Home Gadgets Veilig gamen met een VPN

Veilig gamen met een VPN

by Mark van Truijen

Als je gaat gamen, is de kans groot dat je een keer te maken krijgt met een DDoS-aanval. Dit noemen we een Distributed Denial of Service. Dat betekent dat er verschillende bots op geïnfecteerde computers worden gebruikt om een internetverbinding volledig plat te leggen. Zeker als je een spel speelt waar veel op het spel staat, of bijvoorbeeld e-games, is de kans groot dat je ermee te maken krijgt. Het is geen eerlijke manier van spelen en helaas kan niet iedereen even goed tegen zijn verlies. Doel van het uitvoeren van zo’n uitval is om tegenspelers te vertragen of uit het spel te zetten. Daarom is het verstandig om een VPN-verbinding te kiezen. Op die manier kun je je eigen IP-adres beschermen.

De voordelen van een gaming VPN

Het is belangrijk om veilig te gamen. Want de kans is groot dat niet iedereen even eerlijk speelt. Bijvoorbeeld doordat een speler je IP-adres weet te vinden. Dat lijkt ongevaarlijk, maar dat is het niet. Meestal kiezen kwaadwillende spelers ervoor om je IP-adres in een zogenaamde ‘booter’ te zetten. Dat betekent dat veel computers tegelijkertijd pakketjes naar je internetverbinding sturen. Op die manier kan je verbinding worden vertraagd of zelfs volledig uitgeschakeld. Een VPN heeft ook andere voordelen; zo kun je veilig gamen op openbare netwerken, geografische beperkingen omzeilen of bijvoorbeeld de nieuwste games als eerste kopen.

Optimale bescherming tegen DDoS-aanvallen

Bij een DDoS-aanval weet iemand jouw IP-adres en bestookt hij deze met allerlei nutteloze pakketjes waar de verbinding niets aan heeft. Deze verzoeken worden wel door je internetverbinding afgehandeld. Terwijl meerdere computers je verbinding onder vuur nemen, remt de snelheid van je internetverbinding af. In het slechtste geval valt de verbinding volledig weg. Een VPN-server zorgt ervoor dat je IP-adres is afgeschermd, zodat andere spelers je IP-adres niet kunnen vinden. Wordt een VPN-server onder vuur genomen? Dan heeft deze verbinding meer capaciteit, waardoor je verbinding een stuk minder gevoelig is. Bovendien kun je makkelijk van VPN-server wisselen als deze toch wordt aangevallen. Zo speel je gemakkelijk weer verder.

Gamen op openbare netwerken

Ook op openbare netwerken kun je niet veilig gamen. Bij een openbaar netwerk kunnen ook hackers inloggen die de verstuurde data van je game laptop uitlezen. Daarbij kunnen ze bijvoorbeeld zien wat je wachtwoord is of andere belangrijke informatie. Daarom is het belangrijk voorzichtig om te gaan met de gegevens door een VPN te gebruiken. De VPN-software zorgt er dan voor dat de game gegevens eerst worden versleuteld en daarna door een tunnel worden gestuurd. De gameserver ontsleuteld je data, maakt een antwoord en versleutelt deze weer. Deze wordt opnieuw door de tunnel gestuurd, maar dan in tegengestelde richting. Je computer ontvangt het antwoord en ontsleutelt deze weer. Op deze manier is het verkeer een stuk minder eenvoudig af te luisteren.

Geografische restricties omzeilen

Bovendien kun je ook geografische restricties omzeilen met een VPN. Handig als je bijvoorbeeld de nieuwste game op Steam wilt kopen die wel al in Amerika is gelanceerd, maar nog niet in Nederland. Zo heb je altijd de nieuwste games als eerder. Bovendien komt het voor dat de prijzen van games in Nederland hoger liggen dan in andere landen. Zo heb je je games een stuk lager via een VPN-server in bijvoorbeeld India.

VPN toegestaan in games?

Meestal is het bij games toegestaan om een VPN te gebruiken. Lees van tevoren even de voorwaarden van de game die je wilt spelen. In sommige gevallen kun je namelijk een voordeel krijgen door een VPN te gebruiken. Sommige spelfabrikanten zien dat dan weer als valsspelen. Zo weten we van Fortnite dat je een ban kunt krijgen als je een VPN gebruikt. Er zijn ook andere games die het gebruik ervan verbieden, bijvoorbeeld omdat je zo meerdere accounts kan aanmaken.

Kies voor gamen geen gratis VPN

Een gratis tip: kies bij de keuze voor een VPN voor een betaalde VPN. Zo’n verbinding heb je al vanaf een paar euro per maand. De gratis VPN of free VPN is vaak aanmerkelijk trager, waardoor je lags krijgt in je gameplay. Bovendien hebben de meeste diensten een datalimiet. Doordat er redelijk veel in een spel gebeurt, ben je daardoor zo door je databundel heen. Ten slotte heb je ook minder keuze uit de verschillende VPN-servers of worden je gegevens gelogd door gratis aanbieders voor marketingdoeleinden.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x