zondag , 24 september 2017

Horizon Zero Dawn Review

Dertien jaar, zo lang is Guerrilla Games verbonden geweest aan het merk Killzone. Nu heb ik zelf maar één deel kunnen spelen en dan voel je je toch trots dat dit uit Nederland komt. Nu slaan ze een nieuwe weg in met een geheel nieuwe IP, Horizon Zero Dawn.

Open wereld zijn booming, dit zien we al jaren. Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat elk genre, elke serie en elke ontwikkelaar de open wereld in stapt. Het probleem is enkel dat niet iedereen de wereld kan vullen met de juiste content. Neem Ubisoft, hier vinden ze het nuttig om de wereld te vullen met verzamel objecten die niets met de wereld te maken hebben,. Dan is er No Man’s Sky, deze gae besloot om een wereld te maken en hier meer werelden in te trappen. Guerrilla heeft nog nooit een Open wereld game gemaakt en dit is dan ook een welkome verassing zo aan het begin van het jaar. Het voorbeeld van een grote open wereld game is The Witcher 3. Deze wereld zit vol met content, en dan ook nog eens nog content met waarde. Je kan de twee games niet met elkaar vergelijken maar Horizon komt wel dichtbij het niveau van The Witcher. Het beheerst alle aspecten van een grote wereld game, zo zijn er de hoge torens om stukken sector vrij te spelen. De game irriteert je geen enkel moment, dit terwijl het zonder twijfel aspecten heeft geleend van grote andere games.

Een deel Far Cry gecombineerd met wat Tomb Raider, doe daar wat Ubisoft bij en daar is Horizon. Dit is absoluut geen negatief beeld wat ik prober te scheppen, ik vindt de andere twee games, plus de hele Ubi line up echt fantastisch. Kijk naar het jagen op dieren als in Far Cry, neem daarbij het perfecte gebruik van pijl en boog en speer, combineer dit met een heerlijk neergezet karakter, Aloy, volg haar ontwikkeling en het pad dat ze neemt.

We volgen Aloy vanaf dag 1, ze is een Outcast van de Nora stam. Dit is de wereld waarin zij leeft. De mensheid is gevallen, de wereld is veranderd, de machines die de mens heeft gebruikt zijn zwak geworden. Het probleem is nu dat er zoveel is veranderd en de machines nu de mensen aanvallen. Groei mee met Aloy terwijl ze alles leert van Rost, ook een Outcast. Ze traint om een volledig lid te worden van de Nora, hiervoor moet ze de proef winnen en tevens te leren waarom ze is geboren als Outcast.

De eerste levensjaren kan je zien als de tutorial van de game, deze is niet echt nodig als je gewend bent aan dit soort games. Ik heb het niet als lastig of irritant ervaren maar voelde me juist meer betrokken bij Aloy.

De machines die de wereld bewandelen zijn indrukwekkend en erg gevarieerd. Van Grazers, dit zijn soort herten en zullen weg rennen als ze je zien, Shell Walkers, krab-achtige machines met goederen op de rug. En dan zijn er nog de grote monsters zoals de Stormbird of de Thunderjaw, beide zijn erg groot en angstaanjagend.

Een mooie uitdaging is dan ook het vechten met deze dieren of de mensen die je tegen komt, de AI in de game is namelijk goed, en dan bedoel ik ook echt goed. Zo kan je in stealth vaak goed weg komen met de eerste schoten, maar al snel zul je gespot worden omdat de dieren leren waar het vandaan komt. Het begin zal nog wel goed gaan, maar wacht maar tot er hordes op je af komen dan is het even een ander verhaal.

Het vechten voelt daardoor echt uitdagend, leuke bijkomstigheid is dat de dieren specifieke plekken op hun lichaam hebben die zwak zijn tegen bepaalde wapens, zo zullen deze onderdelen wanneer geraakt meer schade toebrengen. Tegen de sterke vijanden is het dan ook aan te raden om te scannen voor het gevecht in te duiken. Het mooie is dan ook dat Aloy een ruim arsenaal aan wapens heeft, zo zijn er drie soorten bogen, van de standaard jacht boog tot de scherpschuttersboog. Je gebruikt metal scraps die je vindt om spullen zoals wapens, vallen, elixers te kopen bij diverse handelaren in de wereld. Andere items die je loot van je kills kan je gebruiken om ammo, vallen, of elixers te maken.

De omgeving van Colorado, dat is waar Horizon Zero Dawn zich afspeelt, bied je een legio aan terrein. Het terrein varrieert van bosrijk gebied, weides vol gras tot aan heerlijke sneeuw velden, het is werkelijk waar een genot voor je beeldscherm. Het gaat je nooit vervelen om hier in op te gaan, je zult je blijven verbazen aan de wereld.

Zelfs de zijmissies van de game zijn niet misplaats en passen dan ook perfect in het gebied waarin je deze tegenkomt. Jachtkampen zullen uitdagingen voor je hebben waarbij je al je krachten en skills moet aanwenden om ze te voltooien. Bandiet kampen zullen je vragen om gebieden veilig te stellen. En dan zijn er de Tallnecks, ik had het al eerder over die hoge torens, nou dat zijn dus de Tallnecks, je zal deze beklimmen om zo een gebied aan je kaart toe te voegen.

Horizon Zero Dawn is een voorbeeld van hoe het moet. De game ademt leven en haalt het beste uit je PS4. Ook als je geen PS4 Pro hebt kan je genieten van de beste visuele aspecten die je PS4 je biedt. De game bied je genoeg speeltijd als je zin hebt, zo niet kan je gewoon door de story modus heen knallen. Geniet van de omgeving, geniet van Aloy en haal alles uit de game. Ik heb genoten van elk moment en duik zeker weten de wereld weer in.

About Mark van Truijen

Eigenaar van That's Gaming en That's Service. In het bezit van een Xbox One, en vorige generaties consoles. Potje Fifa?? Hell Yeah.

Check Also

Dragon Ball Xenoverse 2 nu beschikbaar voor Nintendo Switch (Trailer)