Home GadgetsFotografie Winnaars Sony World Photography Awards 2018 bekendgemaakt

Winnaars Sony World Photography Awards 2018 bekendgemaakt

by Mark van Truijen

De World Photography Organisation heeft gisteravond tijdens een ceremonie in Londen de winnaars van de Sony World Photography Awards 2018 bekend gemaakt. De titel “Photographer of the Year” is uitgereikt aan de Britse fotograaf Alys Tomlinson voor haar fotoserie Ex-Voto. De fotografe wint hiermee $25,000 (USD)Haar werk is door de jury geprezen wegens de hoogwaardige productie, technische precisie en gevoelige illustratie.

Tomlinson is gekozen uit de 10 winnaars van de categorie Professioneel. Naast de winnaar per categorie zijn de fotografen die tweede en derde zijn geworden bekend gemaakt. Ook zijn de winnaars van de categorieën Open (beste single-imagefoto), Jeugd en Student Focus bekendgemaakt.

Alle winnaars zijn voor de ceremonie naar Londen gevlogen. Iedere winnaar zal worden uitgerust met digitale fotoapparatuur van Sony en krijgt een eervolle publicatie in het jaarboek. Daarnaast zijn de beelden te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards Expositie 2018 in Somerset House in Londen. De ontvanger van de Outstanding Contribution to Photography-prijs, Candida Höfer, was ook op de ceremonie aanwezig om haar prijs op te halen.

De 11e editie van de Sony World Photography Awards heeft een recordaantal van 319.561 inzendingen uit meer dan 200 landen over de hele wereld ontvangen. Het internationale aanbod van de inzendingen toont de beste beelden van het afgelopen jaar. De jaarlijkse expositie in Londen brengt opkomende talenten vanuit de hele wereld samen en biedt winnende en genomineerde fotografen de kans om hun werk op een internationaal podium te presenteren.

Fotografe van het Jaar – Alys Tomlinson, Groot-Brittannië

Ex-Voto is een persoonlijk project van de in Londen gevestigde 43-jarige fotografe Tomlinson. Het winnende werk omvat formele portretfotografie, groot formaat landschappen en kleine, gedetailleerde stillevens van ‘ex-votos’ (offers van religieuze devotie) gevonden op de pelgrimsplaatsen Lourdes (Frankrijk), Ballyvourney (Ierland) en Grabarka (Polen).

De fotografe verkent hoofdzakelijk thema’s als milieu, verbondenheid en identiteit. Ze voltooide onlangs een Master Degree in Anthropology of Travel, Tourism. Daarmee heeft ze een aantal fotografieprijzen gewonnen.

Categorie Open – Fotograaf van het Jaar – Veselin Atanasov, Bulgarije

Atanasov is met zijn werk Early Autumn benoemd als winnaar van de beste single-imagefoto ter wereld. Hij is gekozen uit 10 categoriewinnaars en ontvangt een prijs van $5.000 (USD). Atanasov begon in 2014 met fotograferen. Hij heeft met zijn winnende foto de herfst in het Centraal Balkan Nationaal Park vastgelegd.

Winnaars en finalisten van de categorie Professioneel

·        Architectuur: Gianmaria Gava, Italië met Buildings
2de Edgar Martins, Portugal / 3de Corentin Fohlen, Frankrijk

·        Contemporary Issues: Fredrik Lerneryd, Zweden met Slum Ballet
2de Margaret Mitchell, Groot-Brittannië / 3de Alfio Tommasini, Zwitserland

·        Creatief: Florian Ruiz, Frankrijk met The White Contamination
2de Patricia Kühfuss, Duitsland / 3de Eduardo Castaldo, Italië

·        Actualiteit & Nieuws: Mohd Samsul Mohd Said, Maleisië met Life Inside the Refugee Camp
2de Luis Henry Agudelo Cano, Colombia / 3de Rasmus Flindt Pedersen, Denemarken

·        Discovery: Alys Tomlinson, Groot-Brittannië met Ex-Voto
2de Antonio Gibotta, Italië / 3de Maria Petrenko, Oekraïne

·        Landschap: Luca Locatelli, Italië met White Gold
2de Rohan Reilly, Ierland / 3de Tomasz Padlo, Polen

·        Natuur & Wildlife: Roselena Ramistella, Italië met Deep Land
2de Mitch Dobrowner, Verenigde Staten / 3de Wiebke Haas, Duitsland

·        Portretfotografie: Tom Oldham, Groot-Brittannië met The Last of The Crooners
2de Anush Babajanyan, Armenië / 3de Andrew Quilty, Australië

·        Sport: Balazs Gardi, Hongarije met Buzkashi
2de Behnam Sahvi, Iran/ 3de Matteo Armellini, Italië

·        Stilleven: Edgar Martins, Portugal met Siloquies and Soliloquies on Death, Life and Other Interludes
2de plaats Tristan Spinski, Verenigde Staten / 3de Werner Anderson, Noorwegen

Jeugdfotografe van het Jaar – Megan Johnson, Verenigde Staten, 16 jaar

Deze categorie is voor fotografen van 12-19 jaar. Johnson viel in de prijzen met haar foto “Still”. De zwart-witfoto, genomen op de kliffen vlakbij haar huis in Connecticut, toont de complexe en ingewikkelde eenzaamheid die de fotografe in het dagelijks leven tegenkomt.

Studentfotograaf van het Jaar – Samuel Bolduc, Canada, 20 jaar

Bolduc is benoemd als winnaar met zijn fotoserie The Burden. Het werk illustreert de last van plastic afval voor natuur en milieu en onderstreept de noodzaak om een halt toe te roepen aan deze vorm van vervuiling. Bolduc vertegenwoordigt het College de Matane, Quebec en wint voor €30,000 (Euro) waarde aan Sony fotoapparatuur voor de onderwijsinstelling.

Outstanding Contribution to Photography – Candida Höfer

De Duitse fotografe Candida Höfer is één van de meest gewaardeerde fotografen ter wereld. Höfer staat bekend om haar nauwkeurige techniek. Het werk van Höfer is internationaal erkend en richt zich op kleurrijke grootformaat fotografie. Haar krachtige portretten van ruime, lege ruimtes maken deel uit van belangrijke collecties over de hele wereld en zijn te bewonderen in toonaangevende internationale musea. De Awards erkennen de kunstenaar voor haar bijdrage aan het medium.

Sony World Photography Awards

Het doel van de Sony World Photography Awards is het bieden van een platform voor de continue ontwikkeling in de fotografiecultuur. De Awards doen dit door gerenommeerde fotografen te erkennen via de Outstanding Contribution to Photography Award. Tevens zoekt en promoot de WPO nieuw toekomstig talent in de wedstrijdcategorieën Professional, Open, Jeugd en Student Focus. Sony zet zich in voor fotografie over de hele wereld. Dit komt niet alleen tot uiting in de Awards, maar ook door het aanbieden van beurzen. De winnaars van de studentencategorie ontvangen $3,500 (USD) om persoonlijke projecten te kunnen realiseren en de winnaars van de categorie Professioneel $7,000 (USD). De Sony World Photography Awards 2019 is open voor inzendingen vanaf 1 juni 2018. Alle inzendingen zijn te zien op www.worldphoto.org en voor publicatie beschikbaar op www.worldphoto.org/press

Juryleden – Sony World Photography Awards 2018

·        Wedstrijd Professional: Mike Trow (Voorzitter), tekstbezorger, fotograaf, producent en ex-Picture Uitgever, British Vogue, UK/ Naomi Cass, Directeur, Centre for Contemporary Photography, Australië / Clare Grafik, Head of Exhibitions, The Photographers’ Gallery, UK / Gareth Harris, Chief Contributing Editor, The Art Newspaper, UK / Dewi Lewis, uitgever, Dewi Lewis Publishing / Philip Tinari, Directeur, Ullens Center for Contemporary Art (UCCA), China

·        Wedstrijden Open, Youth & National Awards: Zelda Cheatle, curator

·        Wedstrijd Student Focus: Reiner Opoku, internationaal kunstagent en medeoprichter Parley for the Oceans, Duitsland / Whitney C. Johnson plaatsvervangend directeur fotografie van Nationale Geographic, US

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x