Home Gadgets Volledig programma festival Other Futures bekend

Volledig programma festival Other Futures bekend

by Mark van Truijen

Het volledige programma van Other Futures, het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld, is bekend. Het blokkenschema van het festival dat van vrijdag 2 tot en met zondag 4 februari in Melkweg en Sugarfactory te bezoeken is, staat nu live op de website www.otherfutures.nlOther Futures staat volledig in het teken van sciencefiction en biedt een zeer divers programma vol films, anime & manga, literatuur, beeldende kunst, muziek, multimedia performances, storytelling, spoken word, masterclasses, lezingen en debatten.

Hieronder worden vijf bijzondere programmaonderdelen uitgelicht:

MOOR MOTHER – genre: performance (Verenigde Staten)
?Als muzikant, hardcore poet en activist mixt Camae Ayewa alias Moor Mother niet alleen hiphop, punk, free jazz en dissonante electronica, maar ook geschiedenis, afrofuturisme en sciencefiction. Haar debuut, het dystopische conceptalbum Fetish Bones, verscheen in 2016. Rolling Stone riep haar dat jaar uit tot een van de tien artiesten “You Need to Know”. Musea, zoals het Metropolitan Museum of Art in Chicago, tonen haar soundscape-installaties. Haar meest recente album Crime Waves maakte ze samen met Mental Jewelry.

MYKKI BLANCO – genre: muziek (Verenigde Staten)
Mykki Blanco is een radicale Amerikaanse rapper, een spectaculaire performance artist en een grensverleggende genderactivist met een eigen label, genaamd Dogfood Music Group. De uitgebrachte albums lopen uiteen van “feminist punk hip-hop” tot “unlistenable noise shit”. “I want to be fluid”, aldus Blanco, die zich niet wil laten vastpinnen op één genre.

NALO HOPKINSON – genre: literatuur (Jamaica/Canada/Verenigde Staten)
Nalo Hopkinson is lezer, schrijver en samensteller van sciencefiction- en fantasyliteratuur. Voor haar debuut, de dystopische romanBrown Girl in the Ring, ontving ze meerdere prijzen. Samen met Uppinder Mehan publiceerde Hopkinson verhalen van collega-auteurs:So Long Been Dreaming: Postcolonial Science Fiction and Fantasy, dat onderstreept dat er genoeg goede sciencefictionverhalen van zwarte en gekleurde schrijvers zijn.

OF_blokkenschema2.jpg

WAYNE BLAIR – CLEVERMAN – genre: film (Australië)
De droomtijd van de Aboriginals refereert niet alleen aan het verleden, maar ook aan het heden en de toekomst. Kennis wordt in de vorm van kunst overgedragen aan nieuwe generaties. Cleverman is een zesdelig futuristisch actiedrama in een dystopisch Sydney (Australië), waar bovenmenselijke ‘Hairy People’ worden verbannen naar geïsoleerde zones en detentiecentra. Een overwegend inheemse cast, aloude verhalen uit de droomtijd van de Aboriginals en eigentijdse hiphop zetten de toon.

SHABAKA HUTCHINGS – genre: muziek (Verenigd Koninkrijk)
?Shabaka Hutchings is saxofonist, bandleider en componist. Hij maakt deel uit van de jonge jazz- en improvisatie ‘scene’ in Londen en speelt in verschillende formaties, zoals Shabaka & The Ancestors, Sons of Kemet en The Comet is Coming. Hutchings onderzoekt hoe de Caribische invloeden kunnen worden gedetermineerd en wat er gebeurt als ze in contact komen met typisch Westerse muziek.

Naast het driedaags multidisciplinair festival bestaat het platform Other Futures ook uit de tentoonstelling  Creating Other Futures in Melkweg Expo, het eendaagse storytellers event Other Futures Academy:New Narratives for Climate Action en een online platform.

Expositie Creating Other Futures
In Melkweg Expo is van 14 januari t/m 11 februari 2018 gratis een tentoonstelling van Other Futures te bezoeken met installaties van vijf kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland.

Storytellers event Other Futures Academy: New Narratives for Climate Action
In deze veranderende en uitdagende tijden maakt sciencefiction het mogelijk om andere toekomstbeelden voor te stellen. De Other Futures Academy biedt een eendaags storytellers event voor het delen van inspirerende, uitdagende en spannende verhalen van niet-westerse culturen en hun visie op klimaatverandering. Diverse makers en denkers van het festival Other Futures delen hun inzichten en kennis met het Nederlandse publiek.

Over Other Futures
Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Other Futures wordt een ontmoetingsplaats waar nieuwe inzichten gedeeld kunnen worden over waar we met deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt sciencefiction dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstelling Creating Other Futures  (14 januari t/m 11 februari 2018), het storytellers event Other Futures Academy:New Narratives for Climate Action (1 februari 2018) en een online platform. Meer informatie:www.otherfutures.nl

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x