens. Vechten met Dante voelt dan ook aan als een soort dans, waarbij een ballerina jaloers zou zijn op de uitvoering. Helaas wil Capcom nog wel eens zomaar gaan sleutelen aan hun series en als dat niet had gebeurd zou Devil May Cry een stuk hoger kunnen hebben gestaan dan nu het geval is. Het ging eigenlijk al fout met de opvolger van het origineel, waarbij men van mening was dat Dante ineens een lompe drol moest zijn, in plaats van de stoere knul uit het eerste deel.
Gelukkig werd de serie na het tweede deel weer beter en heeft het sindsdien maar één misstap gehad, bekend als DMC. Oké, eerlijk is eerlijk; dit was niet echt een slechte game, maar de keuze voor een jongere Dante en zijn ‘emo’ look viel niet bij iedereen in goede aarde. Gelukkig zijn we sindsdien weer verwend met Devil May Cry-plezier met het vijfde deel uit de serie. Zo nu en dan pakken we de eerste game nog wel eens op en stiekem vinden we dat nog steeds de beste uit de serie, maar als jij het daar niet mee eens bent moet je het ons laten weten.
De Beste Games
- De allereerste -Devil May Cry (2001)- was dus steengoed en dat werd weer opgepakt met -Devil May Cry 3: Dante’s Awakening (2005)-. Natuurlijk zijn we ook verre van vies van -Devil May Cry 4 (2008)-, al vinden we het eerste deel nog het beste.
- Recentelijk is -Devil May Cry 5 (2019)- uitgebracht en ook dit is weer een heerlijk deel, vol goede actie en acrobatische moves.
- -Devil May Cry (2001)-
- -Devil May Cry 4 (2008)-
De Slechtste Games
- Zoals hierboven al beschreven waren we erg teleurgesteld met -Devil May Cry 2 (2003)-, maar dat is gelukkig een uitzondering geweest.
- -Devil May Cry 2 (2003)-
- -Devil May Cry 2 (2003)-
Wist je dat…
- …er in 2011 werd aangekondigd dat er een Devil May Cry-film in ontwikkeling was? Wij ook niet! Je kunt het ook gelijk weer vergeten, want dat is ook gelijk het laatste wat er bekend is van dit project. Gezien het inmiddels meer dan 10 jaar geleden is denken wij niet dat het project nog gaande is.
56. Dragon Age
Dragon Age is een hele bijzonder serie, waarin je vele uren kunt steken. Sommige gamers zagen deze game als een World of Warcraft-game, maar dan offline. Geen gezeik met andere spelers, sterker nog: jij bestuurde zelf meerdere spelers. Zo was er laatst een app van Xbox wegens het 20-jarig bestaan van de consolereus. In de app kon je zien wat jouw meest gespeelde game is van de afgelopen 20 jaar en bij ons kwamen daar allerlei shooters en sportsgames uit. Een vriend van mij heeft in de afgelopen 20 jaar bijzonder veel uren gestoken in games als Skyrim, Final Fantasy XIII en The Elder Scroll Online, maar zijn meest gespeelde game bleek Dragon Age: Origins te zijn!
Nu kunnen wij wel in gaan vullen wat de serie zo goed maakt, maar het leek ons beter om het aan die vriend te vragen, want hij heeft er immers achterlijk veel uren ingestoken. Dus bestempelden wij deze vriend als heuse Dagon Age-expert en waren oprecht reuze benieuwd naar zijn ervaringen met de game. Wat maakt de Dragon Age-serie beter dan al die andere games waar hij zoveel tijd in heeft gestoken? Zijn antwoord? ‘Moest eerst opzoeken welk spel het ook alweer was, maar volgens mij vond ik het een leuk verhaal. In die tijd liet ik vaak de Xbox aanstaan tijdens het slapen!’ Zo zie je maar weer dat de Dragon Age-serie deze notering op nummer 56 dubbel en dwars verdiend heeft!
De Beste Games
- -Dragon Age: Origins (2009)- was een groot succes en liet je uren in een prachtige wereld rondlopen op de pc. Op de consoles zag het er een stuk minder mooi uit, maar was de game nog steeds erg leuk om te spelen. De gameplay was diep, de mogelijkheden enorm en de cut-scenes zagen er werkelijk prachtig uit. Bioware op zijn best!
- -Dragon Age: Inquisition (2014)- liet de fans weer genieten van vele uren gameplay, al zullen de meeste fans de vrijheid en diepte van het eerste deel gemist hebben.
- -Dragon Age: Origins (2009)-
- -Dragon Age: Inquisition (2014)-
De Slechtste Games
- -Dragon Age II (2011)- wist de kwaliteit van het eerste deel niet te bereiken. De combat was wel sneller, maar de gehele uitwerking van de game voelde wat ongepolijst aan.
- -Dragon Age II (2011)-
- -Dragon Age II (2011)-
Wist je dat…
- …er een nieuw deel in de maak is? Het is nog niet bekend wanneer Dragon Age 4 gaat uitkomen, maar laten we hopen dat de serie naar nieuwe hoogtes wordt gebracht door deze nieuwe titel.