Home Gadgets Wetenschap, bedrijfsleven en overheid bundelen krachten om unieke positie quantumtechnologie in Nederland te verkennen

Wetenschap, bedrijfsleven en overheid bundelen krachten om unieke positie quantumtechnologie in Nederland te verkennen

by Mark van Truijen

De top van de Nederlandse quantumtechnologie kwam gisteren op 31 oktober samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en overheid om de maatschappelijke en economische kansen van quantumtechnologie te bespreken. Nederland heeft een unieke positie als het gaat om quantumtechnologie, met name met het toonaangevende onderzoekscentrum QuTech in Delft. Om die leidende positie te behouden zijn meer investeringen nodig, evenals een nauwere samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid. Microsoft investeert al ruim tien jaar in Nederland in de vorm menselijk kapitaal, materialen, apparaten, financiële en facilitaire middelen en deze investeringen zullen toenemen. Microsoft nam het initiatief voor deze ronde tafel vanuit de overtuiging dat toewijding en investeringen vanuit een brede coalitie nodig zijn. Ook Satya Nadella, CEO van Microsoft, nam deel aan deze ronde tafel. De bijeenkomst van gisteren kan de basis vormen voor een toekomstige Nederlandse leiderschapspositie op het gebied van deze baanbrekende technologie.

Special Envoy StartupDelta, Constantijn van Oranje, ziet een essentiële rol voor startups weggelegd bij het pakken van de economische en maatschappelijke kansen van quantumtechnologie: “Het gaat uiteindelijk om de vraag of je als wetenschap, overheid en bedrijfsleven écht wil investeren in het effectief vermarkten van kennis en technologie en in capaciteit op het gebied van quantumtechnologie. Startups zijn bij uitstek de partijen die dit kunnen. Zij helpen technologie naar de markt brengen als het voor het bedrijfsleven nog te risicovol is en leveren daarmee een essentiële bijdrage in het zo snel mogelijk toegankelijk maken van de technologie voor de maatschappij.”

Maatschappelijke waarde

Quantumtechnologie heeft een belangrijke maatschappelijke waarde. De nieuwe quantumcomputer zal de capaciteit hebben om berekeningen te maken die niet mogelijk zijn met huidige technologieën. Het heeft het potentieel om enkele van de grootste uitdagingen in de wereld op te lossen – of het nou gaat om voedselvoorziening voor de groeiende  wereldbevolking, het helpen ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor zorgverleners, de bestrijding van de opwarming van de aarde door het vinden van een efficiënte manier om koolstof te vangen, of het ontwikkelen van een nieuwe generatie slimme materialen. Tegelijkertijd is de technologie onmisbaar voor economische groei. De wereldmarkt voor Quantumtechnologie is over vijf jaar naar verwachting ongeveer 20 miljard Amerikaanse dollar waard en zal in de jaren erna verder groeien.

Nieuw tijdperk van groei

Naast het toonaangevende onderzoekscentrum QuTech in Delft zijn er in Nederland ook quantumonderzoekslaboratoria in Amsterdam, Leiden en Eindhoven. De unieke positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie wordt al wereldwijd erkend. Dat biedt vooruitzichten voor het land om de waarde van de technologie volledig te verkennen. Nieuwe startups, MKB’s en grote bedrijven zijn al begonnen met activiteiten rond quantumtechnologie. Het spreekt talent aan en brengt investeerders naar Nederland. Ernst-Jan Stigter, Algemeen Directeur van Microsoft Nederland: “Wij zijn ervan overtuigd dat quantumtechnologie een nieuw tijdperk van groei kan introduceren en een nog welvarendere samenleving voor Nederland kan creëren. Die kans is er nu om aan te grijpen, maar de ontwikkelingen gaan ongelooflijk snel. Wie vandaag investeert in de middelen en de infrastructuur zal het best gepositioneerd zijn voor de komende tien jaar.”

Urgentie

Professor Leo Kouwenhoven, geassocieerd met QuTech en Microsoft, leidt het onderzoek naar de ontwikkeling van de bouwstenen voor de quantumcomputer: “We staan op het punt om een doorbraak te maken op het gebied van quantumtechnologie, die wordt ontwikkeld in Nederland. Het is belangrijk dat wij, samen met de overheid, bedrijfsleven en maatschappij, nadenken over wat dat betekent voor ons land en de wereld. Bovendien is de realiteit dat we er nog niet zijn en dat we in een internationale race zitten om de eerste te zijn met een doorbraak. Dat betekent dat we nu moeten handelen. Investeringen vanuit bedrijven en overheid zijn nu nodig om die kans te grijpen.”

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x