Home Gadgets Xiaomi onthult CyberOne en Xiaomi Pilot Technology

Xiaomi onthult CyberOne en Xiaomi Pilot Technology

by Mark van Truijen
Xiaomi’s eerste humanoïde robot heeft gisteren zijn debuut gemaakt in Beijing. Tijdens een lanceringsevenement kondigde het bedrijf de CyberOne aan, tezamen met een aantal andere innovatieve producten zoals Xiaomi Pilot Technology. CyberOne is het nieuwste lid van de Xiaomi Cyber-serie en sluit zich aan bij de viervoetige robot Cyberdog. CyberOne heeft geavanceerde armen en benen, kan op twee benen staan en lopen en heeft een torsie van maximaal 300Nm. De robot kan menselijke emoties herkennen en is met zijn geavanceerde zicht in staat om driedimensionale virtuele reconstructies van de echte wereld te creëren. Hiernaast beschikt hij over nog een groot aantal andere geavanceerde technologieën.
Xiaomi onthult CyberOne
Nieuwe zelf-ontwikkelde doorbraken“Zowel de AI als de mechanica die CyberOne gebruikt, zijn ontwikkeld door Xiaomi Robotics Lab. We hebben veel geïnvesteerd in research & development, waaronder op het gebied van software-, hardware- en algoritme-innovaties”,  zegt Lei Jun, oprichter, voorzitter en CEO van Xiaomi. “De humanoïde robot is levensgroot en heeft AI in de kern, vormt een blik op de toekomstige mogelijkheden van Xiaomi’s technologische ecosysteem en is een nieuwe doorbraak voor het bedrijf.”  CyberOne is een humanoïde robot, met een lengte van 177 cm, een gewicht van 52 kg en een spanwijdte van 168 cm. In vergelijking met een vierbenige robot, is de tweebenige CyberOne technisch complexer: hij heeft krachtigere motoren, betere bewegingsmogelijkheden en geavanceerde algoritmes nodig. CyberOne ondersteunt tot 21 vrijheidsgraden in beweging en bereikt een (realtime) reactiesnelheid van 0,5 ms voor elke graad van vrijheid, waarmee het menselijke bewegingen volledig simuleert.  De bewegingsprestaties van een robot zijn afhankelijk van de gewrichtsmotoren. De technologische vereisten voor het bouwen van dergelijke motoren zijn extreem hoog, omdat zij voldoende kinetische energie moeten creëren, maar toch klein moeten blijven. Om de flexibiliteit van CyberOne’s bovenarmen en -benente garanderen, heeft Xiaomi een uiterst efficiënte motor ontwikkeld die slechts 500 gram weegt en in staat is 30Nm aan torsie te genereren. Dankzij het zelfontwikkelde humanoïde tweebenige besturingsalgoritme, is CyberOne’s loophouding zowel natuurlijk als stabiel. Daarbij is de robot in staat om met één hand 1,5 kg te tillen en is hij te programmeren door middel van voordoen. Al met Al is CyberOne een humanoïde robot met een goed ontwikkelde coördinatie en uitzonderlijke bewegingsmogelijkheden.
Xiaomi onthult CyberOne
Humanoïde robots vertrouwen op hun zicht om hun omgeving te verwerken. CyberOne is in staat om de ruimte om hem heen in drie dimensies waar te nemen, en kan individuen, gebaren en expressies herkennen, dankzij de door Xiaomi zelf ontwikkelde Mi-Sense dieptezichtmodule en AI interactie-algoritme. Daarnaast is CyberOne voorzien van ‘MiAI environment semantics recognition engine’ en ‘MiAI vocal emotion identification engine’ die 85 soorten omgevingsgeluiden 45 classificaties van menselijke emoties herkennen. CyberOne kan blijdschap detecteren en is zelfs in staat de gebruiker te troosten wanneer deze verdrietig is. Al deze functies zijn geïntegreerd in CyberOne’s verwerkingsprocessoren, die gekoppeld zijn aan een gebogen OLED display om in realtime interactieve informatie weer te geven. Blijf verkennen, en breng robots in het leven van mensen
Robotics wordt algemeen beschouwd als ‘het kroonjuweel van productie’, met humanoïde robots als het ultieme doel voor de gehele industrie. In tegenstelling tot bij industriële robots, die gewaardeerd worden om hun gespecialiseerde mechanische capaciteiten, is de grootste uitdaging bij humanoïde robots om in allerlei scenario’s de menselijke processen van perceptie, cognitie, beslissingen maken en gedrag na te bootsen. Veel van de technologieën die zijn ontwikkeld om deze uitdagingen te overwinnen, worden interessant genoeg ook op andere gebieden gebruikt om mensen verder te helpen. 
CyberOne staat symbool voor Xiaomi’s toewijding om een technologisch ecosysteem te ontwikkelen waarbij één punt centraal staat, en het te verbinden met de wereld op een manier die nog nooit eerder vertoond is. Van smartphones, wearables en smarthomes tot slimme productie, elektrische voertuigen en bionische robots: Xiaomi verkent en verbetert constant zijn innovaties om mensen en de wereld beter met elkaar te verbinden en uiteindelijk een steeds evoluerende Xiaomi Technology Ecosphere te bouwen. Lei Jun merkt op dat de humanoïde robots de hoogste mate van technologische integratie vereisen en de grootste uitdaging vormen op het gebied van intelligente robotica. Xiaomi zet zijn eerste stappen in het veld en CyberOne voegt voortdurend nieuwe mogelijkheden toe. “We denken dat intelligente robots in de toekomst zeker een rol van belang spelen in het leven van mensen,” aldus Lei Jun.
Xiaomi onthult CyberOne
Lei Jun onthult Xiaomi Pilot-technologie
Naast de CyberOne, heeft Xiaomi ook Xiaomi Pilot technology onthuld. Dit is de eerste update die het bedrijf geeft sinds de aankondiging van zijn toetreding tot het segment van slimme elektrische voertuigen in maart 2021. Xiaomi is van plan 3,3 miljard renminbi (meer dan 475 miljoen euro) te investeren in de eerste R&D-fase van zijn autonome rijtechnologie, en heeft een omvangrijk R&D-team van meer dan 500 professionals van wereldklasse opgericht. Een reeks acquisities en strategische investeringen in verschillende ondernemingen, hebben Xiaomi in staat gesteld om zijn industriële capaciteiten op middellange en lange termijn op het gebied van autonoom rijden gestaag uit te bouwen.
 
Xiaomi liet tijdens de persconferentie ook een live testvideo zien, waarin de geavanceerde algoritmen en uitgebreide lijst met scenario’s voor zijn autonome rijtechnologie werden gedemonstreerd. 
 
“Xiaomi-technologie voor autonoom rijden hanteert een door ons zelf ontwikkelde ‘Full-stack’ benadering,” aldus Lei Jun. “Het project heeft een vooruitgang geboekt die ver boven onze verwachtingen uittorent.”
 
Momenteel omvat de afdeling 500 werknemers, waaronder 50 industrie-experts die de basis van het team vormen. Daarbij heeft het team een uitzonderlijke achtergrond: meer dan 70% is in bezit is van een master- of doctoraatsdiploma. Kernleden van het team hebben ervaring bij de meest vooraanstaande bedrijven op het gebied van AI.
 
Xiaomi heeft de start-up voor autonomisch rijden Shendong Technology overgenomen, waarmee het zijn gespecialiseerde team van talenten heeft vergroot. Daarnaast zet het bedrijf zich ook in om de strategische industriële capaciteiten op middellange tot lange termijn uit te bouwen, door 2 miljard renminbi (bijna 300 miljoen euro) te investeren in meer dan tien ondernemingen in de autonome-autosector. Deze ondernemingen omvatten verschillende categorieën zoals kernsensoren, actuatoren, domeincontrollers en meer.
Xiaomi Pilot-technologie
Zelfontwikkeld algoritme om in 2024 marktleider te worden in de slimme-EV-industrie
Xiaomi hanteert een zelfontwikkelde full-stackbenadering van de technologie voor autonoom rijden, die alle kerngebieden bestrijkt, zoals aan hardware- en softwareontwikkeling en perceptie en positionering. De focus ligt op bedrijfseigen oplossingen om volledige ‘closed-loop’ datamogelijkheden mogelijk te maken. 
 
In een demovideo werd getoond hoe Xiaomi’s testvoertuig in verschilllende scenario’s nauwkeurig, veilig en intelligent geassisteerd kan rijden, onder andere bij U-bochten, rotondes en gedurende lange tijd bergafwaarts rijden. Xiaomi’s autonoom-rijden-team heeft een innovatieve zelf-parkeeroplossing aangekondigd die om kan gaan met scenario’s zoals gereserveerde parkeerplaatsen, autonome parkeerservice en automatisch opladen met behulp van een robotarm. In de toekomst zullen andere parkeerdiensten beschikbaar komen. Om te voldoen aan nationale wet- en regelgeving, zal een mix van AI en servicegerichte functies worden toegevoegd.
 
Lei Jun kondigde ook aan dat Xiaomi van plan is om een vloot van 140 testvoertuigen te produceren in deze eerste fase van de ontwikkeling van technologie voor autonoom rijden. Deze zullen in heel China individueel worden getest, met als uiteindelijk doel om 2024 marktleider te worden in de slimme-EV-industrie.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: